Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Δύσκολες ισορροπίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Επικοινωνία Meloni - Draghi

Ιταλία: Δύσκολες ισορροπίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης - Επικοινωνία Meloni - Draghi
H Meloni δεν προτίθεται να επιλέξει τον γραμματέα της Lega Matteo Salvini  για κάποιο από τα υπουργεία-κλειδί της νέας κυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα
Η νικήτρια των ιταλικών γενικών εκλογών της Κυριακής Giorgia Meloni είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό Mario Draghi, όπως άφησαν να διαρρεύσει στενοί της συνεργάτες.

Η πρόεδρος των Fratelli di Italia, μετά την δήλωσή της τη νύχτα των εκλογών, δεν συνάντησε τους δημοσιογράφους για την καθιερωμένη, μετεκλογική συνέντευξη Τύπου και άφησε να μιλήσουν κάποια άλλα στελέχη του κόμματος, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ρώμη.

Αποδυναμωμένος ο Salvini

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η Meloni δεν προτίθεται να επιλέξει τον γραμματέα της Lega Matteo Salvini  για κάποιο από τα υπουργεία-κλειδί της νέας κυβέρνησης - κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στις εσωτερικές σχέσεις και ισορροπίες της συντηρητικής συμμαχίας, από την στιγμή που ο Salvini έχει εκφράσει ξεκάθαρα και επανειλημμένα την επιθυμία του να επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή στην ίδια θέση που κατείχε στην πρώτη κυβέρνηση του Giuseppe Conte. 
Η Λέγκα, όμως, δεν άγγιξε ούτε το 9% των ψήφων και αυτό αποδυναμώνει την όποια του διεκδίκηση.

Περιθώριο 4 εβδομάδων

Για τις όποιες «ζυμώσεις», πάντως, υπάρχει περιθώριο σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων, καθώς το νέο κοινοβούλιο θα συσταθεί σε σώμα μόνον στις 13 Οκτωβρίου.
Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Sergio Matarella θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις του με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για να αναθέσει, αμέσως μετά, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Οι αναλυτές αναμένουν επίσης να διαπιστώσουν πώς θα κινηθεί ο αρχηγός της Forza Italia, Silvio Berlusconi.
Ο ίδιος επιθυμεί να εκλεγεί πρόεδρος της Γερουσίας, αλλά δεν πέρασε απαρατήρητη η αντίδρασή του ανήμερα των εκλογών. Όταν μια ψηφοφόρος τον ρώτησε αν η Τζόρτζια Μελόνι τον φοβίζει, εκείνος απάντησε: «ε ναι, με φοβίζει λίγο».

Κρίση στην κεντροαριστερά

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την κεντροαριστερά, μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα του Δημοκρατικού Κόμματος (19%) και την δήλωση του γραμματέα των «Δημοκρατικών» Enrico Letta ότι τον επόμενο Μάρτιο δεν πρόκειται να ξαναδιεκδικήσει την ηγεσία, ο ιταλικός Τύπος συγκλίνει σε μια κύρια διαπίστωση: ότι χρειάζεται μια μακρά πορεία ανανέωσης και πιθανής επανίδρυσης της κεντροαριστεράς, με αλλαγή προτεραιοτήτων και αναζήτηση ουσιαστικής επαφής με τους πολίτες, για να μπορέσει να ξεπεράσει την σημερινή της κρίση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης