Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «παιχνίδι» της Γερμανίας στην Ουκρανία: Την εξοπλίζει με περισσότερα όπλα, αλλά συνομιλεί «πάντα φιλικά» με τον Putin

Το «παιχνίδι» της Γερμανίας στην Ουκρανία: Την εξοπλίζει με περισσότερα όπλα, αλλά συνομιλεί «πάντα φιλικά» με τον Putin
Οι συνομιλίες με τον Putin παρέμειναν "πάντα σε φιλικό τόνο", είπε σε συνέντευξή του στην Welt ο Γερμανός καγκελάριος Scholz, την ώρα που η Γερμανία παραδίδει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, σε μια πολιτική εξισορρόπησης
Σχετικά Άρθρα

Σε δύο δημοσιεύματά της η γερμανική εφημερίδα Die Welt αποκαλύπτει την πολιτική εξισορρόπησης που προσπαθεί να ακολουθεί η Γερμανία, από την μία πλευρά κατά την παράδειγμα των ΗΠΑ να εξοπλίζει με περισσότερα όπλα την Ουκρανία, διατηρώντας ωστόσο, έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας «πάντα σε φιλικό τόνο» με την Ρωσία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) χαρακτήρισε τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία ως "πάντα φιλικού τόνου".

Φιλικές συνομιλίες παρά τις διαφορές

Αυτό συνέβαινε ακόμη και αν υπήρχαν "πολύ, πολύ διαφορετικές, πράγματι πολύ διαφορετικές απόψεις επί του θέματος", τις οποίες ο ίδιος εξέθεσε σαφώς, δήλωσε ο Scholz στη "Συνέντευξη της εβδομάδας" της Deutschlandfunk.
Υπήρξαν "σίγουρα κινήσεις" στις διαπραγματεύσεις με τον Vladimir Putin, ανέφερε ο Olaf Scholz, σύμφωνα με τη Welt.
Αυτές δεν ήταν εκτεταμένες λόγω των "πολύ διαφορετικών" απόψεων.
Παρ' όλα αυτά, περιέγραψε τις συνομιλίες ως "πάντα φιλικές σε τόνο".

Ο καγκελάριος μίλησε ξανά τηλεφωνικά με τον Putin την Τρίτη μετά από διακοπή αρκετών μηνών.
Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η συνομιλία διήρκεσε 90 λεπτά.
Ο Scholz επέμεινε σε μια διπλωματική λύση στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, με βάση την κατάπαυση του πυρός, την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Οι γερμανικές παραδόσεις όπλων μέχρι στιγμής είχαν καταστήσει δυνατή την επιτυχία

Ο Scholz επανέλαβε στη συνέντευξη ότι δεν θα υπάρξει καμία γερμανική ατομική προσπάθεια στο θέμα των παραδόσεων όπλων και τόνισε πως η γερμανική κυβέρνηση κάνει πολλά.
Ακριβώς τα όπλα που παρείχε η Γερμανία "έκαναν τη διαφορά και κατέστησαν δυνατές τις επιτυχίες, τις σημερινές επιτυχίες που καταγράφει η Ουκρανία".
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο "έχει νόημα να συνεχίσουμε εκεί".

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία, ζητά εδώ και εβδομάδες από την Γερμανία, να της προμηθεύσει άρματα μάχης δυτικής σχεδίασης.
Ο Scholz σημείωνε πάντα ότι η Γερμανία δεν θα προχωρήσει μόνη της σε αυτό το ζήτημα, καθώς μέχρι στιγμής, καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν έχει παραδώσει άρματα μάχης δυτικής σχεδίασης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι εταίροι του συνασπισμού, το FDP και οι Πράσινοι, έδειξαν πρόσφατα ανοιχτοί σε μια επέκταση των παραδόσεων όπλων στο Κίεβο.

Η Γερμανία παραδίδει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία

Πριν από δύο μήνες, η Ουκρανία είχε ήδη ζητήσει από το Βερολίνο το πράσινο φως για την παράδοση 18 οβιδοβόλων, σημειώνει η Welt.
Μετά από μια μακρά περίοδο δισταγμού, η γερμανική κυβέρνηση απελευθέρωσε τώρα τα όπλα.
Ο Ουκρανός πρέσβης Andrei Melnik κάνει λόγο για "μεγάλη συμβολή" - και ελπίζει σε περαιτέρω βήματα.

Μετά από εβδομάδες δισταγμού, η γερμανική κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα της Ουκρανίας για την παράδοση πρόσθετων όπλων πυροβολικού.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Welt am Sonntag, το Κίεβο ζήτησε ήδη την παράδοση των οβιδοβόλων στα μέσα Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, η παραγγελία αφορά 18 μονάδες του οπλικού συστήματος RCH-155 αξίας 216 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο το Κίεβο θέλει να παραγγείλει από την αμυντική εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Αυτό προκύπτει από επιστολή του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Oleksyi Reshinov προς τη Γερμανίδα συνάδελφό του Christina Labrecht (SPD).

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο Ουκρανός πρέσβης Melnik απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η γερμανική κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της για την εξαγωγή και τη χρηματοδότηση των όπλων.
"Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στη μαζική ενίσχυση της ισχύος του ουκρανικού στρατού", δήλωσε ο Melnik.
"Ελπίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτόν τον δρόμο με συνέπεια".
Συγκεκριμένα, η Ουκρανία ελπίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση "θα παράσχει επίσης περαιτέρω δεσμεύσεις" στο πλαίσιο μιας υφιστάμενης προσφοράς της KMW για συνολικά 100 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, πρόσθεσε ο πρέσβης.

Eμφαση στην αεράμυνα και το πυροβολικό

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Scholz δικαιολόγησε την αρνητική του στάση σχετικά με την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία με έναν "καταμερισμό εργασίας" μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ όσον αφορά τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Η Γερμανία θα μπορούσε αντ' αυτού "να δώσει έμφαση στην αεράμυνα και το πυροβολικό", δήλωσε η καγκελάριος.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας είχε ήδη αποστείλει το αίτημα στον Λάμπρεχτ στις 14 Ιουλίου.
Από κύκλους της ουκρανικής κυβέρνησης ειπώθηκε ότι το αίτημα για τα οβιδοβόλα RCH-155 είχε συζητηθεί αρκετές φορές στη γερμανική κυβέρνηση, αλλά δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση.
Για εβδομάδες δεν υπήρχε επίσημη απάντηση, αλλά τώρα υπάρχει.

Σύμφωνα με την προσφορά του κατασκευαστή, η οποία περιλαμβάνει επίσης εκπαίδευση και ανταλλακτικά, τα πρώτα RCH-155 θα είναι έτοιμα για παράδοση το νωρίτερο μετά από 30 μήνες. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, η KMW δεν ήθελε να ξεκινήσει την παραγωγή έως ότου υπάρξει σαφές μήνυμα από τη γερμανική κυβέρνηση ότι τα όπλα θα μπορούσαν να εξαχθούν στην Ουκρανία.
Το RCH-155 διαθέτει το πυροβόλο ενός αυτοκινούμενου οβιδοβόλου 2000 (PzH 2000) τοποθετημένο στη βάση του οκτατροχοφόρου στρατιωτικού οχήματος Boxer.
Η Γερμανία έχει ήδη παραδώσει δέκα από αυτά τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα στην Ουκρανία.

Την Πέμπτη, η Λάμπρεχτ είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα προμήθευε την Ουκρανία με δύο ακόμη εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων Mars, συμπεριλαμβανομένων 200 πυραύλων.
Μόλις στα τέλη Αυγούστου, αρνήθηκε να κάνει ακριβώς αυτό με την αιτιολογία ότι "έχουμε φτάσει στα όρια του τι μπορούμε να δώσουμε από την Bundeswehr".
Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει τακτικά ότι η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα από τα αποθέματα του στρατού της, επειδή αυτά είναι απαραίτητα για την άμυνα της επικράτειας του ΝΑΤΟ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ωστόσο, ξεκαθάρισε ρητά πριν από μία εβδομάδα ότι δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ της Ουκρανίας και της επικράτειας της συμμαχίας.
Προέτρεψε τα κράτη μέλη να ανασύρουν βαθύτερα τα αποθέματά τους για να προμηθεύσουν το Κίεβο με τον επειγόντως αναγκαίο εξοπλισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης