Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθερά στη γραμμή Putin ο Erdogan – Γιατί ο Τούρκος πρόεδρος «καίγεται» για το ρωσικό σωσίβιο

Σταθερά στη γραμμή Putin ο Erdogan – Γιατί ο Τούρκος πρόεδρος «καίγεται» για το ρωσικό σωσίβιο
Δεν είναι τυχαίο που πολλοί Τούρκοι ειδικοί και εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων πρώην στρατηγών, εμφανίζονται συχνά στα τηλεοπτικά πάνελ, επαναλαμβάνοντας τα λόγια της Μόσχας…
Σχετικά Άρθρα

Αντιμετωπίζοντας σοβαρές προκλήσεις στις επερχόμενες εκλογές εν μέσω μιας ταραγμένης οικονομίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan απευθύνθηκε στη Ρωσία για οικονομική ενίσχυση και να αποκαταστήσει την πληγωμένη εικόνα του, ανακουφίζοντας τους καταναλωτές με βαθιές μειώσεις στα ενεργειακά τιμολόγια.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την περιοδεία του στα Βαλκάνια την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε πως διαπραγματεύεται με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin μια έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου.
«Η Ρωσία δεν μας έχει επιβάλει κυρώσεις.
Μίλησα μαζί του για την τιμή [των παραδόσεων φυσικού αερίου]», είπε στους δημοσιογράφους.
«Εάν το προσεγγίσει θετικά, τότε θα πετύχουμε τον στόχο μας, να παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στους πολίτες μας».
Η δημοτικότητα του Erdoğan στην Τουρκία μειώνεται και παράλληλα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει απολέσει σημαντική στήριξη σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, κυρίως λόγω του πληθωρισμού (+80%) και της υψηλής ανεργίας, ειδικά στους νέους, αλλά και της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας.
Η πρώτη του προτεραιότητα είναι να εμποδίσει τη Ρωσία από το να περικόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Τουρκία όπως έκανε στην Ευρώπη, ενώ το πιο σημαντικό για αυτόν είναι να λάβει παραχωρήσεις από τη Μόσχα, που αναζητά τρόπους για να παρακάμψει τις κυρώσεις.

Στο πλευρό του Putin…

Με τις δημόσιες δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Βοσνία, τη Σερβία και την Κροατία, ο Τούρκος πρόεδρος τάχθηκε στο πλευρό του Ρώσου ομόλογου του, αντιτάχθηκε στις κυρώσεις και κατηγόρησε τη Δύση ότι προκαλεί τη Μόσχα…
Βαθύτερος στόχος του όμως δεν ήταν άλλος για να εξασφαλίσει την εύνοια Putin και μια συνάντηση στο Oυζμπεκιστάν.
Υπενθυμίζεται πως ο Erdogan έχει ήδη δηλώσει ότι η κυβέρνησή του δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενώ άφησε ανοιχτά τα τουρκικά χρηματοπιστωτικά και τραπεζικά συστήματα στους Ρώσους ολιγάρχες που ήθελαν αποφύγουν τις δυτικές κυρώσεις και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους.
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη σταθμεύσει τα μετρητά τους στην Τουρκία επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε καμία άλλη χώρα.
Αλλά υπάρχει εμπιστοσύνη στην Τουρκία.
Οι συνάδελφοί μου και εγώ πραγματοποιούμε συναντήσεις για αυτό το θέμα και έχουμε θετικά αποτελέσματα».
Δεν παρέλειψε δε να καυχηθεί για τη βελτίωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας τις τελευταίες εβδομάδες και απέδωσε αυτή την τάση στις ταμειακές εισροές.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Erdogan συνεργάζεται με τον «διάβολο», προκειμένου να καταφέρει να πετύχει τους στόχους του.
Για χρόνια η κυβέρνησή του βοηθούσε το ιρανικό καθεστώς να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις…
Μάλιστα, το 2013 είχε αποκαλυφθεί πως ο Erdogan και οι συνεργάτες του είχαν λάβει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό από έναν Ιρανό πράκτορα ονόματι Reza Zarrab, ο οποίος ξέπλενε κεφάλαια της ιρανικής κυβέρνησης χρησιμοποιώντας την τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank.
Επίσης, τότε είχε γίνει γνωστό πως ο γιος του Erdogan, Bilal, είχε πάρει κρυφά χρήματα από τον άλλοτε χρηματοδότη της Αλ Κάιντα Αl Qadi, στενό φίλο του Τούρκου προέδρου, παρότι οι ΗΠΑ τον είχαν χαρακτηρίσει τρομοκράτη.

Τα οφέλη

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οικονομικά και οικονομικά οφέλη που επιζητά ο Erdogan από τη Ρωσία του Putin.
Επιδιώκει επίσης πολιτική υποστήριξη για τις εκλογές του 2023.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που πολλοί Τούρκοι ειδικοί και εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων πρώην στρατηγών, εμφανίζονται συχνά στα τηλεοπτικά πάνελ, επαναλαμβάνοντας τα λόγια της Μόσχας.
Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Sputnik που υποστηρίζει το Κρεμλίνο έχει τουρκική έκδοση και η κάλυψή του ήταν πολύ υπέρ του Erdogan τα τελευταία χρόνια.
Παρόλο που η Ευρώπη μπλόκαρε ρωσικά μέσα ενημέρωσης όπως το RT και το Sputnik με το σκεπτικό ότι έχουν εμπλακεί σε «συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες προπαγάνδας που στοχεύουν στην [ΕΕ], παραποιώντας και χειραγωγώντας γεγονότα», η κυβέρνηση Erdogan τους επέτρεψε να συνεχίσoυν να εκπέμπουν στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό πληροφοριών Enver Altaylı, ο οποίος έχει μελετήσει τη Ρωσία για δεκαετίες και πιστεύει ότι έχει αυτοκρατορικούς στόχους, με την Τουρκία να είναι ένας από τους στόχους της, οι αρνητικές απόψεις του τουρκικού κοινού προς τις ΗΠΑ, τη Δύση και το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου πρέπει να αποδοθούν στη ρωσική μυστική υπηρεσία FSB, η οποία ξόδεψε σημαντικό χρηματικό ποσό για να οικοδομήσει μια φιλορωσική και αντιδυτική Τουρκία.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης