Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bundesbank: Χρειάζεται περαιτέρω νομισματική σύσφιξη – Πολλαπλά επιζήμιος ο πληθωρισμός

Bundesbank: Χρειάζεται περαιτέρω νομισματική σύσφιξη – Πολλαπλά επιζήμιος ο πληθωρισμός
Το βασικό επιτόκιο είναι πλέον 1,25 % και το επιτόκιο καταθέσεων 0,75% - «Σήμα» για περαιτέρω αύξηση από τον πρόεδρο της Bundesbank Joachim Nagel
Σχετικά Άρθρα

Λαμβάνοντας τη θέση του «γερακιού» όσον αφορά την νομισματική πολιτική, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank Joachim Nagel, η πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ απέχει ακόμη πολύ από το επίπεδο επιτοκίων που ούτε ενισχύει ούτε επιβραδύνει την οικονομία – από το λεγόμενο «ουδέτερο επιτόκιο – σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022.
«Απέχουμε ακόμη πολύ από αυτό το ουδέτερο επιτόκιο», δήλωσε ο Nagel κατά τη διάρκεια της ανοικτής ημέρας της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στη Φρανκφούρτη.
Για τον ίδιο, είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων, όπως επισήμανε.
«Κάτι πρέπει ακόμα να συμβεί, κάτι πρέπει ακόμα να ανέβει».
Την ίδια ώρα επενδυτικές τράπεζες και οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο η ΕΕ να «τραξήζει» δυνατότερα το χειρόφρενο από όσο πρέπει και να οδηγήσει την οικονομία της ευρωζώνης σε βαθιά ύφεση ενώ αναδεικνύεται ο εξωγενής χαρακτήρας του πληθωρισμού ο οποίος πυροδοτείται από τις ενεργειακές τιμές.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είχε δρομολογήσει την απόφαση για άνοδο των επιτοκίων τον Ιούλιο στο πλαίσιο της καταπολέμησης του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, θέτοντας υψηλότερα τα βασικά επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011.
Τα βασικά επιτόκια αυξήθηκαν κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες.
Στη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων τους την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 πριν από μία εβδομάδα, οι  υπεύθυνοι για τη νομισματική πολιτική προχώρησαν ακόμη περισσότερο:
Η αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες ήταν η μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από την εισαγωγή του ευρώ το 2002.
Το βασικό επιτόκιο είναι πλέον 1,25 % και το επιτόκιο καταθέσεων 0,75%.

Επικίνδυνος ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός έχει ήδη επηρεάσει σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής, δήλωσε ο Nagel
«Είμαστε ακόμη πολύ μακριά με τα επιτόκια, όπου τα επιτόκια θα ταιριάζουν με το ποσοστό πληθωρισμού που θα επιδιώξουμε», σημείωσε.
Η ΕΚΤ στοχεύει σε πληθωρισμό 2% ως το ιδανικό επίπεδο για την οικονομία.
Όμως, τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν υπερτετραπλάσιος, στο 9,1%. «Ο πληθωρισμός έχει πάντα μια κοινωνική διάσταση, γι' αυτό και είναι τόσο επικίνδυνος", δήλωσε ο Nagel.
Επικίνδυνο όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, επικίνδυνο όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης.
Ωστόσο, δεν διατύπωσε κάποια «συνταγή» για την αντιμετώπισή του

Τα μέτρα στήριξης για το ενεργειακό κόστος

Ο Nagel εμφανίστηκε θετικός όσον αφορά τα μέτρα ανακούφισης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
«Η τρίτη δέσμη μέτρων ανακούφισης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι πολύ χρήσιμη από την άποψη της Bundesbank», δήλωσε.
Ξεκινά από εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο βοήθεια.
Ενόψει της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα νέο πακέτο ανακούφισης ύψους τουλάχιστον 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ο όγκος είναι υπερδιπλάσιος από εκείνον των δύο πρώτων πακέτων στήριξης της οικονομίας, συνολικού ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
What is the key interest rate? - Erste Asset Management
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης