Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός από τη Σουηδία: «Παρακάμψτε την περιοχή διαρροής του Nord Stream» - Οι οδηγίες στα πληρώματα

Συναγερμός από τη Σουηδία: «Παρακάμψτε την περιοχή διαρροής του Nord Stream» - Οι οδηγίες στα πληρώματα
Μυστηριώδη ατυχήματα σε Nord Stream 1 και 2

Η Ναυτιλιακή Διοίκηση της Σουηδίας σε σχέση με την έκτακτη ανάγκη που υπάρχει λόγω Nord Stream συνέστησε στα πληρώματα των πλοίων να παρακάμψουν την περιοχή της διαρροής καυσίμου, αναφέρει το RIA Novosti .
«Λόγω διαρροών στους αγωγούς φυσικού αερίου Nordstream 1 και Nordstream 2 στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας κοντά στο Bornholm, η Ναυτιλιακή Αρχή έχει στείλει προειδοποιήσεις πλοήγησης στο (διεθνές σύστημα προειδοποίησης) Navtext και VHF για να κρατήσει τα πλοία μακριά από την περιοχή», ανέφερε το μήνυμα.
Η Ναυτική Διοίκηση ζήτησε από τα πληρώματα των σκαφών να κρατήσουν απόσταση τουλάχιστον πέντε μιλίων από την περιοχή έκτακτης ανάγκης.
Την προηγούμενη μέρα, σημειώθηκε πτώση πίεσης στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2.
Η Δανική Υπηρεσία Ενέργειας ενημέρωσε επίσης για τη διαρροή στο Nord Stream 2.

Μυστηριώδη ατυχήματα σε Nord Stream 1 και 2

 Ανησυχία προκαλούν οι -άγνωστης αιτίας- διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, σε μια περίοδο μάλιστα όπου οι τιμές του αερίου υποχωρούν με αποτέλεσμα ο απώτερος στόχος της Ρωσίας για αντίποινα στην Ευρώπη να μην επιτυγχάνεται. Μάλιστα, ακόμα και το Κρεμλίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο... σαμποτάζ.
Όλα άρχισαν τη Δευτέρα (26/9/2022) όταν η Γερμανία ανακοίνωσε μείωση της πίεσης -για άγνωστους λόγους- στον αγωγό Nord Stream 2. Συναγερμό σήμανε και η Σουηδία για δύο διαρρές στον αγωγό Nord Stream 1 στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας.
«Υπάρχουν δύο διαρροές στο Nord Stream 1. Μία στη σουηδική οικονομική ζώνη και μία στην οικονομική ζώνη της Δανίας. Είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Ναυτιλιακής Αρχής της Σουηδίας (SMA).
«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε για να βεβαιωθούμε ότι κανένα πλοίο δεν πλησιάζει πολύ στο σημείο», δήλωσε ένας δεύτερος εκπρόσωπος της SMA.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα (26/9/2022), οι δανικές αρχές ζήτησαν από τα πλοία να απομακρυνθούν από μια ακτίνα 5 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά ανοιχτά του Μπόρνχολμ μετά από διαρροή αερίου από τον ανενεργό αγωγό Nord Stream 2 που παροχετεύθηκε στη Βαλτική Θάλασσα.
Ανακοίνωση για τις διαρροές στος αγωγούς εξέδωσε και η διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream AG επισημαίνοντας ότι αδύνατον να εκτιμηθεί πότε θα αποκατασταθεί η υποδομή μεταφοράς αερίου.

Peskov: Δεν αποκλείουμε σαμποτάζ

Τη θέση πως η Ρωσία δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο, ακόμα και του σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για αυτές τις εξελίξεις, κάνοντας λόγο για ζήτημα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Προφανώς, υπάρχει κάποιου είδους καταστροφή στον αγωγό, και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το οτιδήποτε για αυτό που την προκάλεσε, μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα των ερευνών» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τον Peskov είπε ότι οι καταστροφές αυτές δεν έχουν προηγούμενο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την πτώση της πίεσης και την καταστροφή στους αγωγούς.
«Πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά νέα. Μιλάμε για μια καταστροφή στον αγωγό, ακόμα δεν ξέρουμε τι είδους είναι.
Φαίνεται πως είναι στην οικονομική ζώνη της Δανίας.
Η πίεση έχει μειωθεί σημαντικά» τόνισε ο Peskov, αναφέροντας πως πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη που απαιτεί άμεση έρευνα.
«Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια όλη της ηπείρου» υπογράμμισε ο Peskov.

Politico: Πάρα πολλές συμπτώσεις

Στο θέμα αναφέρεται σήμερα (27/9/2022) η στήλη Brussels Playbook του Politico κάνοντας λόγο για «μυστηριώδη ατυχήματα στους ρωσικούς αγωγούς» αλλά και για «πάρα πολλές συμπτώσεις».
«Οι γερμανικές αρχές και οι υπηρεσίες ασφαλείας ασχολούνται με την υπόθεση, αλλά μην περιμένετε απαντήσεις έως ότου οι ερευνητές φτάσουν στους υποθαλάσσιους σωλήνες για να δουν τι προκάλεσε τις διαρροές.
Το συμπέρασμα είναι ότι υπήρξε επίθεση στην υποδομή, με αξιωματούχους να επισημαίνουν την ξαφνική απώλεια πίεσης σε τρεις μεμονωμένους σωλήνες - έναν στον Nord Stream 2 και τους δύο σωλήνες στον Nord Stream 1» επισημαίνει το Politico.

Το σενάριο για ρωσικό... δάκτυλο

Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται και το σενάριο για ρωσική δολιοφθορά προκειμένου να ενισχυθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και ενταθούν οι πιέσεις στην Ευρώπη για άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
«Μια θεωρία είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανατινάξει τους αγωγούς για να σπείρει διχασμό μεταξύ των δυτικών συμμάχων και να δημιουργήσει αβεβαιότητα στις αγορές για να αυξήσει ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου.
Η είδηση έρχεται αφότου η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι απέτρεψε μια προγραμματισμένη "τρομοκρατική επίθεση" από την Ουκρανία στον αγωγό TurkStream.
Παρά την απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις αποστολές φυσικού αερίου στη Γερμανία, οι τιμές έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες - κάτι που σαφώς δεν ανέμενε η Μόσχα» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Politico.



www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης