Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπλέκει και την Siemens Energy η Gazprom για τον Nord Stream 1 – Σύγχυση με τις ροές φυσικού αερίου

Εμπλέκει και την Siemens Energy η Gazprom για τον Nord Stream 1 – Σύγχυση με τις ροές φυσικού αερίου

Αρνείται την εμπλοκή στον Nord Stream 1 η Siemens Energy

Σχετικά Άρθρα
Ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 1 δεν θα ξαναρχίσει τις αποστολές φυσικού αερίου έως ότου η Siemens Energy επισκευάσει τον ελαττωματικό εξοπλισμό, δήλωσε στο Reuters σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου 2022, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Vitaly Markelov.

«Θα πρέπει να ρωτήσετε τη Siemens.
Πρέπει πρώτα να επισκευάσουν τον εξοπλισμό», είπε στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο ρωσικό λιμάνι Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό, όταν ρωτήθηκε για το πότε ο αγωγός θα μπορούσε να ξεκινήσει ξανά την άντληση φυσικού αερίου.
Η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εντόπισε διαρροή λαδιού κινητήρα στη μοναδική τουρμπίνα που εξακολουθεί να λειτουργεί στο σταθμό συμπίεσης Portovaya για το σύστημα Nord Stream 1 και θα διακόψει την παροχή μέχρι να επισκευαστεί.

Αρνείται την εμπλοκή η Siemens Energy

Η Siemens Energy όμως δήλωσε το Σάββατο ότι δεν της έχει ανατεθεί να πραγματοποιήσει τις εργασίες επισκευής και ότι η διαρροή που αναφέρει η Gazprom συνήθως δεν επηρεάζει τη λειτουργία ενός στροβίλου και θα μπορούσε να σφραγιστεί επί τόπου.
Ανέφερε επίσης ότι άλλοι στρόβιλοι ήταν διαθέσιμοι για χρήση στον πληγέν σταθμό συμπίεσης.

Τι ανέφερε στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 το bankingnews.gr

Ο Putin κλείνει τον Nord Stream μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις

Την πλήρη άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απαιτεί το Κρεμλίνο, απειλώντας τόσο με embargo στο φυσικό αέριο όσο και στο πετρέλαιο σε περίπτωση που επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ανακοίνωσε τη Δεύτερα (5/9/2022) ότι ο αγωγός Nord Stream 1 που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη δεν επαναλειτουργήσει πλήρως εάν η Δύση δεν άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Αναφερόμενος, δε, στα σενάρια περί επιβολής πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, ο Peskov διεμήνυσε πως «μόνο αντίποινα μπορούν να υπάρξουν».
Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει ήδη «παγώσει» τις ροές προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1, επικαλούμενη τεχνικό πρόβλημα. Οι ροές σταμάτησαν από τις 31 Αυγούστου λόγω εργασιών συντήρησης που ήταν προγραμματισμένο να λήξουν το Σάββατο (3/9/2022). Ωστόσο, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή (2/9/2022) ότι ο αγωγός δεν θα επαναλειτουργήσει καθώς έχει προκύψει πρόβλημα σε μια τουρμπίνα. «Διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού μηχανής με πρόσμιξη στεγανοποιητικού υλικού στους ακροδέκτες των καλωδίων των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης» αναφερόταν στην ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, όπου διευκρινιζόταν «μέχρι την επισκευή (…) η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ανασταλεί πλήρως».

Η απαίτηση του Κρεμλίνου για τις κυρώσεις

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει πλήρως τις προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις. Κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή» αρνούμενοι τις νομικές εγγυήσεις της Gazprom ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν.
«Τα προβλήματα με την άντληση φυσικού αερίου προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Peskov, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα άντλησης».
Όπως μεταδίδουν, οι Financial Times, τα σχόλια του Peskov ήταν η πιο αυστηρή απαίτηση του Κρεμλίνου να ανακαλέσει η ΕΕ τις κυρώσεις της με αντάλλαγμα τη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης