Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brainard (Fed): Δεν πρέπει να σταματήσουμε την μάχη εναντίον του πληθωρισμού

Brainard (Fed): Δεν πρέπει να σταματήσουμε την μάχη εναντίον του πληθωρισμού
Η Fed απέχει πολύ από το να είναι μόνη στη σύσφιξη της πολιτικής, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τα δικά τους προβλήματα πληθωρισμού.
Σχετικά Άρθρα
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Lael Brainard τόνισε την Παρασκευή 30/9 την ανάγκη αντιμετώπισης του πληθωρισμού και τη σημασία του να μην αποσυρθεί κανείς από το έργο αυτό μέχρι να ολοκληρωθεί.
«Η νομισματική πολιτική θα χρειαστεί να είναι περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα για να έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο», δήλωσε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας σε δηλώσεις της.
«Για αυτούς τους λόγους, δεσμευόμαστε να αποφύγουμε την πρόωρη απόσυρση».
Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν περισσότερές από 10 ημέρες, αφότου η Fed ενέκρινε την πέμπτη αύξηση των επιτοκίων της φέτος, ωθώντας το βασικό επιτόκιο κεφαλαίων αναφοράς σε ένα εύρος 3%-3,25%.
Η άνοδος του Σεπτεμβρίου σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες για ένα επιτόκιο που τροφοδοτεί το μεγαλύτερο καταναλωτικό χρέος με προσαρμοζόμενο επιτόκιο.
Ενώ οι αξιωματούχοι της Fed και πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί, ο Brainard προειδοποίησε ενάντια στον εφησυχασμό.
«Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό και ο κίνδυνος πρόσθετων πληθωριστικών κραδασμών δεν μπορεί να αποκλειστεί», είπε.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Εμπορίου δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται υψηλότερα τον Αύγουστο, όπως μετρήθηκε από τον προτιμώμενο δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών της Fed. Το Core PCE αυξήθηκε 4,9% σε ετήσια βάση και 0,6% για τον μήνα, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις και πολύ πάνω από τον στόχο πληθωρισμού 2% της Fed.
Από τότε που η Fed αύξησε τα επιτόκια, οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν στα ύψη και το δολάριο αυξήθηκε γρήγορα σε αξία έναντι των ομολόγων του σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Brainard σημείωσε τις συνέπειες ενός υψηλότερου νομίσματος των ΗΠΑ, λέγοντας ότι ασκεί πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως.
«Σε ισορροπία, η ανατίμηση του δολαρίου τείνει να μειώσει τις τιμές των εισαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε. «Αλλά σε ορισμένες άλλες δικαιοδοσίες, η αντίστοιχη υποτίμηση του νομίσματος μπορεί να συμβάλει σε πληθωριστικές πιέσεις και να απαιτήσει πρόσθετη αυστηροποίηση για να αντισταθμιστεί».
Η Fed απέχει πολύ από το να είναι μόνη στη σύσφιξη της πολιτικής, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τα δικά τους προβλήματα πληθωρισμού.
Ωστόσο, η Fed ήταν πιο επιθετική από τους περισσότερους ομολόγους της, κάτι που παρατήρησε ο Brainard θα μπορούσε να έχει δευτερογενή αποτελέσματα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης