Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενδοκυβερνητικοί τριγμοί στη Γερμανία - Κόντρα υπουργών για τέλος φυσικού αερίου και πυρηνικούς σταθμούς

Ενδοκυβερνητικοί τριγμοί στη Γερμανία - Κόντρα υπουργών για τέλος φυσικού αερίου και πυρηνικούς σταθμούς
Η διάσταση απόψεων επεκτείνεται και στο ζήτημα της παραμονής -ή όχι- σε λειτουργία των τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος
Σχετικά Άρθρα
Με όρους δημόσιας αντιπαράθεσης γίνεται πλέον η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Christian Lindner, και του υπουργού Οικονομίας, Robert Habeck, τόσο για το έκτακτο τέλος φυσικού αερίου όσο και για τη λειτουργία των τριών πυρηνικών σταθμών της χώρας.
Από τη μία πλευρά, ο Lindner εκτιμά ότι δεν είναι απαραίτητη περαιτέρω εξέταση της ειδικής εισφοράς, που έχει ως στόχο την διασφάλιση της σταθερότητας της αγοράς ενέργειας, σε αντίθεση με τον Habeck, ο οποίος ζητά την εξέταση συνταγματικότητας του μέτρου. «Η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν έχει νομικές ενστάσεις σχετικά με το ειδικό τέλος φυσικού αερίου - ακόμη και με την εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου Uniper κρατικοποιημένη», δήλωσε ο Lindner.
Από την άλλη πλευρά, o Habeck παραδέχθηκε μεν ότι η επιπλέον εισφορά είναι αναγκαία, αλλά επέμεινε ότι απαιτείται περαιτέρω νομικός έλεγχος του μέτρου. «Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει γραπτή νομική γνωμοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο, το Οικονομικών, με την οποία να ξεκαθαρίζουν οι αμφιβολίες», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας, ενώ ο ίδιος ο Habeck επισήμανε ότι είναι εύλογο το ερώτημα εάν η Uniper ως κρατικοποιημένη εταιρεία θα εξακολουθήσει να επωφελείται από την προσαύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας. Υπάρχει πάντως περιθώριο τριών μηνών μέχρι την επίσημη υπαγωγή της εταιρείας σε κρατικό έλεγχο.
Υπερασπιζόμενος το μέτρο του έκτακτου τέλους, ο o Habeck τόνισε ακόμη ότι το τέλος έρχεται να στηρίξει τους εισαγωγείς ενέργειας για τις υψηλές τιμές στις αγορές. «Δείχνουμε ότι το κράτος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει σταθερή στην αγορά. Και είναι ένας τρόπος για να μην αφήσουμε τα πάντα στο κράτος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας. Οι πρώτες πληρωμές από την επιβάρυνση κατά 2,4 λεπτά/kWh η οποία εισάγεται την 1η Οκτωβρίου αναμένονται τον Νοέμβριο.

Η διαφωνία για τους πυρηνικούς σταθμούς

Η διάσταση απόψεων ωστόσο επεκτείνεται και στο ζήτημα της παραμονής -ή όχι- σε λειτουργία των τριών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι επρόκειτο να κλείσουν στο τέλος του έτους.
Ο Habeck εισηγήθηκε τη διατήρηση σε εφεδρεία μόνο των δύο από αυτούς μέχρι τον Απρίλιο, αλλά το FDP έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της παράτασης της λειτουργίας των σταθμών για όσο χρειαστεί.
«Είναι απαραίτητο να αυξηθεί η δυναμικότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να μειωθούν οι τιμές που καλπάζουν. Οι τρεις ασφαλείς πυρηνικοί σταθμοί πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν και τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη να συνδεθούν ξανά στο δίκτυο», τόνισε ο Lidner. «Μπορώ να δηλώσω επειγόντως ότι για φυσικούς, οικονομικούς και πολιτικούς λόγους θα πρέπει για κάποιο διάστημα να εξακολουθήσουμε να βασιζόμαστε στην πυρηνική ενέργεια», δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης