Τελευταία Νέα
Διεθνή

EKT: Σε περίπτωση ύφεσης στην Ευρωζώνη, θα επιβραδυνθούν οι αυξήσεις επιτοκίων -Τι λένε Kazaks, Centeno, Στουρνάρας, Scicluna

EKT: Σε περίπτωση ύφεσης στην Ευρωζώνη, θα επιβραδυνθούν οι αυξήσεις επιτοκίων -Τι λένε Kazaks, Centeno, Στουρνάρας, Scicluna
Υπέρ της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων τάχθηκαν ξανά οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων εάν μια βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη περιορίσει τον πληθωρισμό, ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Martins Kazaks.
Αν όμως οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές ενισχυθούν περαιτέρω, οι αξιωματούχοι θα διατηρήσουν τον γρήγορο ρυθμό αύξησης του κόστους δανεισμού, πρόσθεσε ο Kazaks σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σε ειδική έκδοση στα πλαίσια του συνεδρίου Eurofi.
«Ο επίμονος δομικός πληθωρισμός και ο αντίκτυπός του στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό μαζί με τη δυναμική των μισθών θα είναι τα βασικά στοιχεία που θα καθορίσουν αν θα πρέπει να διατηρηθεί ένας σταθερός ρυθμός αύξησης των επιτοκίων», δήλωσε ο Kazaks.
«Οι κίνδυνοι μιας ευρείας και παρατεταμένης ύφεσης που θα συμπιέσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό θα οδηγήσει σε βραδύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων ή και σε παύση της αύξησής τους».

Kazaks: Η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το ουδέτερο επίπεδο

Ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης έγραψε επίσης ότι η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, όπου η νομισματική πολιτική δεν κρίνεται ούτε ως επεκτατική ούτε ως περιοριστική.
Ακολουθούν ορισμένα περαιτέρω σχόλια από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που δημοσιεύτηκαν στο Eurofi.

Mario Centeno, Πορτογαλία: Υπέρ της σταδιακής εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής - Έχουμε πληθωρισμό προσφοράς

«Μια σαφής αυστηροποίηση ή ακόμη και μια πολύ γρήγορη εξομάλυνση μπορεί να αποσταθεροποιήσει αδικαιολόγητα τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και την πραγματική οικονομία, καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Ενόψει των σοκ που προέρχονται από την πλευρά της προσφοράς, η νομισματική πολιτική πρέπει να χαρακτηρίζεται απο υπομονή, λόγω της πρωτοφανούς φύσης του πληθωρισμού.
Ακόμη και με μεγάλα σοκ προσφοράς και συνεπώς ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, είναι πιθανό αυτή η πολιτική αργής εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής να είναι συνεπής με τη σύγκλιση του πληθωρισμού στον στόχο.
Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν αμετάβλητες σε κάθε περίπτωση, γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια ισχυρή απάντηση εάν μεταβληθούν.

Γιάννης Στουρνάρας: Ο πληθωρισμος πλησιάζει την κορύφωσή του - Υπέρ της προοδευτικής, βήμα το βήμα, αύξησης των επιτοκίων

Πιστεύω ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει στην κορύφωσή του και θα αρχίσει μια σταθερή επιβράδυνση.
Η άποψή μου βασίζεται κυρίως στη διαφαινόμενη μετριότερη αύξηση των τιμών ενέργειας και των εμπορευμάτων και στη σταδιακή χαλάρωση των προβλημάτων συμφόρησης στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Στις προσεχείς συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, θα είναι σκόπιμο να προχωρήσουμε σε περαιτέρω προοδευτική εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής με αύξηση των επιτοκιών, σε μια σταδιακή προσέγγιση συνάντηση προς συνάντηση.
Τόσο ο χρόνος όσο και ο ρυθμός των αυξήσεων επιτοκίων θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της εκτίμησής μας όσον αφορά τους κινδύνους του πληθωρισμού, οι οποίοι μπορεί να αντανακλούν διαταραχές της προσφοράς αλλά και καθοδικές πιέσεις στις τιμές.
Κάθε αναζωπύρωση των κινδύνων κατακερματισμού που θα υπονομεύσει την ομαλή μετάδοση της εξομάλυνσης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ πρέπει να αντιμετωπιστεί δυναμικά.

Edward Scicluna, Μάλτα: Πρόκληση η χρήση του TPI

Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ, το επονομαζόμενο TPI, έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική θα μεταδίδεται με ομοιόμορφο τρόπο σε ολόκληρη την Ευρvζώνη, αποτρέποντας έτσι το ενδεχόμενο η σταδιακή εξoμάλυνση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ να επιβαρύνει δυσανάλογα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε πιο ευάλωτες χώρες.
Ενώ υπάρχουν σαφείς αιτιολογίες για να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο εργαλείο, ​​η χάραξη της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων παρεμβάσεων αντιπροσωπεύει μια μεγάλη πρόκληση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης