Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνεται η κρίση στο Ιράκ - Επίθεση με ρουκέτες στο κέντρο της Βαγδάτης

Κλιμακώνεται η κρίση στο Ιράκ - Επίθεση με ρουκέτες στο κέντρο της Βαγδάτης
Η πολιτική κρίση έχει αφήσει το Ιράκ χωρίς κυβέρνηση για σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου
Σχετικά Άρθρα

Κλιμακώνεται η εσωτερική κρίση στο Ιράκ, καθώς τέσσερις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από την ανατολική Βαγδάτη την Πέμπτη προσγειώθηκαν γύρω από την Πράσινη Ζώνη της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια και ξένες αποστολές, ανακοίνωσε η αστυνομία, εν μέσω πολιτικής αναταραχής.
Δεν υπήρχαν άμεσες αναφορές για θύματα από τα πλήγματα και καμία ανάληψη ευθύνης, δήλωσαν δύο αστυνομικοί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Ορισμένες σιιτικές μουσουλμανικές μαχητικές ομάδες έχουν γραφεία και υποστηρικτές στην ανατολική Βαγδάτη.
Μια παρόμοια επίθεση την Τετάρτη τραυμάτισε επτά μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας στην Πράσινη Ζώνη και φάνηκε να δίνει νέα διάσταση σε μια διαμάχη μεταξύ διψασμένων για εξουσία πολιτικών.
Οι επιθέσεις με ρουκέτες στην Πράσινη Ζώνη είναι τακτικές τα τελευταία χρόνια, αλλά συνήθως στρέφονται εναντίον δυτικών στόχων από ομάδες πολιτοφυλακής που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Οι επιθέσεις αυτές ήταν σπάνιες τους τελευταίους μήνες.
Η επίθεση της Τετάρτης έγινε ενώ το κοινοβούλιο διεξήγαγε ψηφοφορία για την επικύρωση του προέδρου του.
Η πολιτική κρίση έχει αφήσει το Ιράκ χωρίς κυβέρνηση για σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.
Η κρίση φέρνει σε γενικές γραμμές αντιμέτωπο τον ισχυρό λαϊκιστή σιίτη κληρικό Moqtada al-Sadr, πολιτικό, θρησκευτικό ηγέτη, με μια σειρά πολιτικών και μαχητικών ομάδων που πρόσκεινται κυρίως στο Ιράν.
Ο Moqtada al-Sadr, ο μεγαλύτερος νικητής των εκλογών, απέσυρε όλους τους βουλευτές του από το κοινοβούλιο τον Ιούνιο και έχει ορκιστεί να μην αφήσει το κοινοβούλιο να συγκληθεί, φοβούμενος ότι άλλα κόμματα θα σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς αυτόν.
Η αντιπαράθεση εξελίχθηκε σε συγκρούσεις στους δρόμους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι στο κέντρο της Βαγδάτης τον Αύγουστο.
Πολλοί Ιρακινοί φοβούνται ότι το ίδιο θα μπορούσε να ξανασυμβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης