Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Bourla αρνείται να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο για το χρυσό συμβόλαιο της Pfizer και τις μυστικές συμφωνίες για τα εμβόλια

Ο Bourla αρνείται να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο για το χρυσό συμβόλαιο της Pfizer και τις μυστικές συμφωνίες για τα εμβόλια
Η πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, η Βελγίδα ευρωβουλευτής Kathleen Van Brempt, δήλωσε ότι «λυπάται βαθύτατα» για την απόφαση που έλαβε η Pfizer και ο Bourla
Σχετικά Άρθρα

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, ακύρωσε την κατάθεσή που επρόκειτο να δώσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Covid, στην οποία αναμενόταν να αντιμετωπίσει δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έγιναν μυστικές συμφωνίες για τα εμβόλια.
Η απόφαση ακολουθεί μια έκθεση ελέγχου στη στρατηγική προμήθειας εμβολίων της ΕΕ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον μήνα, η οποία εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με επαφές που είχε ο Bourla με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, επαφές που είχαν προηγηθεί της υπογραφής σύμβασης για τα εμβόλια Covid πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει το Politico.
Eχε προγραμματιστεί να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής στις 10 Οκτωβρίου.

Δεν καταθέτει ο Bourla

Η επιτροπή συναντά βασικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαδικασία προμήθειας εμβολίων στην ΕΕ για να αντλήσει στοιχεία για το πώς οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μελλοντικές επιδημίες.
Στην εν λόγω επιτροπή έχουν ήδη καταθέσει ανώτατα στελέχη των φαρμακευτικών επιτροπών αλλά όχι από την Pfizer.
Η πρόεδρος της επιτροπής, η Βελγίδα ευρωβουλευτής Kathleen Van Brempt, δήλωσε στο Politico ότι «λυπάται βαθύτατα» για την απόφαση που έλαβε η Pfizer και ο Bourla.

O ύποπτος ρόλος της von der Leyen

Μετά από μια επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της BioNTech την περασμένη εβδομάδα, η Van Brempt είχε δηλώσει σε γραπτή δήλωσή της ότι «ανυπομονούσε για συζητήσεις και με άλλους CEO συμπεριλαμβανομένου και του Bourla στις 10 Οκτωβρίου.»
Η έκθεση, του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαπίστωσε ότι η von der Leyen είχε «διαφορετικού τύπου εμπλοκή» στις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις με την Pfizer για τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων στην ΕΕ, για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, η οποία ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2021.
Σύμφωνα με την έκθεση η επαφές von der Leyen και Bourla «είχαν σοβαρή απόκλιση» από την πάγια διαδικασία διαπραγμάτευσης που ακολουθήθηκε με άλλες συμβάσεις, όπου μια κοινή διαπραγματευτική ομάδα αποτελούμενη από αξιωματούχους της Επιτροπής και των χωρών μελών διεξήγαγε διερευνητικές συνομιλίες.
Σύμφωνα με τον εποπτικό φορέα της ΕΕ, η Επιτροπή αρνήθηκε να παράσχει αρχεία των συζητήσεων με την Pfizer, είτε υπό μορφή πρακτικών, ονομάτων εμπειρογνωμόνων που ζητήθηκαν από τη γνώμη, συμφωνηθέντων όρων ή άλλων αποδεικτικών στοιχείων.

Αντάλλασαν μηνύματα 

Τον Απρίλιο, η πρόεδρος της Commission παραδέχτηκε ότι αντάλλασε μηνύματα με τον Bourla για έναν συνεχόμενο μήνα, ενώ διαπραγματεύονταν το τεράστιο συμβόλαιο.
Δύο μήνες αργότερα, τα μηνύματα εξαφανίστηκαν, πυροδοτώντας κατηγορίες για κακοδιοίκηση από τη διαμεσολαβήτρια της ΕΕ , Emily O’Reilly, ανέφερε τότε το Reuters.
Η θερμή σχέση του Bourla με την von der Leyen καταγράφηκε το 2021 από τους NYT, στους οποίους ο επικεφαλής της Pfizer είπε ότι «ανέπτυξαν βαθιά εμπιστοσύνη, επειδή μπήκαμε σε βαθιές συζητήσεις.
Ήξερε λεπτομέρειες για τις παραλλαγές, ήξερε λεπτομέρειες για τα πάντα. Έτσι, αυτό έκανε τη συζήτηση, πολύ πιο εύκολη».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης