Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Οι 7 εφιάλτες που στοιχειώνουν την Ιταλίδα Meloni - Η διαδρομή δεν θα είναι εύκολη... Αλλά η ενωμένη Δεξιά ήρθε για μείνει

Politico: Οι 7 εφιάλτες που στοιχειώνουν την Ιταλίδα Meloni - Η διαδρομή δεν θα είναι εύκολη... Αλλά η ενωμένη Δεξιά ήρθε για μείνει
Με μια διασπασμένη αντιπολίτευση, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ενωμένη Δεξιά θα μπορούσε να παραμείνει στην πορεία περισσότερο από πολλές από τις διαβόητες βραχύβιες κυβερνήσεις της Ιταλίας γράφει το Politico
Σχετικά Άρθρα

Η Giorgia Meloni και το κόμμα των Αδελφών Ιταλίας αναδείχθηκαν ξεκάθαροι νικητές στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, για τον νέο συνασπισμό σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία της χώρας αλλά και των δυσμενών συνθηκών λόγω του πολέμου.
Με μια διασπασμένη αντιπολίτευση, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ενωμένη Δεξιά θα μπορούσε να παραμείνει στην πορεία περισσότερο από πολλές από τις διαβόητες βραχύβιες κυβερνήσεις της Ιταλίας γράφει το Politico.
Αλλά πιθανότατα δεν θα είναι μια εύκολη διαδρομή.
Εδώ είναι οι επτά μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.

Οικονομικά αντίθετοι άνεμοι

Η Meloni παίρνει την εξουσία σε μια περίοδο που η οικονομία της Ιταλίας επιβραδύνεται.
Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη μειώθηκαν στο 0,6% για το επόμενο έτος, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, καθιστώντας δυσκολότερη τη διαχείριση του υψηλού δημόσιου χρέους ύψους 145,4% του ΑΕΠ.
Η Meloni πρέπει επίσης να διαχειριστεί τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια.
Έχει δεσμευθεί να μειώσει τους φόρους για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά η αύξηση των επιπέδων του ελλείμματος πάνω από τους προηγούμενους στόχους θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. «Εάν η Meloni ξεφύγει από την τροχιά που χάραξε ο  Draghi, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μια πολύ αρνητική αντίδραση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο οικονομολόγος Guido Tabellini, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bocconi στο Μιλάνο.

Ο προϋπολογισμός

Στην κορυφή του παγόβουνου για την Meloni θα είναι ο προϋπολογισμός του 2023. Όταν η νέα κυβέρνηση αναλάβει τα καθήκοντά της, πιθανότατα στις αρχές Νοεμβρίου, θα χρειαστεί να στείλουν ένα προσχέδιο προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες για έγκριση εντός εβδομάδων, αλλά τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα.
Η Μελόνι πρέπει να βρει δισεκατομμύρια ευρώ για να ανανεώσει τα προσωρινά μέτρα για να μετριάσει τις επιπτώσεις των αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού, που θα επηρεάσουν την ικανότητά της να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις των συμμάχων της, όπως το μπλοκάρισμα της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις στον συνασπισμό.

Το σχέδιο ανάκαμψης

Η Ιταλία χρειάζεται μετρητά από τις Βρυξέλλες.
Η νέα κυβέρνηση έχει προθεσμία έως τον Δεκέμβριο για να εκπληρώσει 55 ορόσημα και στόχους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξασφαλίσει την επόμενη δόση χρηματοδότησης από το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία ύψους 750 δισ. ευρώ.
Οι υπουργοί του προκατόχου της Mario Draghi επιτάχυναν πριν από την παράδοση, αλλά η έλλειψη τεχνογνωσίας στη διαχείριση έργων σε τοπικό επίπεδο και το αυξανόμενο κόστος υλικών, θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Ιταλία δεν θα χρησιμοποιήσει σωστά τα κονδύλια.

Με το σχέδιο ανάκαμψης τι θα γίνει; 

Η Meloni προκάλεσε συναγερμό κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της, όταν είπε ότι ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί το σχέδιο ανάκαμψης.
Οι αντίπαλοί της υποστήριξαν ότι αυτό θα μπορούσε να διακινδυνεύσει ζωτικά κεφάλαια, ενώ ακόμη και ο εταίρος της στον συνασπισμό Berlusconi χαρακτήρισε την πρόταση «παράλογη και επικίνδυνη».
Η Meloni οπισθοχώρησε, αλλά και πάλι έθεσε την ανάγκη για «αναθεώρηση» δεδομένου του αυξημένου κόστους πρώτων υλών.
Το μανιφέστο της ζητούσε να προσαρμοστεί η συμφωνία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς ελάχιστοι πόροι διατίθενται σε αυτόν τον τομέα. «Αν κινδυνεύουμε πραγματικά να χάσουμε τα χρήματα, φυσικά κανείς δεν θέλει να τα χάσει», είπε. «Αλλά δεν νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τόσο παράλογη».

Οι σύμμαχοί της

Έχοντας κατατροπώσει τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένης της Λέγκας στα βόρεια εδάφη της, η Meloni έχει τώρα το δύσκολο έργο ως προς το σκέλος της συνεργασίας.
Οι εταίροι του συνασπισμού έχουν αποκλίνουσες θέσεις σε πολλά ζητήματα, όπως η περιφερειακή αυτονομία και οι συντάξεις.
Η Meloni δεσμεύτηκε να καταργήσει την πρόνοια για τους ανέργους.
Οι σύμμαχοί της θέλουν να το αναδιαμορφώσουν.
Σχετικά με τη μετανάστευση, ζήτησε να αποκλειστούν οι μετανάστες στην Αφρική, ενώ ο Salvini θέλει να επαναφέρει τα διατάγματα ασφαλείας του που περικόπτουν τα προγράμματα ανθρωπιστικής προστασίας.ι.
Ο Berlusconi στοχεύει επίσης σε σημαντικό ρόλο για το κεντροδεξιό κόμμα του στην κυβέρνηση, ισχυριζόμενος ότι είναι ο εγγυητής της φιλοευρωπαϊκής γραμμής της Ιταλίας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία περιπλέκει την απόφαση της Μελόνι καθώς θα θέλει να αποφύγει τον διορισμό Ρωσόφιλων υπουργών.
Η αποχώρηση του Σαλβίνι από το υπουργικό συμβούλιο θα του έδινε περισσότερο χώρο για να επιτεθεί στην κυβέρνηση.

Κυρώσεις και ενότητα

Η Meloni δεσμεύτηκε να παραμείνει ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και είπε στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι θα μπορούσε να υπολογίζει στην υποστήριξή της. Όμως ο Salvini ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις πλήττουν την Ιταλία περισσότερο από τη Ρωσία και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι με το μέρος του.
Εάν τα περαιτέρω πακέτα κυρώσεων θεωρηθούν επαχθή για τους Ιταλούς, ο Salvini θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσκολίες, ιδιαίτερα καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την υποστήριξη.

Ευρώπη

Οι Βρυξέλλες είναι πάντα ένα πιθανό ναρκοπέδιο.
Ενώ οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, οι οποίοι βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΕ με κατηγορίες για οπισθοδρόμηση στη δημοκρατία, καλωσόρισαν την επιτυχία τhw Meloni, το Παρίσι και το Βερολίνο είναι πολύ λιγότερο ενθουσιώδεις.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας η Mleoni είπε ότι, για την ΕΕ, «το πάρτι τελείωσε», καθώς η Ιταλία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην Ευρώπη πιο σθεναρά.
Το μέλλον μοιάζει αβέβαιο...


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης