Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tο σχέδιο της ΕΕ - Πλαφόν σε αέριο, ρωσικό πετρέλαιο - Αντιπρόταση στις ελληνικές ναυτιλιακές με «θυσία» κυρώσεων

Tο σχέδιο της ΕΕ - Πλαφόν σε αέριο, ρωσικό πετρέλαιο - Αντιπρόταση στις ελληνικές ναυτιλιακές με «θυσία» κυρώσεων

Η Κομισιόν προτείνει ένα «δυναμικό πλαφόν» στις αγορές και εισαγωγές φυσικού αερίου, που θα ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς

Σχετικά Άρθρα

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, «δυναμικό πλαφόν» σε όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου, «θυσία κυρώσεων» και κίνητρα στις ναυτιλιακές εταιρείες -ανάμεσα στις οποίες και οι ελληνικές- για να δεχθούν τις προτάσεις, περιλαμβάνει το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία. Κι όλα αυτά εν μέσω έντονης φημολογίας για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.
Ειδικότερα, η Κομισιόν θα ενημερώσει σήμερα (28/9/2022) τους πρεσβευτές της ΕΕ για το νέο πακέτο κυρώσεων, ενώ την Παρασκευή (30/9/2022) συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ.

Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η Κομισιόν θα ενημερώσει σήμερα (28/9/2022) τους πρεσβευτές της ΕΕ για ένα νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία. Στο πακέτο θα περιλαμβάνεται και πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, που θα λειτουργεί ως εξής: οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα απογορεύεται να μεταφέρουν ή να ασφαλίζουν ρωσικό πετρέλαιο, εάν η τιμή στην οποία πωλείται είναι πάνω από ένα ορισμένο όριο. Αυτό το όριο θα είναι η τιμή στην οποία πωλείται σήμερα το ρωσικό πετρέλαιο στην Ασία, περίπου 30% φθηνότερη από τις τρέχουσες τιμές στην Ευρώπη.
Μάλιστα, άλλες χώρες από το G7 -και κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο- όπου τα περισσότερα τάνκερ είναι ασφαλισμένα, θα επιβάλλουν επίσης τις ίδιες κυρώσεις. «Η ιδέα είναι ότι ακόμα κι αν δεν εγγραφούν επίσημα στο ανώτατο όριο, χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία δεν θα είχαν κανένα κίνητρο να πληρώσουν περισσότερα για το ρωσικό πετρέλαιο» αναφέρει το Politico στη στήλη Brussels Playbook.

Οι ελληνικές ναυτιλιακές

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών που αντιδρούσαν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς -όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα- «οι ισχυρές ναυτιλιακές τους βιομηχανίες βγάζουν πολλά χρήματα μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο. Η Αθήνα, η Λευκωσία και η Βαλέτα έχουν αντιταχθεί σε προηγούμενους γύρους κυρώσεων σε μέτρα που επηρεάζουν τα πετρελαιοφόρα.
Ωστόσο, αξιωματούχοι είπαν στο Playbook ότι έχει συμφωνηθεί μια δοκιμαστική λύση βάσει της οποίας η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα θα "αποζημιωθούν"».

Ποιες κυρώσεις θα... θυσιαστούν

Σύμφωνα ίδιες πληροφορίες, η ΕΕ θα «θυσιάσει» κάποιες κυρώσεις σε άλλα προϊόντα, καταργώντας ουσιαστικά την απαγόρευση αποστολής ρωσικών λιπασμάτων, τσιμέντου και άλλων προϊόντων. «Είναι δούναι και λαβείν» επισημαίνει ένας αξιωματούχος μιλώντας στο Politico.

«Δυναμικό πλαφόν» στο φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Politico, σήμερα κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Κομισιόν, θα συζητηθεί η επιβολή ενός πλαφόν για τις αγορές και εισαγωγές φυσικού αερίου. Εάν εγκριθεί, η Κομισιόν θα το προτείνει στους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ που θα συνεδριάσουν την Παρασκευή (30/9/2022).
Πιο αναλυτικά, το πλαφόν θα είναι «δυναμικό», κάτι που σημαίνει ότι θα ακολουθεί τις τάσεις της αγοράς ώστε να διασφαλιστεί ότι θα είναι υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν άλλοι μεγάλοι εισαγωγείς, αλλά πολύ χαμηλότερο από τις τρέχουσες τιμές στην ΕΕ.
Ωστόσο, το Politico σημειώνει ότι «οι πιθανότητες να υιοθετηθεί πραγματικά το πλαφόν είναι ακόμη μικρές, όσο η Γερμανία (για αδιευκρίνιστους λόγους) και οι παραγωγοί φυσικού αερίου όπως η Δανία και η Ολλανδία (για ευνόητους λόγους) εξακολουθούν να αντιτίθενται στο να πληρώνουν λιγότερα για εισαγωγές φυσικού αερίου».

Επιστολή 15 χωρών σε Κομισιόν για το φυσικό αέριο

Εν τω μεταξύ, 15 χώρες υπογράφουν επιστολή προς την Κομισιόν, με την οποία ζητούν να παρουσιάσει πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Η επιστολή, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Πολωνίας και την οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΜΠΕ, απευθύνεται στην επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson και την υπογράφουν οι υπουργοί Eνέργειας του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας. Οι υπουργοί ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση που θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, ακολουθούμενη από νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό.

 

«Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και τώρα προκαλεί αβάσταχτες πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή και τα μέτρα που έχει προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όμως δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα όλων: τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο τιμών που έχει ζητηθεί από την αρχή από έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό κρατών-μελών είναι το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος-μέλος να μετριάσει την πληθωριστική πίεση, να διαχειριστεί τις προσδοκίες και να παράσχει ένα πλαίσιο σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει τα επιπλέον κέρδη στον κλάδο», αναφέρουν στην επιστολή τους οι υπουργοί ενέργειας και στη συνέχεια επισημαίνουν τα εξής: «Το ανώτατο όριο θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής φυσικού αερίου και να μην περιορίζεται στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες. Μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού και την ελεύθερη ροή φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης, επιτυγχάνοντας παράλληλα τον κοινό μας στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό το ανώτατο όριο αποτελεί προτεραιότητα και μπορεί να συμπληρωθεί με προτάσεις για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής εποπτείας της αγοράς φυσικού αερίου και την ανάπτυξη εναλλακτικών σημείων αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης