Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η διαρροή στον Nord Stream σημαίνει ότι τα χειρότερα έρχονται - Ο πιο δύσκολος χειμώνας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η διαρροή στον Nord Stream σημαίνει ότι τα χειρότερα έρχονται - Ο πιο δύσκολος χειμώνας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Θα μπορούσε η διαρροή φυσικού αερίου του Nord Stream να είναι σημάδι για χειρότερα επερχόμενα;
Σχετικά Άρθρα

Στη χειρότερη δυνατή στιγμή φαίνεται να έρχεται η αναφερόμενη διαρροή φυσικού αερίου στον ρωσικό αγωγό Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, καθώς οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία κλιμακώνονται και οι ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται έναν χειμώνα κοινωνικής δυσαρέσκειας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με αναφορές που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, οι ευρωπαϊκές χώρες «προσπάθησαν να διερευνήσουν ανεξήγητες διαρροές σε δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα κοντά στη Σουηδία και τη Δανία».
Το περιστατικό έρχεται την ίδια μέρα που εκκινήθηκε η λειτουργία του Baltic Pipe, μιας γραμμής που θα δίνει αέριο στην Πολωνία και τη Δανία από τη Νορβηγία.
Αλλά τι σημαίνει αυτό, υπάρχει κάποια εξήγηση; Η Σουηδία λέει ότι υπάρχουν δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, και οι δύο σημειώθηκαν λίγο μετά την ανακάλυψη μιας διαρροής στον κοντινό αγωγό Nord Stream 2, που ώθησε τη Δανία να περιορίσει τη ναυτιλία σε ακτίνα πέντε μιλίων.
Σύμφωνα με δηλώσεις από τη Σουηδία, η ζημιά είναι «άνευ προηγουμένου».
Αυτό είναι περίεργη σύμπτωση.
Οι σύγχρονοι αγωγοί δεν προβλέπεται να υφίστανται ζημιές ή να αρχίσουν να παρουσιάζουν διαρροές τόσο σύντομα.
Σύμφωνα με τις αναφορές, «κανένας από τους αγωγούς δεν διοχέτευε αέριο στην Ευρώπη τη στιγμή που διαπιστώθηκαν διαρροές, αλλά και οι δύο εξακολουθούσαν να περιείχαν αέριο υπό πίεση.
Τα περιστατικά θα εμποδίσουν κάθε προσπάθεια έναρξης ή επανεκκίνησης οποιουδήποτε αγωγού για εμπορικές δραστηριότητες.»
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ρωσία είχε κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 και μείωσε τη ροή αερίου που κατευθύνεται προς αυτόν.
Αυτό ήταν προβλέψιμα ρωσικά αντίποινα κατά των δυτικών κυρώσεων.
Η Ρωσία εργαλειοποιεί συχνά τον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο και ως μέσο εκβιασμού άλλων χωρών.
Ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα η Γερμανία υπό την Angela Merkel, προσπάθησαν να συνδεθούν με το ρωσικό φυσικό αέριο, δημιουργώντας έτσι εξάρτηση από αυτό.  

Ο παράγων ΗΠΑ

Οι αμερικανικές κυβερνήσεις και των δύο πρώην προέδρων Obama και Trump ανησυχούσαν για το Nord Stream 2 και για την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για φυσικό αέριο, αν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαφορετικές απόψεις για το θέμα.
Το 2018, το Foreign Policy δημοσίευσε ένα άρθρο που ισχυριζόταν «Ό,τι είναι καλό για το ρωσικό αέριο είναι καλό για την Αμερική: Η αντίθεση της Ουάσιγκτον σε έναν αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία δεν είχε ποτέ νόημα».
Οι ΗΠΑ ανησυχούσαν τόσο βαθιά για το Nord Stream 2 που προειδοποίησαν τις εταιρείες να μην ασχοληθούν με αυτό.
Πέρυσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken προέβη σε μια δήλωση ότι οποιαδήποτε οντότητα εμπλέκεται με τον αγωγό κινδυνεύει με κυρώσεις από τις ΗΠΑ και θα πρέπει να σταματήσει να συμμετέχει.
«Όπως είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο Nord Stream 2 είναι μια κακή συμφωνία για τη Γερμανία, για την Ουκρανία και για τους συμμάχους και εταίρους μας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», είπε τότε.
«Όπως έχουν καταστήσει σαφές πολλές κυβερνήσεις των ΗΠΑ, αυτός ο αγωγός είναι ένα ρωσικό γεωπολιτικό έργο που έχει σκοπό να διχάσει την Ευρώπη και να αποδυναμώσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».
Τώρα τα πράγματα φαίνεται να έχουν ξεφύγει, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο.
Η Ρωσία τρίζει τα δόντια επικίνδυνα.
Προσπαθεί να επιστράτευσε εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες.
Η Μόσχα υπαινίσσεται επίσης μια πυρηνική αντιπαράθεση με τη Δύση και τώρα, ξαφνικά ένα «μυστηριώδες» γεγονός συνέβη στα ανοικτά των ακτών της Δανίας.

Ποια είναι η σημασία της πιθανής επίθεσης;

Εάν αυτή ήταν μια στοχευμένη επίθεση στους αγωγούς, θα χρησίμευε για να δείξει πώς μπορεί να εργαλειοποιηθεί η ενέργεια.
Τα μυστηριώδη γεγονότα που συνδέονται με τον αγωγό ακολούθησαν δημοσιεύματα σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης που έκαναν λόγο για κοινωνική αναταραχή λόγω των τιμών στο ρεύμα και το φυσικό αέριο.
Η γερμανική Die Welt είπε ότι «οι ομοσπονδιακές αρχές προφανώς θεωρούν ότι οι στοχευμένες επιθέσεις είναι η αιτία των διαρροών στους δύο αγωγούς Nord Stream», λόγω του χρονισμού των τριών γραμμών που επηρεάστηκαν και των ισχυρών απωλειών πίεσης στο Nord Stream 1.
Η επίθεση θα ήταν κάθε άλλο παρά ασήμαντη, λέει το άρθρο, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί από ειδικές δυνάμεις.
Με τους αγωγούς Nord Stream προσωρινά κλειστούς, οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη θα είναι δυνατές μόνο μέσω της σύνδεσης Yamal (μέσω Πολωνίας) ή του ουκρανικού δικτύου αγωγών.
Έτσι, δυνάμεις που συνδέονται με την Ουκρανία θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμες για μεταφορά φυσικού αερίου.
Μια προβοκάτσια από τη Ρωσία θα ήταν επίσης δυνατή προκειμένου να ανεβάσει περαιτέρω τις τιμές του φυσικού αερίου.
Ένας πληροφοριοδότης είπε στο Der Spiegel ότι θα μπορούσε να είναι μια επίθεση για να προκληθεί αβεβαιότητα στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Politiken της Δανίας, η πρωθυπουργός Mette Frederiksen βλέπει τις διαρροές στον αγωγό Nord Stream «με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα».
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι είναι τυχαίο.
Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη δολιοφθορά, αλλά είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα», φέρεται να είπε, ενώ ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Marcin Przydacz δήλωσε ότι, «δυστυχώς, ο γείτονάς μας εξ Ανατολών ακολουθεί διαρκώς μια επιθετική πολιτική. 
«Αν η Ρωσία είναι ικανή για μια επιθετική στρατιωτική πολιτική στην Ουκρανία, είναι προφανές ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν προκλήσεις».
Σε κάθε περίπτωση, οι διαρροές είναι μια εξαιρετική σύμπτωση, αφού άρχισαν με την εκκίνηση του Baltic Pipe, διά του οποίου η Πολωνία και η Δανία θα μπορούν να λαμβάνουν φυσικό αέριο από τη Νορβηγία.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι «για τον αγωγό Baltic πραγματοποιήθηκαν εγκαίνια στο Goleniów της Πολωνίας.
Η εκδήλωση σηματοδοτεί το τέλος της διαδικασίας κατασκευής του Baltic Pipe, μιας βασικής διαδρομής για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Νορβηγία μέσω της Δανίας στην Πολωνία και τις γειτονικές χώρες.
«Ο αγωγός Baltic θα καταστήσει δυνατή την εισαγωγή έως και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως από τη Νορβηγία στην Πολωνία και τη μεταφορά 3 bcm αερίου από την Πολωνία στη Δανία» συνεχίζει η δήλωση, λέγοντας ότι η έναρξη της μεταφοράς φυσικού αερίου έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου 2022.
Την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε αυτό, πληροφορηθήκαμε τις διαρροές στο Nord Stream 1 και 2, που μπορούν να βλάψουν αγωγούς που χρειάστηκαν δισεκατομμύρια επενδύσεις όλα αυτά τα χρόνια.
Εάν μια χώρα συμμετείχε σε δολιοφθορά σε μεγάλους αγωγούς, αυτό θα σήμαινε μια τεράστια κλιμάκωση στη σύγκρουση που σχετίζεται με την Ουκρανία και επέκτασή της στα νερά της Βαλτικής.
Δείχνει δε ότι η ενέργεια μπορεί να γίνει όπλο και ότι οι χώρες πρέπει να σχεδιάσουν αυτό το γεγονός για το μέλλον.
Ένα είναι σίγουρο: πρόκειται για τον πιο δύσκολο χειμώνα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης