Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ξεφουσκώνει το Δημοκρατικό «παραμύθι» για τα ελλείμματα - Χαστούκι από το Γραφείο Προϋπολογισμού

ΗΠΑ: Ξεφουσκώνει το Δημοκρατικό «παραμύθι» για τα ελλείμματα - Χαστούκι από το Γραφείο Προϋπολογισμού
H αντίθετη άποψη από την έκθεση Γραφείου Προϋπολογισμού
Σχετικά Άρθρα

Πληθωρισμός, ύφεση επιτόκια και ανάπτυξη είναι έννοιες που απασχολούν τη διεθνή κοινή γνώμη με επενδυτές, πολίτες και κράτη να «χορεύουν» τον χορό των επιτοκίων και του πληθωρισμού που δείχνει να απειλεί την «ευημερία» των μηνών πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Γιατί πανηγυρίζει ο Biden;

Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα που η κυβέρνηση Biden άρχισε να πανηγυρίζει για τη μείωση του ελλείμματος στις ΗΠΑ, γεγονός που εν μέσω προεκλογικής περιόδου είναι φυσιολογικό ότι θα χρησιμοποιηθεί και για πολιτικούς σκοπούς από τους Δημοκρατικούς.

Η δήλωση Biden

«Η ουσία είναι ότι το έλλειμμα αυξανόταν κάθε χρόνο επί του προκατόχου μου, πριν από την πανδημία και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Και έχει πέσει και τα δύο χρόνια από τότε που είμαι εδώ – περίοδος. Αυτό είναι - είναι τα γεγονότα.
Και γιατί είναι σημαντικό; 
Διότι η μείωση του ελλείμματος είναι ένας τρόπος για να αμβλυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε μια οικονομία όπου η συνέπεια ενός πολέμου και των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και των τροφίμων και – όλα αυτά – είναι απλώς ένας διαφορετικός κόσμος αυτή τη στιγμή λόγω της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
 Μειώνουμε τον ομοσπονδιακό δανεισμό και βοηθάμε στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Αυτή η διαδικασία [πρόοδος] είναι μεγάλη – είναι καλά νέα, αλλά δεν συνέβη από μόνη της.
Η προηγούμενη κυβέρνηση αύξανε το έλλειμμα κάθε χρόνο που ήταν στην εξουσία, εν μέρει λόγω της απερίσκεπτης φορολογικής περικοπής ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 
Ξέρω ότι έχετε βαρεθεί να με ακούτε να το λέω, αλλά μια φορολογική μείωση 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που δεν πληρώθηκε. Δεν πληρώθηκε. 
Και μια φορολογική μείωση που ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό τις μεγαλύτερες εταιρείες – 55 από τις οποίες κέρδισαν 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη και δεν πλήρωσαν ούτε μια δεκάρα φόρο εισοδήματος το 2020 – και τους πλουσιότερους Αμερικανούς, όπως οι δισεκατομμυριούχοι που πληρώνουν κατά μέσο όρο μόλις 8% σε ομοσπονδιακούς φόρους.

H αντίθετη άποψη από την έκθεση Γραφείου Προϋπολογισμού
 

Από την άλλη πλευρά, ενώ ο Πρόεδρος προσπαθεί να διεκδικήσει τα εύσημα για την πτώση των ελλειμμάτων, μια πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, έρχεται για να ταράξει τα νερά. 
Όπως αναφέρει, «Μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού θα εκτιναχθεί ξανά. Είναι  σε πορεία να φτάσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Οι νέες  οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές  που δημοσιεύθηκαν από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου  προβλέπει σταθερή και θεαματική οικονομική ανάπτυξη για τα επόμενα 10 χρόνια, πτώση των ρυθμών πληθωρισμού και αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. 
Η έκθεση προβλέπει ότι «η τρέχουσα οικονομική επέκταση συνεχίζεται και η οικονομική παραγωγή αυξάνεται γρήγορα τον επόμενο χρόνο».
Όμως η κυβέρνηση συνεχίζει να ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει σε φορολογικά έσοδα.
Αυτό οδηγεί τα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028 και 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της 10ετούς δημοσιονομικής περιόδου το 2032»

Όπως προβλέπει το CBO, το έλλειμμα θα συνεχίσει να αυξάνεται την επόμενη δεκαετία μετά τη σύντομη ανάπαυλα του πλεονάζοντος χρήματος.
Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει ότι ΔΕΝ υπάρχει ύφεση τα επόμενα 10 χρόνια.

 

 



Άδικα πανηγυρίζει ο Biden 

Ενώ ο Πρόεδρος Biden αναλαμβάνει τα εύσημα για τη μείωση του ελλείμματος, δεν οφείλεται σε καμία ενέργεια για τη μείωση των δαπανών. 
Ήταν, με όλα τα μέτρα, μια συνάρτηση επαναφοράς στη μέση τιμή. Όπως φαίνεται παρακάτω, το έλλειμμα επανέρχεται στη μακροπρόθεσμη γραμμική του τάση. 
Δεδομένου ότι η γραμμή τάσης συνεχίζει να μειώνεται, αυτό υποδηλώνει ότι η τρέχουσα κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα από τους προκατόχους της.
Ο Πρόεδρος Biden αναλαμβάνει τα εύσημα για τo ότι 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έγιναν «καπνός» σε νομισματική ρευστότητα. Ωστόσο, παραβλέπει επιπλέον χρέος 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να δημιουργήσει αυτές τις «επιταγές κινήτρων»,  οι οποίες παραμένουν «στα βιβλία».

Όπως προβλέπει το CBO, το ομοσπονδιακό χρέος θα ξεπεράσει το 180% του ΑΕΠ έως το 2052, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ύφεση την επόμενη δεκαετία.
Η πραγματικότητα είναι ότι το χρέος πιθανότατα θα φτάσει σε αυτά τα επίπεδα νωρίτερα από το προβλεπόμενο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης