Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα πρόκληση Pelosi (ΗΠΑ) από την Αρμενία: Επίθεση στο Αζερμπαϊτζάν υπό το φόβο ρωσικής ζώνης επιρροής στον Καύκασο

Νέα πρόκληση Pelosi (ΗΠΑ) από την Αρμενία: Επίθεση στο Αζερμπαϊτζάν υπό το φόβο ρωσικής ζώνης επιρροής στον Καύκασο

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε η Nancy Pelosi δίπλα στον πρόεδρο του αρμένιου κοινοβουλίου Alen Simonyan, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για συγκρότηση μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Ρωσία στο Καύκασο

Σχετικά Άρθρα

 Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, καταδίκασε την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 τις «παράνομες» όπως τις αποκάλεσε επιθέσεις στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία, χρησιμοποιώντας μία επίσκεψη στην παραδοσιακή σύμμαχο της Ρωσίας για να υποσχεθεί την αμερικανική εγγύηση στην κυριαρχία της χώρας.
Η  Pelosi πραγματοποίησε το ταξίδι της στην Αρμενία,  μία χώρα στο μέγεθος της πολιτείας του Μέριλαντ των ΗΠΑ που βρίσκεται μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας και του Ιράν, ως μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποστήριξη σε αυτό που χαρακτήρισε ως φάρο «δημοκρατίας» σε αντίθεση με αυτό που οι Αμερικάνοι αναφέρουν ως ρωσική απολυταρχική επιρροή στη «γεωπολιτική» αυλή της

Οι συνοριακές συγκρούσεις

Μιλώντας στο Ερεβάν, η Pelosi δήλωσε ότι το ταξίδι της είχε σημασία μετά τις «παράνομες και θανατηφόρες επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν στο αρμενικό έδαφος» που προκάλεσαν συνοριακές συγκρούσεις στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι. «Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις επιθέσεις», είπε η Pelosi  δίπλα στον πρόεδρο του αρμένιου κοινοβουλίου  Alen Simonyan, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη ρωσική στήριξη στο Αζερμπαϊτζάν  ύστερα το αίτημα του Ερεβάν για βοήθεια.

Διστακτικό το υπουργείο Εξωτερικών

Η Pelosi, που  εξόργισε την Κίνα με ένα ταξίδι στην Ταϊβάν τον περασμένο μήνα, επισήμανε ότι ήταν σαφές ότι οι μεθοριακές μάχες πυροδοτήθηκαν από επιθέσεις των Αζέρων στην Αρμενία και ότι οι ευθύνες για τα αίτια της σύγκρουσης πρέπει να γίνουν σαφείς.
Οι μάχες «ξεκίνησαν από τους Αζέρους και πρέπει να υπάρξει αναγνώριση αυτού του γεγονότος», είπε η Pelosi.
Ένας τέτοιος καταμερισμός της ευθύνης για τη σύγκρουση υπερβαίνει τα όσα έχει δηλώσει μέχρι στιγμής δημόσια το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken εξέφρασε ανησυχίες για τις συγκρούσεις και κάλεσε για εξομάλυνση της κατάστασης, αλλά δεν απέδωσε ευθύνες για τα γεγονότα.

Οργή στο Αζερμπαϊτζάν για Pelosi

Ατεκμηρίωτες και άδικες χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi.
«Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν», σημειώνει το υπουργείο χαρακτηρίζοντας τα σχόλια της Pelosi «αρμενική προπαγάνδα».
Το Αζερμπαϊτζάν επανέλαβε τη θέση του ότι οι συγκρούσεις είναι το αποτέλεσμα μιας «μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής προβοκάτσιας» από την Αρμενία, ένα αφήγημα που απορρίπτει το Ερεβάν.
«Είναι απαράδεκτο να μεταφέρουμε τις εσωτερικές πολιτικές ίντριγκες της αμερικανικής ατζέντας και τα συμφέροντα των λόμπι στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου μέσω της Αρμενίας», ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν χαρακτηρίζοντας τα σχόλια της Pelosi επικίνδυνα.
«Αυτού του τύπου τα μονομερή βήματα και οι αβάσιμες δηλώσεις δεν ενδυναμώνουν την εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή, αλλά αντίθετα, κλιμακώνουν τις εντάσεις», κατέληξε το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν.

Εκατέρωθεν αιτιάσεις

Η Αρμενία υποστήριξε ότι το Αζερμπαϊτζάν βομβάρδισε τουλάχιστον έξι αρμενικούς οικισμούς εντός των συνόρων λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 13ης Σεπτεμβρίου, επιτιθέμενο σε μη στρατιωτικές και μη υποδομές με drones και πυροβόλα όπλω μεγάλου διαμετρήματος.
Το Ερεβάν δήλωσε ότι ήταν απρόκλητη επιθετικότητα.
Το Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Το Μπακού λέει ότι οι αρμενικές μονάδες σαμποτέρ προσπάθησαν να ναρκοθετήσουν θέσεις των Αζέρων, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να απαντήσουν.
Η Αρμενία επισημάνει ότι αυτό το αφήγησμα είναι αζερική παραπληροφόρηση.
Το Αζερμπαϊτζάν δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των δηλώσεων της Pelosi.

Σφαίρα επιρροής της Μόσχας

Η Ρωσία, η οποία καταδίκασε επανειλημμένα την επίσκεψη της Pelosi στην Ταϊβάν, θεωρεί τον Καύκασο ως τη σφαίρα επιρροής της και αντιμετωπίζει αυτό που θεωρεί ως απαράδεκτη ανάμιξη των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ωστόσο, η Μόσχα έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη σύγκρουση με τη Δύση από την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.
Η Ρωσία είναι ο κύριος στρατιωτικός σύμμαχος της Αρμενίας, διαθέτει στρατιωτική βάση στη βόρεια Αρμενία και ειρηνευτικές δυνάμεις κατά μήκος της συνοριακή γραμμής στο Nagorno-Karabakh για την οποία η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πολέμησαν το 2020.

Οι δηλώσεις Putin για διαμεσολάβηση

Ο πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2022 ότι η Ρωσία διαθέτει αρκετούς πόρους για να μεσολαβήσει στη σύγκρουση. Ο
ι τελευταίες μάχες έληξαν μετά από εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Αλλά μετά από εκκλήσεις για βοήθεια, ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μια στρατιωτική συμμαχία πρώην σοβιετικών δημοκρατιών υπό την ηγεσία της Ρωσίας που περιλαμβάνει την Αρμενία αλλά όχι το Αζερμπαϊτζάν, αποφάσισε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022 να στείλει μια αποστολή παρακολούθησης.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Αρμενίας Simonian δήλωσε δυσαρεστημένος με την απάντηση, παρομοιάζοντας το CSTO με άσφαιρη… απειλή.
Μιλώντας δίπλα στην Pelosi, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Frank Pallone επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν περισσότερο την ασφάλεια της Αρμενίας.

Δημοκρατία και απολυταρχία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επισήμανε η Πελόζι, άκουγαν την Αρμενία για το ποιες ήταν οι αμυντικές της ανάγκες και η Ουάσιγκτον ήθελε να βοηθήσει και να υποστηρίξει την Αρμενία σε αυτό που χαρακτήρισε έναν παγκόσμιο αγώνα μεταξύ δημοκρατίας και απολυταρχίας.
«Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας, τον άξονα των αρχών μας που δείχνει ότι η δημοκρατία και η κυριαρχία των Αρμενίων είναι προτεραιότητα», είπε η Pelosi.
«Η βελούδινη επανάσταση επευφημήθηκε παγκοσμίως».

Η απογοήτευση από τη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan ανήλθε στην εξουσία το 2018 μετά από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που αναφέρονται ως «Βελούδινη Επανάσταση» της Αρμενίας.
Η Pelosi είπε ότι ήταν ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Αρμενία ήταν απογοητευμένη από την απάντηση της Ρωσίας.
«Είναι ενδιαφέρον ότι απογοητεύτηκε καθώς αντιμετώπισε αδιαφορία και όχι προστασία από αυτή τη σχέση (σ.σ. με τη Ρωσία) και θα δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια», επισήμανε.

Ρωσία: Ιστορικοί οι δεσμοί με την Αρμενία, θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας

Η Ρωσία θέλει να αναπτύξει σχέσεις με τους Αρμενίους και να επιλύσει πραγματικά οικονομικά προβλήματα, αυτά δεν είναι απλά λόγια, δήλωσε στο TASS την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022  ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexey Overchuk, ο οποίος ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας στο 9ο ρωσο-αρμενικό διαπεριφερειακό forum στο Ερεβάν.
«Φτάσαμε εδώ με μια τέτοια αντιπροσωπεία για να τονίσουμε τους ιστορικούς μας δεσμούς με την Αρμενία και την πρόθεσή μας να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των λαών και των οικονομιών μας.
Αυτό είναι το ένατο forum, που διεξάγεται σε μια δύσκολη περίοδο για τις χώρες μας.
Στόχος είναι η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η Ρωσία και η Αρμενία.
Αυτά δεν είναι απλώς υψηλά λόγια, δεν είναι θεωρία ή υποσχέσεις.
Αυτό είναι πραγματικό έργο προς το συμφέρον των ανθρώπων στις χώρες μας», επισήμανε.

Azerbaijan and Armenia conflict - Sanatan Prabhat
Οι ΗΠΑ καλούν σε κατάπαυση των εχθροπραξιών

Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Karen Donfried δήλωσε την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2022 ότι η Αμερική αναμένει άμεση παύση των εχθροπραξιών και συμμόρφωση με τη συμφωνηθείσα εκεχειρία, αναφέρει το Azernews, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.
Η Donfried έκανε τις παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Jeyhun Bayramov στις 14 Σεπτεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Bayramov ενημέρωσε τον Αμερικανό συνάδελφό του για τη συνεχιζόμενη ένταση στις περιοχές κατά μήκος των συνόρων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας, επισημαίνοντας τη σοβαρή ανησυχία του Αζερμπαϊτζάν για την τρέχουσα κατάσταση.

Οι εξηγήσεις των Αζέρων

Τόνισε ότι παρά την κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, η Αρμενία συνέχισε να επιτίθεται στις θέσεις του Αζερμπαϊτζάν κατά παράβαση της συμφωνίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι στρατιωτικοί του τελευταίου.
Περαιτέρω, ο Bayramov σημείωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν απάντησε μόνο στις επιθέσεις της Αρμενίας και έπληξε στρατιωτικούς στόχους.
Τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Αρμενία να τηρεί άνευ όρων την κατάπαυση του πυρός, να απέχει από προκλήσεις και να επιλύει τα προβλήματα μέσω διαπραγματεύσεων.
Πρόσθεσε ότι το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται για τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Ανησυχία απο τις ΗΠΑ

Με τη σειρά της, η Donfried εξέφρασε την ανησυχία της για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή.
Τόνισε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η σταθερότητα και να συνεχιστεί η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Η στρατιωτική κλιμάκωση

Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι τη νύχτα της 13ης Σεπτεμβρίου, μονάδες των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας προκλήσεις στις κατευθύνσεις Dashkasan, Kalbajar και Lachin των κρατικών συνόρων Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.
Ως αποτέλεσμα, υπήρξαν απώλειες στο στρατιωτικό προσωπικό και υπέστησαν ζημιές στρατιωτικές υποδομές.
Οι μονάδες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν που αναπτύχθηκαν σε αυτές τις κατευθύνσεις έλαβαν αποφασιστικά μέτρα αντιποίνων για να καταστείλουν προκλήσεις που διαπράχθηκαν από τις αρμενικές ένοπλες δυνάμεις και στρατιωτικές απειλές για το έδαφος και την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν, για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών που εμπλέκονται σε υποδομές εργάζονται σε περιοχές των περιοχών Kalbajar και Lachin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης