Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aramco: Δεν είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία η αιτία της ενεργειακής κρίσης, αλλά το λάθος μοντέλο επενδύσεων

Aramco: Δεν είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία η αιτία της ενεργειακής κρίσης, αλλά το λάθος μοντέλο επενδύσεων
Η Saudi Aramco ζήτησε για άλλη μια φορά περισσότερες επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ιδίως στην ανάπτυξη δυναμικότητας
Τα χρόνια υποεπενδύσεων στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι η κύρια αιτία της σημερινής ενεργειακής κρίσης και όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει από την τρέχουσα επιβράδυνση, η μικρή πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής πετρελαίου που έχει απομείνει θα εξαλειφθεί, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Amin Nasser.
«Πολλοί από εμάς επιμένουμε εδώ και χρόνια ότι εάν οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνέχιζαν να μειώνονται, η παγκόσμια αύξηση της προσφοράς θα υστερούσε σε σχέση με τη ζήτηση, επηρεάζοντας τις αγορές, την παγκόσμια οικονομία και τις ζωές των ανθρώπων», εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου στον κόσμο στο Schlumberger Digital Forum 2022 στην Ελβετία.
Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μειώθηκαν περισσότερο από το ήμισυ μεταξύ 2014 και 2021, είπε ο Nasser, προσθέτοντας ότι «οι αυξήσεις φέτος είναι πολύ μικρές, πολύ αργές, πολύ βραχυπρόθεσμες».

Η μείωση των επενδύσεων

Πίσω το 2014, οι ετήσιες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν 700 δισ. δολάρια, τα οποία μειώθηκαν σε κάτι περισσότερο από 300 δισ. δολάρια πέρυσι, δήλωσε το ανώτατο στέλεχος της Aramco.
«Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες αυτής της κατάστασης ενεργειακής ανασφάλειας: ανεπαρκείς επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, απουσία εναλλακτικών και εφεδρικού σχεδίου», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας μια μακροχρόνια άποψη για τη Σαουδική Αραβία ότι οι ανεπαρκείς επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια θα επανέλθουν στην ανεπάρκεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
«Ακόμη και με ισχυρούς οικονομικούς ανέμους, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εξακολουθεί να είναι αρκετά υγιής σήμερα», είπε ο Nasser.
«Όμως όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει, μπορούμε να αναμένουμε περαιτέρω ανάκαμψη της ζήτησης, εξαλείφοντας τη μικρή πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής πετρελαίου.
Και μέχρι να ξυπνήσει ο κόσμος σε αυτά τα τυφλά σημεία, μπορεί να είναι πολύ αργά για να αλλάξει πορεία», πρόσθεσε.
«Γι’ αυτό ανησυχώ σοβαρά».

Μόνο με αξιόπιστο σχέδιο η ενεργειακή μετάβαση

Η Saudi Aramco ζήτησε για άλλη μια φορά περισσότερες επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ιδίως στην ανάπτυξη δυναμικότητας.
«Και τουλάχιστον αυτή η κρίση χρειαζόμαστε ένα πιο αξιόπιστο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης», πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco.
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) έως το 2027, από περίπου 12 εκατομμύρια bpd τώρα, αλλά όχι πολύ περισσότερο από αυτό.
Το Βασίλειο είναι ένας από τους δύο μόνο μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου που πιστεύεται ότι διαθέτει κάποια επιπλέον πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα τώρα.
Ο άλλος παραγωγός είναι επίσης μέλος του ΟΠΕΚ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης