Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Καμπανάκι» από Ηabeck (Γερμανό ΥΠΟΙΚ): «Άδειες» οι αποθήκες φυσικού αερίου μετά τον χειμώνα

«Καμπανάκι» από Ηabeck (Γερμανό ΥΠΟΙΚ): «Άδειες» οι αποθήκες φυσικού αερίου μετά τον χειμώνα
«Τρέχουν» τα κράτη να πιάσουν τον στόχο εξοικονόμησης για το φυσικό αέριο
Δεν είναι και τόσο θετικά τα νέα για τους Γερμανούς, μιας και ο υπουργός Οικονομίας επιβεβαίωσε τη Δευτέρα 19/9, ότι η προσπάθεια της χώρας να αποκτήσει τις δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου πηγαίνει καλά, αλλά αυτό είναι αρκετό για έναν χειμώνα.

«Αν όλα πάνε καλά με την εξοικονόμηση φυσικού αερίου και είμαστε τυχεροί με τον καιρό, έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε καλά τον χειμώνα», είπε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, σε συνέντευξη Τύπου σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Αλλά είπε επίσης ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου πιθανότατα θα είναι «άδεια» μετά το χειμώνα.

«Τρέχουν» τα κράτη να πιάσουν τον στόχο εξοικονόμησης για το φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της προσπαθούν να καλύψουν τις ελλείψεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία, την οποία κατηγορούν, ότι χρησιμοποιεί τους φυσικούς πόρους ως όπλο στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.
Η Μόσχα πριν από δύο εβδομάδες ανακοίνωσε την επ' αόριστον διακοπή λειτουργίας του αγωγού και των προμηθειών του στη Δυτική Ευρώπη, επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα.

Έχουν μειωθεί οι τιμές του φυσικού αερίου

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν μειωθεί από τα επίπεδα που εκτοξεύτηκαν τον Αύγουστο καθώς ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία φημολογήθηκε ότι και στη συνέχεια έκλεισε. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς για παράδοση Νοεμβρίου διαπραγματεύονταν περίπου 202,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα το απόγευμα της Δευτέρας από 349 ευρώ στα τέλη Αυγούστου.

Το ερώτημα

Το ερώτημα είναι πότε φτάνουμε στην άνοιξη του 2023 με εντελώς εξαντλημένα, πραγματικά, αποθέματα και αέριο δεν ρέει ακόμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Enel Francesco Starace, νωρίτερα αυτό τον μήνα.
«Είναι σε θέση η Ευρώπη να αποκαταστήσει την αποθήκευση, με όλο το εφεδρικό σύστημα πλωτών αεριοποιητών και ενέργειας που προέρχεται από άλλα μέρη του κόσμου; Νομίζω ότι αυτή θα είναι η μεγάλη πρόκληση».
Και όπως δήλωσε ο Habeck, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να είναι ακριβώς εκεί που ξεκίνησε με την κατασκευή φυσικού αερίου μέχρι την άνοιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης