Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα δημοψηφίσματα στα προς προσάρτηση στη Ρωσία ουκρανικά εδάφη ξεκινούν στις 23/9 και «τίποτα δεν θα τα σταματήσει»

Τα δημοψηφίσματα στα προς προσάρτηση στη Ρωσία ουκρανικά εδάφη ξεκινούν στις 23/9 και «τίποτα δεν θα τα σταματήσει»
Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, δηλαδή στις 27 Σεπτεμβρίου….
Σχετικά Άρθρα

Η Μόσχα και οι φιλορωσικές αρχές των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών διαβεβαίωσαν ότι τα δημοψηφίσματα που προανήγγειλε η Ρωσία και πρόκειται να ξεκινήσουν αύριο Παρασκευή 23/9 θα διεξαχθούν κανονικά, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov, αναμένεται ότι θα υπερασπιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο προσάρτησης των εδαφών αυτών και την εισβολή στην Ουκρανία, μία ημέρα αφότου ανακοινώθηκε η επιστράτευση 300.000 εφέδρων.
Από αύριο μέχρι και την Τρίτη, τέσσερις περιοχές στη νότια και ανατολική Ουκρανία, που βρίσκονται υπό τον πλήρη ή μερικό έλεγχο της Μόσχας, θα ψηφίσουν στα «ψευδοδημοψηφίσματα», όπως τα χαρακτηρίζει η Δύση. Ακόμη και η Κίνα επέκρινε το σχέδιο αυτό, ζητώντας να γίνει σεβαστεί η εδαφική ακεραιότητα των χωρών.
Οι φιλορωσικές αρχές των εδαφών αυτών και η Μόσχα επιμένουν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει.
«Η ψηφοφορία ξεκινά αύριο και τίποτα δεν θα την εμποδίσει», είπε στη ρωσική τηλεόραση ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας, Vladimir Saldo.
Η εκλογική επιτροπή των φιλορώσων αυτονομιστών του Donetsk, στα ανατολικά, διευκρίνισε ότι «για λόγους ασφαλείας», το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατ’ ουσίαν από πόρτα σε πόρτα, «μπροστά στα σπίτια» και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.
Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, δηλαδή στις 27 Σεπτεμβρίου.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και «υπ’ αριθμόν 2» στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, Dmitry Medvedev, δήλωσε νωρίτερα μέσω του Telegram ότι οι αυτονομιστικές επαρχίες του Luhansk και του Donetsk, που συναποτελούν τη λεκάνη του Donbass, καθώς επίσης και η Kherson και η Ζaporizhia «θα ενσωματωθούν στη Ρωσία».
Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για ένα πυρηνικό πλήγμα στη Δύση, αν χρειαστεί: οι ρωσικοί «υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ικανοί να φτάσουν τους στόχους τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα» από τα δυτικά όπλα, δήλωσε.
Στο διάγγελμά του προς το έθνος, ο Ρώσος πρόεδρος είπε την Τετάρτη ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» που διαθέτει το οπλοστάσιό του απέναντι στη Δύση, την οποία κατηγόρησε ότι θέλει «να καταστρέψει» τη Ρωσία.
«Δεν είναι μπλόφα», τόνισε.
Το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας προβλέπει την πιθανότητα προσφυγής σε πυρηνικά πλήγματα εάν δεχτούν επίθεση τα εδάφη που η Μόσχα θεωρεί ρωσικά, κάτι που θα μπορούσε να αφορά και τις προσαρτημένες ζώνες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov εκτίμησε εξάλλου ότι λόγω της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία, η Ρωσία είναι «ντε φάκτο αντιμέτωπη με το ΝΑΤΟ».
Επί του πεδίου, οι πύραυλοι εξακολουθούν να πέφτουν, ενώ ο Putin επιχειρεί να επιταχύνει το σχέδιο προσάρτησης, παρά τις ήττες που υπέστη τον Σεπτέμβριο, λόγω της αντεπίθεσης των Ουκρανών στις περιοχές του Kharkiv, του Donbass και της Χερσώνας.
Η πόλη της Zaporizhia, που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, επλήγη από εννέα πυραύλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.
Οι αυτονομιστές του Donetsk κατηγόρησαν από την πλευρά τους το Κίεβο ότι βομβάρδισε μια αγορά, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες ενός καμένου λεωφορείου και ενός πτώματος στη μέση του δρόμου.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση 215 αιχμαλώτων πολέμου, μεταξύ των οποίων είναι και οι αρχηγοί των υπερασπιστών του Azovstal, στη Mariupol, την πόλη που έγινε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης.
Ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Donetsk, Denis Pushilin, επιβεβαίωσε από την πλευρά του την απελευθέρωση ενός πάμπλουτου Ουκρανού πολιτικού προσκείμενου στον Putin, του Victor Medvechuk.
Ο πρώην βουλευτής συνελήφθη στα μέσα Απριλίου ως ύποπτος για «προδοσία» της χώρας του.

NATO: Δεν αναγνωρίζουμε τα δημοψηφίσματα-απάτες της Ρωσίας - Τα εδάφη είναι ουκρανικά

Το NATO δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας στα κατεχόμενα εδάφη, ξεκαθάρισε σήμερα 22/9 ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε ανακοίνωσή του, καλώντας παράλληλα τα κράτη να καταδικάσουν τις "ωμές απόπειρες της Ρωσίας για εδαφικές κατακτήσεις".
"Τα δημοψηφίσμα-φάρσα σε Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, επαρχίες της Ουκρανίας, δεν έχουν καμία νομιμοποίηση και θα αποτελέσουν ωμή παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
Οι σύμμαχοι στο NATO δεν θα αναγνωρίσουν αυτές τις παράνομες και απονομιμοποιημένες προσαρτήσεις. Αυτά τα εδάφη είναι Ουκρανία ", αναφέρει το ΝΑΤΟ.
"Δημοψηφίσματα" για την ένταξη στη Ρωσία αναμένεται να λάβουν χώρα από την Παρασκευή έως την Τρίτη σε επαρχίες της Ουκρανίας που κατά μεγάλο μέρος κατέχονται από τον ρωσικό στρατό, στα ανατολικά και στον νότο της χώρας και που αποτελούν περίπου το 15% των ουκρανικών εδαφών.


Είναι επίσημο: Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο για το δημοψήφισμα στο Donetsk

Το ψηφοδέλτιο για το επικείμενο δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί στις 23-27 Σεπτεμβρίου για την είσοδο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk στη Ρωσία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022 από το επίσημο κανάλι «Referendum-2022».
Το δελτίο έχει συνταχθεί στα ρωσικά ενώ το ερώτημα που περιλαμβάνει διατυπώνεται ως εξής: «Είστε υπέρ της εισόδου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk στη Ρωσική Ομοσπονδία;».
Λίγο πιο πάνω αναγράφεται μια επεξήγηση για τον ψηφοφόρο: Πρέπει να βάλετε οποιοδήποτε σημάδι στο πλαίσιο στα δεξιά της επιλογής απάντησης είτε επιλέξετε το "ναι" είτε το "όχι".
Ψηφοδέλτια με την ένδειξη σε περισσότερες από μία θέσεις ή όχι σε καμία από αυτές θα κηρύσσονται άκυρα.
Στις 19 Σεπτεμβρίου, τα Δημόσια Επιμελητήρια των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Λουγκάνσκ απηύθυναν έκκληση στους αρχηγούς των δημοκρατιών, Pousilin και Leonid Pasternak, με την πρωτοβουλία να διεξαχθούν αμέσως δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία.
Είναι επίσημο: Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο για το δημοψήφισμα στο Donetsk - Τι αναφέρει το ερώτημα για την ένταξη στη Ρωσία
Την επόμενη μέρα, οι αρχές του DPR και του LPR ανακοίνωσαν ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Επίσης, στις 20 Σεπτεμβρίου, οι διοικήσεις των περιοχών Kherson και Zaporozhye ανακοίνωσαν σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις ίδιες ημερομηνίες.

Ουκρανία: Με 5ετή φυλάκιση απειλούν οι αρχές όσους συμμετάσχουν στα «ψεύτικα δημοψηφίσματα»

Με σοβαρές συνέπειες προειδοποιούν τους πολίτες που θα συμμετάσχουν στα «ψεύτικά δημοψηφίσματα» υπό ρωσική κατοχή, οι αρχές της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο ακόμη και για πενταετή έως και δεκαετή φυλάκιση, κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και αποκλεισμό από την αγορά εργασίας έως και 15 χρόνια.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Yahoo News, νόμος προωθείται από το Κοινοβούλιο της χώρας για ποινικοποίηση της απόκτησης ρωσικού διαβατηρίου στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη. Οι προτεινόμενες πιθανές ποινές περιλαμβάνουν απώλεια της ουκρανικής υπηκοότητας ή ακόμη και μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.
Να σημειωθεί πως ορισμένοι αξιωματούχοι υποστήριξαν μια πιο συμβιβαστική προσέγγιση δεδομένης της ανάγκης επιβίωσης στις κατεχόμενες περιοχές. Ωστόσο, πλέον διαφαίνεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση επανέλαβε την προθυμία της να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε από τα αυριανά (23/9) δημοψηφίσματα υπό την αιγίδα του Κρεμλίνου, για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης