Τελευταία Νέα
Διεθνή

IOGP: Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2030

IOGP: Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2030
Τι θα γίνει μέχρι το 2030.
Σχετικά Άρθρα
Νέα έρευνα που κυκλοφόρησε από τους International Oil & Gas Producers (IOGP) Europe και το American Petroleum Institute (API) δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να εξισορροπήσει προοδευτικά τον εφοδιασμό φυσικού αερίου και να αντικαταστήσει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου πολύ πριν από το 2030, παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις και τον σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με νέες εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού σε συνδυασμό με μια καλά ολοκληρωμένη αγορά και διασυνδεδεμένη υποδομή ικανή να χειριστεί νέα πρότυπα ροής.

Τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη

«Η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει εναλλακτικούς εφοδιασμούς τώρα εάν θέλει να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου πολύ πριν από το 2030, σύμφωνα με το Σχέδιο REPowerEU.
Αυτό σημαίνει άμεση δράση για την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής, την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων συμβάσεων LNG και τη διόρθωση των εναπομεινάντων σημείων συμφόρησης στις υποδομές.
Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα επεκτείνει τα δεινά που βιώνει αυτή τη στιγμή η ήπειρός μας και θα αυξήσει τον κίνδυνο οικονομικής και κοινωνικής ζημίας.
Η βιομηχανία έχει πληγεί ιδιαίτερα». δήλωσε ο François-Régis Mouton, περιφερειακός διευθυντής του IOGP για την Ευρώπη.
«Καθώς η Ρωσία κρατά όμηρους τις ευρωπαϊκές προμήθειες ενέργειας, αυτή η μελέτη δείχνει πόσο κρίσιμο θα είναι το αμερικανικό φυσικό αέριο για τη διαρκή παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος των Αγορών Φυσικού Αερίου της API, Dustin Meyer.
«Για να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη του LNG των ΗΠΑ, χρειαζόμαστε έξυπνη και συνεπή πολιτική υποστήριξη εδώ στο εσωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των εγχώριων δικτύων αγωγών και των εγκαταστάσεων εξαγωγής ενέργειας, που θα διασφαλίσει ότι τόσο οι Αμερικανοί καταναλωτές όσο και οι παγκόσμιοι σύμμαχοι έχουν πρόσβαση στην αξιόπιστη ενέργεια που τροφοδοτεί τον σύγχρονο κόσμο μας.»
IOGP.jpg

2023-2025:


Η αγορά θα παραμείνει σφιχτή, με τα σήματα τιμών να προσελκύουν ανταγωνιστικά φορτία LNG (από 90 bcm το 2021 σε 200 bcm το 2025), ενώ θα αποκλείονται άλλες μη προσιτές ή πολιτικά ευαίσθητες επιλογές.
Η παραγωγή των υφιστάμενων ευρωπαϊκών κοιτασμάτων προβλέπεται να παραμείνει στα 200 bcm έως το 2030 (με τη Νορβηγία να αντιπροσωπεύει το 50% αυτού), ενώ οι εισαγωγές αγωγών από γειτονικές περιοχές μεγιστοποιούνται.
Η μείωση της ζήτησης αναμένεται να είναι σημαντική (70-100 bcm το 2023, πτώση σε περίπου 20-50 bcm το 2025), καθώς τα νοικοκυριά και η βιομηχανία μειώνουν την κατανάλωση για να μετριάσουν τις υψηλές τιμές και να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Από το 2026 και μετά:

Καθώς διατίθενται πρόσθετοι όγκοι παγκοσμίως, αναμένεται να εξισορροπηθεί εκ νέου ο εφοδιασμός φυσικού αερίου της Ευρώπης και οι συνθήκες της αγοράς να επιστρέψουν στα προ του Covid επίπεδα έως το 2026-2027.
Η εγχώρια παραγωγή μειώνεται στα 120 bcm, ενώ η ζήτηση LNG στην Ευρώπη αυξάνεται έως και 150% έως το 2040, ανάλογα με τις παραδοχές της ζήτησης.
Για την εξασφάλιση αυτών των προμηθειών, το ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής πρέπει να υποστηρίζει μακροπρόθεσμες συμβάσεις που είναι απαραίτητες για τη στήριξη των κεφαλαιουχικών δαπανών για εξαγωγές και εισαγωγές LNG.
Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για δράση από ευρωπαίους και αμερικανικούς φορείς χάραξης πολιτικής και ρυθμιστικές αρχές σήμερα, που κυμαίνονται από την υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής έως την εξασφάλιση νέων προμηθειών, ενώ αντιμετωπίζονται τα εναπομείναντα σημεία συμφόρησης στις υποδομές.
Οι αποφάσεις τους θα διαμορφώσουν άμεσα το χρονοδιάγραμμα και την ικανότητα της Ευρώπης να καταργήσει σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές και να επιστρέψει στις συνθήκες της αγοράς πριν από την Covid, ενώ θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης