Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανική λίρα: Υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 1985

Βρετανική λίρα: Υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 1985
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Liz Truss κληρονομεί μια οικονομία στη δίνη της χειρότερης κρίσης κόστους ζωής εδώ και μια γενιά, με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 10,1% τον Ιούλιο του 2022.
Σχετικά Άρθρα
Δύσκολες ημέρες φαίνεται πως διανύει η βρετανική οικονομία και μάλιστα σε επίπεδο νομίσματος.
Η βρετανική λίρα υποχώρησε την Τετάρτη 7/9 στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από το 1985.
Η στερλίνα υποχώρησε στα 1,1407 δολάρια στις απογευματινές συναλλαγές στο Λονδίνο, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και 37 χρόνια, καθώς οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν στο δύσκολο οικονομικό τοπίο του Ηνωμένου Βασιλείου με νέο πρωθυπουργό στο τιμόνι.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Liz Truss κληρονομεί μια οικονομία στη δίνη της χειρότερης κρίσης κόστους ζωής εδώ και μια γενιά, με τον πληθωρισμό να αγγίζει το 10,1% τον Ιούλιο του 2022.
Η λίρα έπεσε στα 1,1444 δολάρια τις ώρες μετά τη νίκη της Truss τη Δευτέρα 5/9, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει.
Η τελευταία φορά που η στερλίνα έπεσε στα 1,14 δολάρια ήταν για λίγο τον Μάρτιο του 2020 και το αποτέλεσμα του Brexit το 2016.
Το επίπεδο των 1,1407 δολαρίων δεν έχει παρατηρηθεί από το 1985, υπό την κυβέρνηση της «Σιδηράς Κυρίας».

Η πορεία της βρετανικής λίρας

Η βρετανική λίρα έχει «χτυπηθεί» τους τελευταίους μήνες από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ όλων των χωρών της G-7 και τις προοπτικές μιας επικείμενης ύφεσης.
Ο διορισμός της Truss, ο οποίος αναμένεται ευρέως να μειώσει τους φόρους και να τονώσει τον δανεισμό, έχει προσθέσει τις ανησυχίες της βρετανικής αγοράς χρέους.

Κίνδυνος κρίσης της στερλίνας

Γερμανική τράπεζα προειδοποίησε τη Δευτέρα 5/9 ότι οι κίνδυνοι μιας «κρίσης της στερλίνας» δεν πρέπει να υποτιμηθούν, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές θα περιμένουν τώρα στενά τις ανακοινώσεις πολιτικής της Truss, οι οποίες αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
«Με το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να είναι ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, η στερλίνα απαιτεί μεγάλες εισροές κεφαλαίων που υποστηρίζονται από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, συμβαίνει το αντίθετο», ανέφερε σε ένα σημείωμα ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank FX, Shreyas Gopal.

Η πορεία του δολαρίου

Το αμερικανικό δολάριο έχει εκτοξευθεί στα ύψη φέτος εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση και των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve.
Το χαμηλότερο επίπεδο της στερλίνας που έχει διαπραγματευτεί έναντι του δολαρίου ήταν 1,052 στις 26 Φεβρουαρίου 1985, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Σχέση δολαρίου και λίρας

Σε σχέση με το ευρώ, η λίρα υποχώρησε σχεδόν 1% την Τετάρτη 7/9 στις 86,83 μονάδες.
Ωστόσο, η στερλίνα διατηρήθηκε καλύτερα έναντι του ενιαίου νομίσματος, με πτώση μόλις 3% για το έτος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης