Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πολυετή υψηλά οι αποδόσεις στα ομόλογα, δείχνουν βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, αδυναμία ΕΚΤ, Fed και υψηλό πληθωρισμό

Σε πολυετή υψηλά οι αποδόσεις στα ομόλογα, δείχνουν βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, αδυναμία ΕΚΤ, Fed και υψηλό πληθωρισμό
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω....με τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 23/9 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις προοπτικές της αγοράς να γίνονται όλο και πιο αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω....με τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα θα πάρουν την ανιούσα.

Επιθετικές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα

Επιθετικές πωλήσεις καταγράφονται και στην αγορά ομολόγων, με ελληνικό 10ετές ομόλογο από 4,56% και το ιταλικό στο 4,24%, με το μεταξύ τους spread στις 32 μονάδες βάσης..
Η ελληνική αγορά ομολόγων εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη παρ΄ ότι μόλις το 20% του ελληνικού χρέους είναι ιδιωτικό και ελεύθερα διαπραγματεύσιμο.
Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν φτάσει κοντά στο απαγορευτικό 5%, ο δανεισμός είναι αδύνατος ενώ η πιθανότητα να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ είναι πλέον εντυπωσιακά υψηλός καθώς η απόκλιση στο spread με την Γερμανία έχει ξεκινήσει, βρίσκεται στις 253 μονάδες βάσης… με όριο τις 250 μονάδες βάσης και θα αποτελέσει πολιτική και οικονομική ήττα για την Ελλάδα

Αναλυτικά, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής:

Το ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 23 Σεπτεμβρίου του 2022 στο 4,29%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/9/2022 στο 2,02%.
Η ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,57% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,03% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,14% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,24% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,64%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

Ραγδαία είναι και η επιδύνωση του βρετανικού 5ετούς ομολόγου, το οποίο είναι σήμερα μία ανάσα από το 4%, από 0,82% που άρχισε το 2022.
Image


Σήμα βαθιάς ύφεσης στις ΗΠΑ στέλνουν τα ομόλογα – Σε υψηλά 15 ετών η απόδοση του διετούς, άνω του 4%

Το ένα μετά το άλλο δέχεται τα χτυπήματα η αγορά ομολόγων το τελευταίο διάστημα, με τις αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών να υπολείπονται αυτών των διετών, κάτι το οποίο αποτελεί σαφή δείκτη ότι η οικονομική συρρίκνωση είναι προ των πυλών, δεδομένου ότι σε όλες τις υφέσεις έχει προηγηθεί αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης…
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, όταν αναφερόμαστε στον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης σε σχέση με μικρότερης διάρκειας.
Ο κανόνας λέει ότι, εφόσον γνωρίζουμε λιγότερα για το μέλλον από ό,τι για το τι θα συμβεί αύριο, τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας θα τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Έτσι, όταν η διαφορά μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποδόσεων συρρικνώνεται, ο όρος αναφέρει ότι η καμπύλη τείνει στο να γίνει μια ευθεία γραμμή (flattens).
Στις σπάνιες περιπτώσεις όπου οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις γίνονται μικρότερες από τις βραχυπρόθεσμες, αυτό είναι γνωστό ως ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης (inverted yield curve). 
Image

Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2007

Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2007, η απόδοση των διετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ξεπέρασε το 4,00%...
Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από το 2007, με τους traders να «στοιχηματίζουν» ότι η Federal Reserve έχει να προχωρήσει πολύ… για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, με ακόμα μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ευαίσθητο 2ετές αυξήθηκε στο 4,19%, σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Οκτώβριο του 2007.
Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ βρισκόταν στο 3,763%, σημειώνοντας υψηλό 11 ετών αυτή την εβδομάδα.

...Έχοντας εκτιναχθεί πάνω από 60 μ.β. από τότε που ο πρόεδρος της Fed Powell έδωσε την υπερ-hawkish ομιλία του στο Jackson Hole...

Εν τω μεταξύ, το τερματικό επιτόκιο αναμένεται στο 4,52% τον Μάρτιο του 2023...

Μένει να φανεί αν η Fed φτάσει σε αυτά τα επίπεδα χωρίς να υποχωρήσει σε πιέσεις για να περιορίσει τη «σφαγή» των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου.  

Πηγή ασφάλειας…

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, ή 0,75 της εκατοστιαίας μονάδας, καθώς η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου πλησιάζει στο τέλος της.
Αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό, είπε ο Michael Schumacher, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Wells Fargo Securities, στο «Fast Money» του CNBC, εξηγώντας ότι, ενώ αναμένει αύξηση 75 μονάδων βάσης, θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει για αύξηση 150 μονάδων βάσης.
Τα ομόλογα θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν πηγή ασφάλειας για τους επενδυτές, πρόσθεσε.
«Σχετική ασφάλεια θα αναζητούσα στο μπροστινό μέρος της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων.
Το 2τές έχει απόδοση μόλις περίπου 4%.
Έχει ανέβει πάρα πολύ», είπε.
«Αν σκεφτείτε την πραγματική απόδοση, στην οποία επικεντρώνονται πολλοί άνθρωποι στην αγορά ομολόγων, μάλλον δεν είναι κακό μέρος για να κρυφτείς». 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης