Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg (NATO): Σαμποτάζ οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream - Η Δανία ανησυχεί για την ασφάλεια της Βαλτικής

Stoltenberg (NATO): Σαμποτάζ οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream - Η Δανία ανησυχεί για την ασφάλεια της Βαλτικής
Σε σαμποτάζ απέδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream
Σχετικά Άρθρα

Σε σαμποτάζ απέδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, ενώ δήλωσε ότι συζήτησε την προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών στις χώρες του ΝΑΤΟ με τον υπουργό Αμυνας της Δανίας Morten Bødskov.
«Συζητήσαμε το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream με τον υπουργό Αμυνας Morten Bødskov.
Θίξαμε την προστασία των κρίσιμων υποδομών των χωρών του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter ο Jens Stoltenberg.

H Δανία ανησυχεί για την ασφάλεια της Βαλτικής

«Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για την ασφάλεια στην περιοχή της Βαλτικής», διαπίστωσε προηγουμένως ο υπουργός Αμυνας της Δανίας, αναφερόμενος στο ύποπτο σαμποτάζ των δύο αγωγών φυσικού αερίου ως πιο πρόσφατο παράδειγμα.
«Η Ρωσία έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν την επίδειξη ισχύος«,αναφέρει σε ανακοίνωση μετά την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Αμυνας της Δανίας δήλωσε ότι η επιθεώρηση των τμημάτων των δύο αγωγών Nord Stream που επλήγησαν από υποθαλάσσιες εκρήξεις ανοικτά νησιού της Δανίας στην Βαλτική δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί πριν από την παρέλευση μίας ή δύο εβδομάδων.
«Μπορεί να πάρει μία ή δύο εβδομάδες πριν επικρατήσει αρκετή ηρεμία στην ζώνη για να δούμε τι συνέβη», δήλωσε.

Καθησυχάζει η Νορβηγία

Στο Οσλο, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre δήλωσε στο πρακτορείο NTB ότι δεν διαπιστώνει ότι υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τις υπεράκτιες υποδομές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά τις ύποπτες εκρήξεις στην Βαλτική και δεν έχει ζητήσει την συνδρομή του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, η Νορβηγία, βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, θα ενισχύσει την ασφάλεια γύρω από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τους τερματικούς σταθμούς και τις εγκαταστάσεις επί της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια των υποδομών, των τερματικών σταθμών και των εγκαταστάσεων επί της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας», δηλώνει ο νορβηγός υπουργός Ενέργειας Τέργε Αασλαντ σε χθεσινοβραδυνή του ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τις «μυστηριώδεις» διαρροές που ακολούθησαν έκρηξη στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 και στον πρόσφατο εντοπισμό πτήσεων drone που αναφέρθηκαν από πετρελαϊκές εταιρείες γύρω από τις πλατφόρμες τους στα νορβηγικά χωρικά ύδατα.
Η Αρχή Πετρελαϊκής Ασφαλείας της Νορβηγίας ζήτησε «αυξημένη επιφυλακή εκ μέρους των διαχειριστών και των πλοιοκτητών επί της υφαλοκρηπίδας», έπειτα από τον εντοπισμό drone που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατύχημα ή επίθεση.
Για πράξη σαμποτάζ έκανε επίσης λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von Der Leyen, η Δανία και η Σουηδία.
Η Νορβηγία, ως βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης στην θέση της Ρωσίας, ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, συνδέεται με την ευρωπαϊκή ήπειρο με ένα εκτεταμένο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, το οποίο οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ευάλωτο σε σαμποτάζ.

Δυτικός αξιωματούχος: Πολύ σοβαρό και ύποπτο περιστατικό

Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream συνιστούν πολύ σοβαρό και πολύ ύποπτο περιστατικό, αλλά απαιτείται πλήρης έρευνα για να διαπιστωθεί τι συνέβη, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.
«Για τους αγωγούς είναι σαφές ότι φαίνεται πολύ σοβαρό.
Οι πολλαπλές ταυτόχρονες εκρήξεις - είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να ερευνηθεί», είπε.
«Είναι προφανές ότι φαίνεται πολύ ύποπτο, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διαπιστώσουμε τα γεγονότα και στην συνέχεια να αποδώσουμε ευθύνες», πρόσθεσε.
Η διαρροή του φυσικού αερίου έχει προκαλέσει κοχλασμό σε μεγάλη ακτίνα στη θαλάσσια περιοχή του συμβάντος, εμποδίζοντας προς το παρόν τις επιτόπιες έρευνες.
Δύο σεισμικές δονήσεις που παρέπεμπαν σε εκρήξεις καταγράφηκαν την Δευτέρα από σεισμογραφικούς σταθμούς στην Δανία, την Σουηδία και την Γερμανία, ανακοίνωσε χθες το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας.
Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 00.03 GMT και μετρήθηκε στους 2,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και η δεύτερη στις 17.03 GMT και μετρήθηκε στους 2,1 βαθμούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης