Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nomura: Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάσσονται - Η Ευρώπη εξαπολύει δημοσιονομικό τσουνάμι

tags :
Nomura: Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάσσονται -  Η Ευρώπη εξαπολύει δημοσιονομικό τσουνάμι
Ζοφερό το μέλλον...
Σχετικά Άρθρα

Οι μετοχές αυξάνονται και οι αποδόσεις αυξάνονται, με το αμερικάνικο δεκαετες να ανεβαίνει πάνω από 3,30%.... σε αυτό που σύμφωνα με τον Charlie McElligott της Nomura είναι ένας ξεκάθαρος καταλύτης συγκεκριμένα της Ευρώπης από διάφορες κυβερνήσεις σχετικά με την ενεργειακή κρίση, ενώ μια αναφορά από το MNI που επικαλείται «πηγές της ΕΚΤ» δηλώνει ότι η Πρόεδρος Λαγκάρντ είναι «πιθανόν να επιλέξει αύξηση 50» bps.
11_40.jpg
Ο McElligott γράφει ότι "όσο χειρότερη είναι η κρίση τόσο πιο ασύμμετρη γίνεται η απάντηση στην κρίση και τώρα εισερχόμαστε στη φάση «το κράτος αναλαμβάνει τον πιστωτικό κίνδυνο και τον κίνδυνο στην αγορά μέσω τόνωσης και παρέμβασης», καθώς η ευρωπαϊκή, αλλά και η Βρετανία αναλαμβάνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή των λογαριασμών (ανώτατα όρια τιμών, ελλείμματα δασμών κλπ) ή να συμμετέχουν απευθείας στις αγορές ενέργειας.

Με άλλα λόγια, από τη ΣΔΙΤ (Συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) για τον Covid, έχουμε μεταβεί στη ΣΔΙΤ για τον ενεργειακό υπερπληθωρισμό.

Για παράδειγμα, όσον αφορά το μέγεθος της απάντησης των κυβερνήσεων, σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή διάσωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 1,5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τον νορβηγικό ενεργειακό γίγαντα Equinor (f/k/a Statoil):

Πέρα από το φούσκωμα των λογαριασμών και την αύξηση του πληθωρισμού, η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών απορροφά κεφάλαια για να εγγυηθεί τις συναλλαγές εν μέσω άγριων διακυμάνσεων των τιμών.
Αυτό ασκεί πίεση στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέμβουν για να αποτρέψουν το πάγωμα των αγορών ενέργειας.
«Θα χρειαστεί υποστήριξη ρευστότητας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor για το φυσικό αέριο και την ενέργεια.
Το θέμα επικεντρώνεται στη διαπραγμάτευση παραγώγων, ενώ η αγορά λειτουργεί, είπε, προσθέτοντας ότι η εκτίμηση της εταιρείας για 1,5 τρισ. δολάρια για τη στήριξη είναι «συντηρητική».
ή το ακόμη μεγαλύτερο σοκ, δηλαδή την εκτίμηση της Goldman για αύξηση 2 τρισ. δολαρίων στους ευρωπαϊκούς λογαριασμούς ενέργειας έως το 2023, περίπου 15% του ΑΕΠ της Ευρώπης.

Τι σημαίνει αυτό για τις αγορές;

Όπως σημειώνει ο McElligott:
1) η «δημιουργία εσόδων» σχετίζεται με την τρέχουσα παγκόσμια τροχιά επιτοκίων και είναι απλώς μια δεύτερη πηγή αρνητικής πίεσης εκτός από το
2) «υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» παγκόσμιο θέμα που είναι ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας
3) μέγιστο ανώτατο όριο QT
4) Πτωτική φθινοπωρινή εποχικότητα
22_2.png
Ως εκ τούτου, η Nomura βλέπει τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων να συνεχίζουν και πάλι υψηλότερα, καθώς τα "Shorts" ενισχύονται περαιτέρω και πράγματι οι αποδόσεις αυξάνονται καθώς οι αγορές θα απαιτήσουν από τις κεντρικές τράπεζες να αρχίσουν ξανά τη δημιουργία εσόδων από ομόλογα.
Αυτό επίσης είναι κίνδυνος να ενισχύσει το FCI δηλαδή «υψηλότερο δολάριο ΗΠΑ», που συμβαίνει παράλληλα με την πρόσφατη άνοδο των Πραγματικών Αποδόσεων των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης