Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική έκκληση ΟΗΕ: «Έρχεται τσουνάμι πείνας για 345 εκατομμύρια ανθρώπους»

Δραματική έκκληση ΟΗΕ: «Έρχεται τσουνάμι πείνας για 345 εκατομμύρια ανθρώπους»
Παράλληλα, μεταξύ άλλων ανέφερε τις πρόσφατες εκτιμήσεις που εντόπισαν «εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καταστροφικά επίπεδα πείνας» που σημαίνει ότι βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο λιμού.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα κρούει «καμπανάκι κινδύνου» και προειδοποιεί, ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει «μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη άνευ προηγουμένου» με έως και 345 εκατομμύρια ανθρώπους να οδηγούνται προς την πείνα – και 70 εκατομμύρια να ωθούνται πιο κοντά στην πείνα, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο David Beasley, εκτελεστικός διευυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι 345 εκατομμύρια άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια στις 82 χώρες όπου δραστηριοποιείται ο οργανισμός, αριθμός που είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των ατόμων με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια πριν από την COVID- 19 η πανδημία που  ξέσπασε το 2020.
Παράλληλα, σημείωσε, ότι είναι απίστευτα ανησυχητικό το γεγονός ότι 50 εκατομμύρια από αυτούς τους ανθρώπους σε 45 χώρες υποφέρουν και «χτυπούν την πόρτα του λιμού».

«Έρχεται τσουνάμι πείνας»
«Αυτό που ήταν ένα κύμα πείνας είναι τώρα ένα τσουνάμι πείνας», είπε, δείχνοντας την αυξανόμενη σύγκρουση, τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, την κλιματική αλλαγή, την αύξηση των τιμών των καυσίμων και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου, είπε ο Beasley, το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων, των καυσίμων και των λιπασμάτων έχει οδηγήσει 70 εκατομμύρια ανθρώπους πιο κοντά στην πείνα.
Παρά τη συμφωνία τον Ιούλιο που επιτρέπει τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών από τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που έχουν αποκλειστεί από τη Ρωσία και συνεχίζονται οι προσπάθειες για επιστροφή ρωσικών λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές, «υπάρχει πραγματικός και επικίνδυνος κίνδυνος πολλαπλών λιμών φέτος», είπε.

«Και το 2023, η τρέχουσα κρίση των τιμών των τροφίμων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση διαθεσιμότητας τροφίμων, αν δεν ενεργήσουμε».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εστίασε στην επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλείται από συγκρούσεις και στον κίνδυνο λιμού στην Αιθιοπία, τη βορειοανατολική Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη. Όμως ο Beasley και ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ Μ. Grifiths προειδοποίησαν επίσης για την επισιτιστική κρίση στη Σομαλία, την οποία και οι δύο επισκέφθηκαν πρόσφατα.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων ανέφερε τις πρόσφατες εκτιμήσεις που εντόπισαν «εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καταστροφικά επίπεδα πείνας» - που σημαίνει ότι βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο λιμού.

Ο Beasley υπενθύμισε την προειδοποίησή του προς το συμβούλιο τον Απρίλιο του 2020 «ότι τότε αντιμετωπίζαμε πείνα, πείνα βιβλικών διαστάσεων». 
Τόνισε, τότε ότι ο κόσμος «ενισχύθηκε με χρηματοδότηση και τεράστια ανταπόκριση και αποτρέψαμε την καταστροφή.
Είμαστε στα άκρα για άλλη μια φορά, ακόμα χειρότερα, και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε – όλα τα χέρια στο κατάστρωμα με κάθε ίνα του σώματός μας», είπε. Οι πεινασμένοι άνθρωποι του κόσμου βασίζονται σε εμάς και… δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε».

www.bankingnews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης