Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Οι τράπεζες διακόπτουν τη λειτουργία του ρωσικού Mir - Αντιδρά η Ρωσία για τις πιέσεις των ΗΠΑ

Τουρκία: Οι τράπεζες διακόπτουν τη λειτουργία του ρωσικού Mir - Αντιδρά η Ρωσία για τις πιέσεις των ΗΠΑ
Οι τρεις κρατικές τράπεζες της Τουρκίας θα εγκαταλείψουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir
Οι τρεις κρατικές τράπεζες της Τουρκίας που επέτρεπαν την λειτουργία του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir θα το εγκαταλείψουν μετά τις αυστηρές αμερικανικές προειδοποιήσεις, ανακοίνωσε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.
«Υπάρχουν πληρωμές εν εξελίξει, αλλά έχει ορισθεί ημερομηνία» για την διακοπή της λειτουργίας του συστήματος Mir, δήλωσε στο AFP η πηγή που δεν κατονομάζεται και δεν αποκάλυψε την καταληκτική ημερομηνία.
Μέχρι τότε, οι τρεις τράπεζες, οι HalkBank, Ziraat και Vakifbank θα επιτρέπουν τις συναλλαγές με την κάρτα Mir.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου, με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, Dmitry Peskov, να δηλώνει ότι Τουρκία και Ρωσία πρέπει να βρουν από κοινού τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στον τραπεζικό τομέα.

Ασφυκτικές οι πιέσεις των ΗΠΑ

Δύο από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Τουρκίας, οι Denizbank και Isbank, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα την διακοπή της χρήσης του συστήματος πληρωμών Mir.
Την Παρασκευή, το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε ότι διέκοψε για «τεχνικούς» λόγους την λειτουργία των τραπεζικών καρτών Mir, οι οποίες πλέον δεν χρησιμοποιούνται παρά σε ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους και η Λευκορωσία.
Πολύ εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, η Τουρκία αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Από την έναρξη του πολέμου, η Τουρκία, προσφιλής προορισμός των ρώσων τουριστών, υποδέχθηκε μεγάλο όγκο Ρώσων.
Η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του συστήματος Mir μετά την συνάντηση των προέδρων Recep Tayyip Erdogan και Vladimir Putin στις αρχές του Αυγούστου.
Ομως η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τις τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες που έχουν συναλλαγές με την Ρωσία με την εφαρμογή κυρώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο