Τελευταία Νέα
Διεθνή

Amin Nasser (Saudi Aramco): «Μια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα εξοντώσει κάθε πλεονάζουσα χωρητικότητα πετρελαίου»

Amin Nasser (Saudi Aramco): «Μια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα εξοντώσει κάθε πλεονάζουσα χωρητικότητα πετρελαίου»
Απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις από τις εταιρείες για τη βελτίωση της κατάστασης της προσφοράς.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco Amin Nasser εξέφρασε μια ζοφερή πρόβλεψη για το μέλλον της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, σημειώνοντας, ότι ανησυχεί ότι οι βελτιωμένες μακροοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε εφεδρική χωρητικότητα πετρελαίου εκεί έξω, «προκαλώντας περισσότερο πόνο σε μια ήδη περιορισμένη από την προσφορά παγκόσμια αγορά».

Οι εκτιμήσεις του Nasser

«Όταν η παγκόσμια οικονομία ανακάμψει, μπορούμε να αναμένουμε περαιτέρω ανάκαμψη της ζήτησης, εξαλείφοντας τη μικρή πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής πετρελαίου εκεί έξω... γι' αυτό ανησυχώ σοβαρά», δήλωσε ο Nasser σε εκδήλωση την Τρίτη, σύμφωνα με το Nasser.
Ο Nasser εκτίμησε, ότι η εφεδρική χωρητικότητα πετρελαίου αντιπροσωπεύει επί του παρόντος μόνο το 1,5% της παγκόσμιας ζήτησης.
Αυτή είναι μια σοβαρή υστέρηση, σε μεγάλο βαθμό λόγω της χρόνιας ανεπαρκούς επένδυσης στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη βιομηχανία – ένα ζήτημα που OPEC+ κατηγορεί επίσης ότι βρίσκεται πίσω από την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί

Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί πάνω από 1.000% από την εισβολή στην Ουκρανία, λόγω του περιορισμού των ροών ενέργειας από τη Ρωσία προς την υπόλοιπη ήπειρο.
Χώρες σε όλη την Ευρώπη προσπάθησαν να προσφέρουν ανακούφιση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εφαρμόσει ανώτατο όριο τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει φόρο κερδών για τις εταιρείες ενέργειας , που συμβάλλουν στη διανομή ορισμένων από τα τεράστια κέρδη του κλάδου κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους στα νοικοκυριά.
Ο Nasser επέκρινε το μέτρο, ωστόσο, δηλώνοντας ότι δεν θα ήταν λύση για μακροπρόθεσμη ανακούφιση.
«Η φορολόγηση των εταιρειών όταν θέλεις να αυξήσουν την παραγωγή τους σαφώς δεν βοηθάει», σημείωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, υπέθεσε, ότι οι επενδυτές συγκρατούνταν λόγω του «παράγοντα φόβου» και του σημερινού μακροοικονομικού κλίματος, όμως τώρα θα χρειαστούν περισσότερες επενδύσεις που είναι κρίσιμες για να βελτιωθεί η κατάσταση του εφοδιασμού, ειδικά επειδή οι ειδικοί της ενεργειακής βιομηχανίας λένε ότι χρειάζονται περίπου τρία έως τέσσερα χρόνια, έτσι ώστε μια επένδυση να έχει αντίκτυπο στη παραγωγή.
Η Saudi Aramco επενδύει πολλά στην ίδια την παραγωγή πετρελαίου, με στόχο να αυξήσει την παραγωγή στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τα επόμενα πέντε χρόνια.
"Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει σίγουρα εντείνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αλλά δεν είναι η βασική αιτία...Δυστυχώς, ακόμη και αν η σύγκρουση σταματούσε σήμερα όπως όλοι επιθυμούμε, η κρίση δεν θα τελειώσει", κατέληξε ο Νasser.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης