Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός, στο 83,5% τον Σεπτέμβριο 2022 - Υψηλά 24 ετών

Τουρκία: Ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός, στο 83,5% τον Σεπτέμβριο 2022 - Υψηλά 24 ετών
Ανεξέλεγκτος παραμένει ο πληθωρισμός στην Τουρκία
Σχετικά Άρθρα
Ανεξέλεγκτος παραμένει ο πληθωρισμός στην Τουρκία, ο οποίος σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό 24 ετών στο 83,45% τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα ωστόσο από τις προβλέψεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Δευτέρας, αφού η κεντρική τράπεζα εξέπληξε τις αγορές μειώνοντας τα επιτόκια δύο φορές τους τελευταίους δύο μήνες.
Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί από το φθινόπωρο του περασμένου έτους, όταν η λίρα κατέρρευσε μετά τη σταδιακή μείωση του βασικού της επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα σε έναν ανορθόδοξο κύκλο χαλάρωσης που επιδίωκε επί μακρόν ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,08%, ανακοίνωσε το η στατιστική υπηρεσία, έναντι πρόβλεψης δημοσκόπησης του Reuters για 3,8%.
Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή προβλεπόταν στο 84,63%.
Πρόκειται για το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό από τον Ιούλιο του 1998, όταν είχε διαμορφωθεί στο 85,3% και η Τουρκία έδινε μάχη για να τερματίσει μια δεκαετία χρόνια υψηλού πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου προήλθε από τις τιμές των μεταφορών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 118% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών σημείωσαν άλμα 93,05%.
Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), που αποτελείται από ανεξάρτητους Τούρκους οικονομολόγους που κάνουν δικές τους εκτιμήσεις, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 186% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, ενώ σημείωσε αύξηση 5,3% τον Σεπτέμβριο.

turk_1.JPG

Πιέσεις στη λίρα Τουρκίας

Μετά τα στοιχεία, η λίρα διαπραγματευόταν στα 18,5620 έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας από το κλείσιμο των 18,5620 την Παρασκευή.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε εκ νέου το βασικό της επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 12% τους τελευταίους δύο μήνες, πηγαίνοντας κόντρα στον παγκόσμιο κύκλο σύσφιξης, παρά τη συνεχή αύξηση του πληθωρισμού, την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την καθυστερημένη επίδραση της πτώσης της λίρας.
Οι περσινές μειώσεις των επιτοκίων είχαν προκαλέσει μια νομισματική κρίση που εξαφάνισε την αξία της λίρας έναντι του δολαρίου κατά 44% το 2021.
Φέτος, έχει υποχωρήσει 29%, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης