Τελευταία Νέα
Διεθνή

BfV: Πράκτορες μυστικών υπηρεσιών εκατοντάδες ακροδεξιοί λογαριασμοί κοινωνικών δικτύων στη Γερμανία

BfV: Πράκτορες μυστικών υπηρεσιών εκατοντάδες ακροδεξιοί λογαριασμοί κοινωνικών δικτύων στη Γερμανία
Οι πράκτορες διαχειρίζονται πλέον λογαριασμούς ακροδεξιών εξτρεμιστών στο διαδίκτυο στη Γερμανία
Εκατοντάδες από τους ριζοσπάστες Ναζί και τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές στο Διαδίκτυο είναι στην πραγματικότητα γερμανοί πράκτορες εγχώριων πληροφοριών και πολλοί από αυτούς μπορεί ακόμη και να είναι υπεύθυνοι για την «υποκίνηση μίσους», ακόμη και βίας.
Αυτοί οι πράκτορες διαχειρίζονται πλέον λογαριασμούς ακροδεξιών εξτρεμιστών στο διαδίκτυο στη Γερμανία.
Αυτό αναφέρει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (BfV) της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι αυτοί οι λογαριασμοί χρειάζονται για τη συλλογή πληροφοριών.
Αλλά οι επικριτές λένε ότι μπορεί επίσης να προωθούν και να ενθαρρύνουν ενεργά τον ριζοσπαστισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutshce Zeitung.
«Αυτό είναι το μέλλον της συλλογής πληροφοριών», δήλωσε στη Süddeutsche Zeitung στέλεχος του αρμόδιου κρατικού γραφείου υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Εικονικοί πράκτορες

Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας, η αρχή έχει επενδύσει πολλά σε «εικονικούς πράκτορες» από το 2019, τους οποίους χρηματοδοτεί με χρήματα των φορολογουμένων.
Τόσο το ομοσπονδιακό γραφείο όσο και τα ομοσπονδιακά κράτη απασχολούν κατασκόπους, οι οποίοι εκτός από δεξιούς εξτρεμιστές, έχουν επίσης καθήκον να παρακολουθούν τους αριστερούς εξτρεμιστές, τους ισλαμιστές και το πεδίο των «συνωμοσιολόγων».
Ωστόσο, οι δραστηριότητες του BfV που διαχειρίζεται εκατοντάδες δεξιούς εξτρεμιστικούς λογαριασμούς έχουν έρθει στο φως την ίδια στιγμή που η αριστερή κυβέρνηση της Γερμανίας χαρακτήρισε τον δεξιό εξτρεμισμό τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αριστεροί εξτρεμιστές και το ριζοσπαστικό Ισλάμ αποτελούν μεγαλύτερες απειλές.
Η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Nancy Faeser, έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο 10 σημείων για την καταπολέμηση του «δεξιού εξτρεμισμού» και όπως και η κυβέρνηση Biden στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει στρέψει το κράτος της εσωτερικής ασφάλειας εναντίον πολιτικών αντιπάλων και τους χαρακτήρισε τρομοκρατικές απειλές και κίνδυνο για τη δημοκρατία.
Στην περίπτωση της Γερμανίας, το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παρακολουθείται ενεργά σε ορισμένες ομοσπονδιακές πολιτείες, με την ένταξη στο κόμμα τη μόνη προϋπόθεση για τους πράκτορες να μπορούν να διαβάζουν email και να ακούν τις τηλεφωνικές κλήσεις ιδιωτών.

Εμπιστοσύνη στις ακροδεξιές τάσεις

Με το BfV να λειτουργεί εκατοντάδες λογαριασμούς ακροδεξιών εξτρεμιστών, το πρακτορείο υποστηρίζει ότι πρόκειται να «παίξεις λίγο τον δεξιό ριζοσπάστη» για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη άλλων χρηστών.
Οι υπάλληλοι του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος είναι πιθανό να κάνουν «προπαγάνδα» για αυτό και μερικές φορές να διαπράττουν και εγκλήματα όπως «υποκίνηση σε μίσος».
Ωστόσο, το τι ακριβώς δημοσιεύουν αυτοί οι εξτρεμιστικοί λογαριασμοί που περιλαμβάνουν «υποκίνηση μίσους» είναι ασαφές, καθώς υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου δημόσια εποπτεία σχετικά με αυτές τις δραστηριότητες.
«Για να είσαι πραγματικά αξιόπιστος, δεν αρκεί να μοιράζεσαι ή να σου αρέσει αυτό που λένε οι άλλοι, πρέπει επίσης να κάνεις δηλώσεις μόνος σου.
Αυτό σημαίνει ότι οι πράκτορες επίσης εκφοβίζουν και ταράζουν», λέει η αναφορά ενός πράκτορα που ισχυρίζεται ότι μπήκε στην υπηρεσία για να «κάνει κάτι εναντίον των δεξιών εξτρεμιστών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης