Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προ των πυλών η ύφεση στην Ευρωζώνη: Πόσο επώδυνη θα είναι;

Προ των πυλών η ύφεση στην Ευρωζώνη: Πόσο επώδυνη θα είναι;
Σύμφωνα με επιχειρηματική έρευνα, η Ευρώπη οδηγείται σε έναν από τους πιο απαιτητικούς χειμώνες εξαιτίας της αναπόφευκτης ύφεσης
Η Ευρώπη οδηγείται σε ύφεση, καθώς ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα προμηνύουν προβλήματα στην παροχή και κατανάλωση ενέργειας.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στην ΕΕ και την ευρωζώνη υποχώρησε απότομα ήδη από τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια ώρα, η έρευνα PMI σε 5.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ευρωζώνη έδειξε μια ύφεση και τη χειρότερη οικονομική απόδοση από το 2013.
Από την έρευνα αποκλείστηκαν οι μήνες της καραντίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Τα στοιχεία για μια ύφεση συσσωρεύονται», δήλωσε ο οικονομολόγος της Cummerbund, Christophe Weil, μετά την ανακοίνωση της έρευνας PMI.
Εκτός από την εκτίναξη των τιμών που επηρεάζουν την κατανάλωση και την παραγωγή, «η αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές προμήθειες φυσικού αερίου κάνει τις εταιρείες πιο επιφυλακτικές, προκαλώντας μείωση των επενδύσεων».
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προβλέπει μια "τεχνική" ύφεση αυτό το χειμώνα, που ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Ο ρόλος του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, φθάνοντας σε διψήφιο αριθμό στη Γερμανία, για πρώτη φορά από την ένταξη της στη ζώνη του ευρώ.
Η άνοδος των τιμών ώθησε την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 125 μονάδες.
«Γνωρίζουμε καλά ότι αυτές οι αποφάσεις που λαμβάνουμε για τα επιτόκια προκειμένου να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό έχουν αντίκτυπο σε αυτούς που δανείζονται και σε αυτούς που δανείζουν», δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, προσθέτοντας: «Ναι, θα υπάρξουν διάφορες συνέπειες, αλλά ο σκοπός είναι η σταθερότητα των τιμών».
Αυτό με τη σειρά του εγείρει φόβους ότι η σύσφιξη της προσφοράς χρήματος μπορεί να επισπεύσει μια ύφεση.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Alex Brazier, αναπληρωτή επικεφαλή του BlackRock Investment Institute, η ΕΚΤ πιστεύει ότι ομαλοποιεί την πολιτική, αλλά στην τρέχουσα συγκυρία ενισχύει της ύφεση.
Όλη αυτή η οικονομική δυσπραγία θα τροφοδοτήσει την πολιτική ένταση όσον αφορά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Μπορεί να οδεύουμε σε έναν από τους πιο απαιτητικούς χειμώνες των τελευταίων ετών», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Paolo Gentiloni.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Philip Lane, παραδέχθηκε ότι η ευρωζώνη είναι επικίνδυνα κοντά στην ύφεση.
Οι επίσημες αναλύσεις προβλέπουν ότι η ανάπτυξη θα παραμένει στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Μετά τις προβλέψεις της ΕΚΤ, η γερμανική Bundesbank προειδοποίησε ότι «υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ύφεσης στη γερμανική οικονομία, με την έννοια μιας ξεκάθαρης, ευρείας βάσης και παρατεταμένης μείωσης της οικονομικής παραγωγής».
Το Ινστιτούτο Ifo, με έδρα το Μόναχο, προβλέπει χειμερινή ύφεση για τη Γερμανία, με την παραγωγή να πέφτει κατά 0,3% το επόμενο έτος, ενώ η Deutsche Bank περιμένει τεράστια πτώση της τάξης του 3 έως 4%.

Πόσο θα επηρεάσει;

Το ερώτημα είναι πόσο σοβαρή θα είναι αυτή η ύφεση.
Ο Lane και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Bundesbank, Joachim Nagel, έχουν πει ότι οποιαδήποτε ύφεση είναι πιθανό να είναι ήπια.
Την Τετάρτη, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank δήλωσαν ότι οι προβλέψεις τους για μια «ήπια ύφεση» στην Ευρώπη δεν ισχύουν πλέον καθώς η ενεργειακή κρίση έχει κλιμακωθεί, προβλέποντας μείωση στο -2,2% από το προηγούμενο 0,3%.
Το Ινστιτούτο Επενδύσεων Blackrock προβλέπει μείωση της παραγωγής κατά 1,1% το 2023, που ισοδυναμεί με πτώση 2 ποσοστιαίων μονάδων.
«Επομένως, δεν πρόκειται για μια μικρή ύφεση, αλλά για μια πλήρης ύφεση», δήλωσε ο Alex Brazier, αναπληρωτής επικεφαλής του Ινστιτούτου Επενδύσεων BlackRock.
Το πρόβλημα είναι ότι, σε αντίθεση με προηγούμενα επεισόδια ύφεσης, η ΕΚΤ δεν μπορεί να βοηθήσει να μετριάσει τον αντίκτυπο της οικονομικής αποδυνάμωσης.
Αντίθετα, για να καταπολεμηθεί ο μαινόμενος πληθωρισμός πρέπει να αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτική.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έθεσε για πρώτη φορά την πιθανότητα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αυξήσουν τα βασικά επιτόκια τόσο ψηλά, ώστε να επιβραδύνουν ενεργά την ήδη πενιχρή οικονομική ανάπτυξη.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις υποχώρησης των πιέσεων στις τιμές άμεσα.
Η έρευνα PMI έδειξε ότι η άνοδος του ενεργειακού κόστους έχει αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις και ως εκ τούτου «η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να δαμάσουν τον πληθωρισμό αποφεύγοντας μια σκληρή προσγείωση για την οικονομία γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη», δήλωσε ο Williamson της S&P.

Πολιτικές συνέπειες

Ενώ η ανεργία στην ευρωζώνη βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο που έχει ποτέ βρεθεί, οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί, καθώς η αύξηση των μισθών απέτυχε να συμβαδίσει με τον πληθωρισμό – υποτιμώντας την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και δημιουργώντας κρίση κόστους ζωής.
Το επιχειρηματικό λόμπι της Ιταλίας Confindustria έχει προειδοποιήσει ότι 400.000 με 600.000 θέσεις εργασίας ενδέχεται να χαθούν ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου.
Η λαϊκή δυσαρέσκεια έχει αρχίσει να εκδηλώνεται, με διαδηλώσεις να ξεσπούν στην Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και τη Γερμανία κατά των υψηλών τιμών της ενέργειας και, κατά καιρούς, στοχεύουν στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.
Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προσπάθησαν να κρατήσουν υπό έλεγχο τη δυσαρέσκεια, ρίχνοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά αυτό είναι απίθανο να προσφέρει μακροχρόνια ανακούφιση.
Ο φόβος τους είναι ότι ο οικονομικός πόνος θα προκαλέσει αντιδράσεις κατά των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας και θα δυσκολέψει τη διατήρηση της ενότητας μακροπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης