Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η περιβαλλοντική υποκρισία της ΕΕ - Οι κυρώσεις προς τη Ρωσία αύξησαν τις εκπομπές ρύπων

Συνεχίζεται η περιβαλλοντική υποκρισία της ΕΕ - Οι κυρώσεις προς τη Ρωσία αύξησαν τις εκπομπές ρύπων
Αν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις, το φυσικό αέριο και άλλα προϊόντα διυλισμένης ενέργειας θα έρεαν μέσω αγωγών από τη Ρωσία στην Ευρώπη
Οι μονομερείς κυρώσεις τις οποίες επέβαλλαν στη Μόσχα οι δυτικές χώρες πυροδοτούν ακόμη περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη ναυτιλιακή βιομηχανία καθώς η Ευρώπη ενισχύει τις αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας εκτός της περιοχής της.
Αυτό ανέφερε ο Jan Dieleman, επικεφαλής της επιχείρησης θαλάσσιων μεταφορών της Cargill, στο Bloomberg, τονίζοντας ότι οι ευρωπαίοι εισαγωγείς χρησιμοποιούν δεξαμενόπλοια για μεγάλες αποστάσεις ενεργειακών προϊόντων από χώρες πολύ μακριά από την ακτίνα που εξυπηρετούσαν μέχρι πρότινος.
Αν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις, το φυσικό αέριο και άλλα προϊόντα διυλισμένης ενέργειας θα έρεαν μέσω αγωγών από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
Αλλά δεδομένου ότι η Ευρώπη θέλει να μετατοπίσει γρήγορα ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας μακριά από τη Ρωσία, οι εισαγωγείς της ΕΕ προσλαμβάνουν δεξαμενόπλοια για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Ασία.

Παραφροσύνη στις αγορές

Αυτή η οπτική αποδεικνύει την παραφροσύνη πίσω από τις αγορές πανικού LNG από την ΕΕ.
Είναι τόσο ανόητο γιατί η Κίνα απλώς μεταπωλεί ρωσικό LNG...
Ο Dieleman είπε ότι το υψηλότερο κόστος καυσίμων για τα πλοία σημαίνει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης πλοίων στρέφονται σε πιο ρυπογόνα καύσιμα, όπως το ντίζελ ή το αργό πετρέλαιο σε αυτά τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.
Εν τω μεταξύ, οι χώρες της ΕΕ επανεκκινούν επιθετικά τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ορυκτών καυσίμων ενόψει ενός πολύ κρύου χειμώνα.
Ορισμένες κυβερνήσεις ζήτησαν ακόμη και από τους κατοίκους να κάψουν καυσόξυλα για να θερμάνουν τα σπίτια τους, καθώς η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος κατά τις ώρες αιχμής της ζήτησης.
Έτσι, ολόκληρη η ισχυρή δράση για το κλίμα που προωθεί η ΕΕ για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα για να σώσει τον πλανήτη κινδυνεύει να διαλυθεί αυτόν τον χειμώνα.
Το ίδιο το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να προμηθεύεται LNG από την Ασία σε μεγαλύτερες διαδρομές ενώ τα πλοία καίνε πιο ρυπογόνα καύσιμα είναι εντελώς υποκριτικό για τη στάση της ΕΕ για τη διάσωση του πλανήτη.
Και η ναυτιλία είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 3% των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης