Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόσκαιρη η ανακούφιση στις αγορές μετά την BoE - O DAX -1,4%, ο FTSE MIB -1,9%

Πρόσκαιρη η ανακούφιση στις αγορές μετά την BoE - O DAX -1,4%, ο FTSE MIB -1,9%
Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολουθούν την παγκόσμια πτωτική κίνηση
Σχετικά Άρθρα

Περιορίζονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την έκτακτη παρέμβαση της Τράπεζα της Αγγλίας
Οι ευρωπαϊκές μετοχές ακολουθούν την παγκόσμια πτωτική κίνηση, με τους επενδυτές να ανησυχούν ότι η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού θα ωθήσει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 1,4% στις 11.978 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,4% στις 6.961 μονάδες.
Στις 5.706 μονάδες με πτώση 0,8% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 1,9% στις 20.585 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 1,1% στις 7.362 μονάδες.
Πτώση 0,5% σημειώνουν και τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια ανακάμπτει 0,5% στις 1.962 μονάδες.
H τιμή του φυσικού αερίου ενισχύεται 5% από το +12% νωρίτερα.
Το ολλανδικό TTF διαμορφώνεται στα 195 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η περιοχή υποφέρει από την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την ενεργειακή κρίση στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Goldman Sachs αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις της τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, προσθέτοντας στην αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, καθώς η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και η περαιτέρω ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου υπερίσχυσαν των πιθανών διαταραχών της προσφοράς που προκάλεσε ο τυφώνας Ίαν.
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,2% στα 77,58 δολ. το βαρέλι και το brent διαμορφώνεται στα 83,91 δολ. με πτώση 1,12%.

Παρέμβαση BoE μετά το κραχ στη στερλίνα - 'Εκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αναστέλλει τις πωλήσεις

Σε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προχωρά η Τράπεζα της Αγγλίας, από σήμερα 28 Σεπτεμβρίου έως 14 Οκτωβρίου, μετά το κραχ στη στερλίνα, ενώ παράλληλα θα αναστείλει την προγραμματισμένη έναρξη των πωλήσεων ομολόγων, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει το χάος που προκάλεσε στις αγορές ο λεγόμενος «μίνι-προϋπολογισμός» της νέας κυβέρνησης της Liz Truss.
Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η Bank of England αναφέρει ότι παρακολουθεί τη «σημαντική ανατιμολόγηση» των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου και του παγκόσμιου ενεργητικού τις τελευταίες ημέρες, η οποία έχει πλήξει ιδιαίτερα σκληρά το μακροχρόνιο χρέος του βρετανικού δημοσίου.
Μετά τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η BoE, η απόδοση του βρετανικού gilt υποχωρεί στο 4,138%.

Κατέρρευσε το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία

Ο εμπροσθοβαρής γερμανικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK υποχώρησε ραγδαία στο -42,5 τον Οκτώβριο, πτώση σε άλλο ένα χαμηλό ρεκόρ από το αναθεωρημένο προς τα κάτω -36,8 του προηγούμενου μήνα, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός που προέρχεται από τις μειωμένες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου θα καταβροχθίσει τα εισοδήματα.

Ενεργειακός πόλεμος

Η Gazprom  δήλωσε αργά την Τρίτη ότι μπορεί να επιδιώξει να προσθέσει τον ουκρανικό διαχειριστή αγωγών φυσικού αερίου Naftogaz Ukrainy στον κατάλογο της Ρωσίας με τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, μια κίνηση που πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα να διακόψει σχεδόν όλες τις εναπομείνασες προμήθειες προς την ΕΕ.
Η ενεργειακή σύγκρουση της Ρωσίας με την Ευρώπη είχε ήδη κλιμακωθεί νωρίτερα την Τρίτη, αφού οι αγωγοί Nord Stream, που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, καταστράφηκαν με σαμποτάζ. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης