Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία και Κίνα ενώνουν δυνάμεις για μία δίκαιη «νέα τάξη πραγμάτων» - H Δύση σε παρακμή, τι επιδιώκει το Πεκίνο

Ρωσία και Κίνα ενώνουν δυνάμεις για μία δίκαιη «νέα τάξη πραγμάτων» - H Δύση σε παρακμή, τι επιδιώκει το Πεκίνο
Η Κίνα δεν μπορεί να αγνοήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη
Σχετικά Άρθρα
Ρωσία και Κίνα είναι έτοιμες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μία «νέα τάξη πραγμάτων», όπως προκύπτει από τις δηλώσεις κορυφαίου Κινέζου διπλωμάτη, την ώρα που η Δύση παρακολουθεί ανήσυχη τις εξελίξεις και την αλλαγή των συσχετισμών στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.
«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να οδηγήσει την παγκόσμια τάξη «σε μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση», δήλωσε κορυφαίος διπλωμάτης του Πεκίνου, υπογραμμίζοντας το βάθος των δεσμών των δύο χωρών, όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο Ειδήσεων Bloomberg.
Υπό την καθοδήγηση του προέδρου Xi Jinping και του προέδρου Vladimir Putin, «η σχέση μεταξύ των δύο χωρών ήταν πάντα σε σωστή πορεία και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν σταθερά η μία την άλλη σε θέματα που αφορούν τα βασικά τους συμφέροντα», δήλωσε ο Yang Jiechi στον Ρώσο πρέσβη Andrey Denisov, σε συνάντηση στο Πεκίνο τη Δευτέρα.
Ο Ρώσος και ο Κινέζος πρόεδρος συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο Πεκίνο στις αρχές Φεβρουαρίου.
«Η κινεζική πλευρά είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη ρωσική πλευρά για τη συνεχή εφαρμογή της στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών, τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων και την προώθηση της ανάπτυξης της διεθνούς τάξης σε μια πιο δίκαιη και λογική κατεύθυνση»,, δήλωσε ο Yang, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών την Τρίτη.
Ο Yang είναι ανώτερος σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων και μέλος του Πολιτικού Γραφείου, του οργάνου λήψης αποφάσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι καθώς οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ επιδεινώνονται ραγδαία, το Πεκίνο πιστεύει ότι πρέπει να καλλιεργήσει τον δεσμό με τον σημαντικό βόρειο γείτονά του.
«Ανεξάρτητα από το αν η Ρωσία κερδίσει (στην Ουκρανία), η Κίνα θα επιδιώξει μια στενή ευθυγράμμιση με τη Ρωσία, η οποία αποφασίζεται από την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε στο AFP ο Yun Sun, διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στο Κέντρο Stimson με έδρα την Ουάσιγκτον.
Ως η δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, «η Ρωσία δεν είναι μια γεωπολιτική δύναμη που μπορεί να εξαλειφθεί», πρόσθεσε.

Συνάντηση Putin - Χί στο Ουζμπεκιστάν

Ο πρόεδρος Xi πρόκειται να ταξιδέψει στο Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν αυτή την εβδομάδα για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας πριν από δύο χρόνια.
Το Ουζμπεκιστάν φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης την Πέμπτη και την Παρασκευή (15-16/9), γεγονός που του δίνει την ευκαιρία να συναντήσει τον κ. Πούτιν προσωπικά για πρώτη φορά από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Η Κίνα προσπάθησε να παρουσιαστεί ως ουδέτερο μέρος στον πόλεμο της Ρωσίας, παρά τη δήλωση του Xi για μια συνεργασία "χωρίς όρια" με τον Putin, όταν συναντήθηκαν μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την επίθεση στην Ουκρανία.
Ενώ το Πεκίνο δεν έχει επικρίνει ρητά τον πόλεμο, η ηγεσία έχει επίσης αποφύγει να παράσχει άμεση βοήθεια προς τη Ρωσία, σε οικονομικό ή στρατιωτικό επίπεδο. 
Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς η Ρωσία έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, με χιλιάδες στρατιώτες να υποχωρούν, λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης στα βορειοανατολικά της χώρας, σημειώνει το Bloomberg. 
Οι στρατιωτικοί ηγέτες της Ουκρανίας ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαταλάβει περίπου 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή του Χάρκοβο, αν και η Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο του εδάφους της Ουκρανίας.

Σημείο καμπής στον πόλεμο - Φόβοι για χρήση πυρηνικών

Παρ' όλα αυτά, τόσο για τους Ρώσους όσο και για τους δυτικούς στρατιωτικούς παρατηρητές δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τελευταία επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση που έχει δει η Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διαταράσσοντας τουλάχιστον τον διακηρυγμένο στόχο του Putin να καταλάβει όλη την ανατολική περιοχή Donbas της Ουκρανίας.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι οι οπισθοδρομήσεις θα μπορούσαν να αναγκάσουν τον Putin να κλιμακώσει τη σύγκρουση, μεταξύ άλλων και με πιθανό πυρηνικό πλήγμα.
«Θα έλεγα ότι είναι τόσο κομβικό όσο και επικίνδυνο», δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξή του ο πρώην διευθυντής της CIA και υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Leon Panetta.
«Είναι επικίνδυνο επειδή ο Putin, αν εγκλωβιστεί, πρέπει να αντεπιτεθεί», τόνισε.
Ο Putin και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί, σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, απέφυγε τη Δευτέρα την ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο Ρώσος πρόεδρος εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στη στρατιωτική ηγεσία.
«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται. Και θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν αρχικά τεθεί», διαμήνυσε ο Peskov.
Ο ίδιος ο Putin  εμφανίστηκε τη Δευτέρα στην κρατική τηλεόραση να προεδρεύει σε σύσκεψη για την οικονομία στην οποία δήλωσε ότι η Ρωσία αντέχει καλά απέναντι στις δυτικές κυρώσεις.
«Η τακτική του οικονομικού αιφνιδιασμού, η επίθεση στην οποία υπολόγιζαν, δεν λειτούργησε», τόνισε.

Στήριξαν τη ρωσική οικονομία οι κινεζικές εξαγωγές

Οι κινεζικές εξαγωγές αυτοκινήτων, τηλεοράσεων και smartphones βοήθησαν τη Ρωσία να καλύψει ένα κενό όταν οι ξένες μάρκες αποχώρησαν, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. .
Κατά το δεύτερο τρίμηνο, το 81% των νέων εισαγωγών αυτοκινήτων της Ρωσίας ήταν κινεζικά και η Xiaomi ήταν ο κατασκευαστής smartphone με τις περισσότερες πωλήσεις στη Ρωσία.
Η Ρωσία θέλει να αγοράσει εκατομμύρια ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα για τον πόλεμο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ένα σημάδι ότι οι διεθνείς κυρώσεις αναγκάζουν τη Μόσχα να ζητήσει βοήθεια από τον μικρότερο και φτωχότερο γείτονα της χώρας.
Η συνάντηση Xi - Putin θα προστεθεί στην καταιγιστική διπλωματική δραστηριότητα μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Κίνα και η Ινδία συμμετείχαν σε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στη ρωσική Άπω Ανατολή, ενώ ο υπ' αριθμόν 3 αξιωματούχος του Πεκίνου Li Zhanshu μίλησε αυτοπροσώπως στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ την περασμένη εβδομάδα.
Στη συνάντηση με τον κ. Yang, ο κ. Denisov δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ των εθνών είχε αποφέρει θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης