Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scicluna (ΕΚΤ): Θα έρθουν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά όχι 75 μονάδων βάσης

Scicluna (ΕΚΤ): Θα έρθουν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά όχι 75 μονάδων βάσης

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης

Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι οι επόμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν θα είναι της τάξης των 75 μονάδων βάσης εξέφρασε ο κεντρικός τραπεζίτης της Μάλτας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Edward Scicluna.
«Αυτή δεν θα είναι η μόνη αύξηση επιτοκίων… Θα έρθουν πολλές άλλες ακόμα» είπε μιλώντας στο CNBC.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης στο 0,75%.
Από την πλευρά του, ο Scicluna εκτίμησε ότι οι 75 μονάδες βάσης δεν θα είναι ο κανόνας βραχυπρόθεσμα. Αυτό συμβαίνει διότι οι πιέσεις στην κύρια πηγή του πληθωρισμού της Ευρώπης -ενέργεια και τρόφιμα- θα αμβλυνθούν.
«Πιστεύουμε ότι η πλευρά της προσφοράς ή η πηγή αυτού του πληθωρισμού, θα υποχωρήσει, ίσως λόγω των πραγμάτων που συμβαίνουν στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, και επομένως οι τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας θα υποχωρήσουν» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Scicluna προειδοποίησε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν μικρά περιθώρια κινήσεων για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό από την πλευρά της προσφοράς, όπως αυτός που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
«Η πηγή του πληθωρισμού [μας] δεν είναι η ζήτηση όπως στις ΗΠΑ, είναι η προσφορά… και επομένως, τα μέσα οποιασδήποτε κεντρικής τράπεζας είναι πολύ περιορισμένα» είπε.

Τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση

Την ίδια στιγμή, ο Scicluna εξέφρασε την ανησυχία του για τα μέτρα που έχουν επιβάλλει οι κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουν την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, καθώς υπάρχουν κίνδυνος για να δώσουν ώθηση στον πληθωρισμό.
«Η βοήθεια που προσφέρουν πρέπει -τουλάχιστον- να στοχεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά» είπε και συμπλήρωσε ότι «δεν έχουν την πολυτέλεια να στηρίζουν τους πάντες συνεχώς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης