Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Bourla (Pfizer) για τις μυστικές συμφωνίες με Κομισιόν στην προμήθεια εμβολίων κατά του Covid-19

Στο Ευρωκοινοβούλιο ο Bourla (Pfizer) για τις μυστικές συμφωνίες με Κομισιόν στην προμήθεια εμβολίων κατά του Covid-19
Οι στενές σχέσεις με την Ursula von der Leyen και η πληροφόρηση εκ των έσω -  Καταπέλτης το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, δεσμεύτηκε για να καταθέσει ενώπιον ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου αναμένεται να αντιμετωπίσει σκληρά ερωτήματα σχετικά με μυστικές συμφωνίες όσον αφορά τις προμήθειες εμβολίων, αναφέρει το Politico σε δημοσίευμά του.

Μελλοντικές πανδημίες

Ο Albert Bourla έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής στις 10 Οκτωβρίου 2022, μαζί με αξιωματούχους που συμμετέχουν στη διαδικασία προμήθειας εμβολίων στην ΕΕ, προκειμένου να συζητήσουν πώς να ανταποκριθούν οι φαρμακευτικές εταρείες σε μελλοντικές πανδημίες.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών απευθύνθηκαν στην επιτροπή, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Moderna και ανώτερων αξιωματούχων από την AstraZeneca και τη Sanofi».
Η πρόεδρος της επιτροπής, η Βελγίδα ευρωβουλευτής Kathleen Van Brempt, δήλωσε στο ότι «λυπάται βαθιά» για την απόφαση που έλαβε η Pfizer.

Η σχέση με την Ursula von der Leyen

Μετά από μια επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της BioNTech την περασμένη εβδομάδα, η Van Brempt είχε πει σε γραπτή δήλωση ότι ανυπομονούσε για συζητήσεις «με άλλους CEO» συμπεριλαμβανομένου το «Albert Bourla, CEO της Pfizer” στις 10 Οκτωβρίου
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, μια επανάληψη ελέγχου στη στρατηγική προμήθειας εμβολίων της ΕΕ έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη σχέση του Bοurla με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen προτού υπογραφεί απο την Κομισιόν μια συμφωνία για την προμήθεια εμβολίων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Απόκλιση από τη διαδικασία

Η έκθεση, του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ, διαπίστωσε ότι η von der Leyen είχε εμπλακεί άμεσα στις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις για τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων στην ΕΕ, για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2021.
Ηταν μια απόκλιση από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης που ακολουθήθηκε τις υπόλοιπες συμβάσεις, όπου μια κοινή διαπραγματευτική ομάδα αποτελούμενη από αξιωματούχους της Επιτροπής και των χωρών μελών διεξήγαγε διερευνητικές / προκαταρτικές συνομιλίες.

Εξαφανίστηκαν τα ντοκουμέντα

Τον Απρίλιο, η von der Leyen παραδέχτηκε ότι έστελνε μηνύματα με τον Bourla επί ένα μήνα, ενώ διαπραγματεύονταν το τεράστιο συμβόλαιο.
Δύο μήνες αργότερα, τα κείμενα εξαφανίστηκαν, πυροδοτώντας κατηγορίες για κακοδιοίκηση από το μέλος του Ελεγκτικου Συνεδρίου της ΕΕ, Emily O’Reilly», ανέφερε το Reuters.
Η στενή σχέση του Bourla και της Von der Leyen αναδείχθηκε πέρυσι από τους NYT, στους οποίους ο Bourla δήλωσε ότι «ανέπτυξαν βαθιά εμπιστοσύνη, επειδή μπήκαμε σε βαθιές συζητήσεις»
“Ήξερε λεπτομέρειες για τις παραλλαγές, ήξερε λεπτομέρειες για τα πάντα.
Αυτό έκανε τη συζήτηση πολύ πιο εμπιστευτική»
Και τώρα ο Bourla δεν θα χρειάζεται να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με αυτό...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης