Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Aν θέλετε αέριο, απλώς «πατήστε το κουμπί λειτουργίας» στον Nord Stream 2

Putin: Aν θέλετε αέριο, απλώς «πατήστε το κουμπί λειτουργίας» στον Nord Stream 2
Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 λειτουργεί παράλληλα με τον Nord Stream 1, έναν βασικό αγωγό που παραδίδει καύσιμα από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε την ευθύνη της Ρωσίας για την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και είπε ότι η ΕΕ μπορεί απλώς να ενεργοποιήσει τον νέο αγωγό Nord Stream 2 εάν θέλει περισσότερο φυσικό αέριο από τη χώρα του.

Η ΕΕ κοιτάζει κατάματα μια ενεργειακή κρίση τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου μεταφέρεται μέσω αγωγών. Το 2021, η Ρωσία εξήγαγε περίπου 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου στην Ευρώπη — περισσότερο από το ένα τρίτο των οποίων προήλθε από τον αγωγό Nord Stream 1, σύμφωνα με το Reuters.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο ρωσικός κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom διέκοψε εντελώς την παροχή στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream1.
Η Gazprom και το Κρεμλίνο επέμειναν σταθερά ότι η επιβράδυνση των ροών φυσικού αερίου οφειλόταν σε τεχνικούς λόγους.
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά έχουν υποχωρήσει από το υψηλό ρεκόρ των 345 ευρώ (344 δολάρια) τον Αύγουστο, καθώς οι χώρες της ηπείρου πέτυχαν τους στόχους τους για χειμερινή αποθήκευση νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αερίου TTF, το σημείο αναφοράς, υποχώρησαν λίγο περισσότερο από 7% στα 174,25 ευρώ στον δείκτη ICE τη Δευτέρα.

1000x563_cmsv2_b354e529-4bc1-5fa5-a955-cc14029f62fe-6404342.webp

Απλά «πατήστε το κουμπί»
«Το συμπέρασμα είναι, αν έχετε μια παρόρμηση, αν σας είναι τόσο δύσκολο, απλώς άρετε τις κυρώσεις στο Nord Stream 2, που είναι 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, απλώς πατήστε το κουμπί και όλα θα ξεκινήσουν». δήλωσε ο Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.

Στο στόχαστρο και η πράσινη ατζέντα της Ε.Ε

Παράλληα, επέκρινε επίσης την «πράσινη ατζέντα» - την ώθηση της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - η οποία είπε, ότι ξεκίνησε την ενεργειακή κρίση ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο αγωγός Nord Stream 2

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 λειτουργεί παράλληλα με τον Nord Stream 1, έναν βασικό αγωγό που παραδίδει καύσιμα από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Ο αγωγός Nord Stream 2 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο και πρόκειται να διπλασιάσει τις ροές φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη. Ωστόσο, ο Nord Stream 2 δεν λειτούργησε ποτέ, επειδή η Γερμανία διέκοψε το έργο τον Φεβρουάριο, μέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης