Τελευταία Νέα
Διεθνή

Shulginov (Ρωσία): Εξαρτημένη έως το 2027 η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο - Τι θα γίνει με Nord Stream

Shulginov (Ρωσία): Εξαρτημένη έως το 2027 η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο - Τι θα γίνει με Nord Stream
Έσοδα 158 δισεκατομμυρίων ευρώ έλαβε η Ρωσία από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως η Ευρώπη θα είναι εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027 διατύπωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Nikolay Shulginov, ο οποίος τόνισε πως η ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα επαναρχίσει μόλις αποκατασταθεί το πρόβλημα στην τουρμπίνα του αγωγού.
«Είναι πολύ πιθανό η Ευρώπη να μην είναι σε θέση να σταματήσει την εξάρτηση της από το ρωσικό αέριο έως το 2027.
Για αυτό το λόγο, πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα μπορούν να το εξασφαλίσουν έως τότε.
Η κατάσταση με τις τιμές spot αποδεικνύει ότι αυτό δεν είναι τόσο απλό.
Η Ευρώπη δύσκολα μπορεί να βασιστεί σε κάποιον άλλο πέρα των ΗΠΑ, οι οποίες κλιμακώνουν την παραγωγή αερίου LNG» είπε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Shulginov, τη στιγμή που η Ρωσία είχε έσοδα της τάξης των 158 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά, όταν δηλαδή άρχισε η εισβολή της στην Ουκρανία.

Τον χειμώνα θα φανεί

Όπως είπε, ο επόμενος χειμώνας θα δείξει πόσο πιστοί είναι οι Ευρωπαίοι στην απόφαση τους να απεξαρτηθούν από το ρωσικό αέριο.
«Αυτό επί της ουσίας θα σταματήσει στη λειτουργία της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης και της χημικής καθώς και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω του αερίου.
Αυτή θα είναι μια εντελώς νέα ζωή για τους Ευρωπαίους.
Πιστεύω ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν καταφέρουν να εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο.
Είναι κάτι μη βιώσιμο για αυτούς» υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας.

Πότε θα επαναλειτουργήσει ο Nord Stream

Επιπλέον, ο Shulginov υπογράμμισε πως η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream θα αρχίσει και πάλι, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής της τουρμπίνας.
«Η παροχή φυσικού αερίου θα αρχίσει μόλις διευθετηθεί το ζήτημα με την επισκευής της τουρμπίνας» ανέφερε ο Shulginov, ενώ ο Vitaly Markelov, στέλεχος της Gazprom υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Nord Stream δεν θα καταστεί εφικτή εάν πρώτα η Siemens Energy δεν επισκευάσει ελαττωματικό εξοπλισμό.
Σημειώνεται πως η Gazprom ενημέρωσε στις 2 Σεπτεμβρίου ότι κλείνει τον αγωγό λόγω διαρροής πετρελαίου στην τελευταία μονάδα συμπιεστή αερίου που κρατούσε σε λειτουργία τον αγωγό.

Έσοδα 158 δισεκατομμυρίων ευρώ

Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη πλήττεται από ένα άνευ προηγουμένου πληθωριστικό ράλι και από ένα πρωτόγνωρο κύμα ακρίβειας λόγω των υψηλών τιμών των καυσίμων που είναι απόρροια των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Μόσχα ανακοίνωσε πως από τις 24 Φεβρουαρίου και μετά, έχει έσοδα ύψους 158 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων.
Αν και οι ποσότητες που έχει εξάγει η Ρωσία είναι λιγότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο τα έσοδα της είναι αυξημένα λόγω των πολύ υψηλών τιμών των καυσίμων.
Σύμφωνα με το Centre for research on energy and clean air, CREA (Κέντρο έρευνας για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα), ο κυριότερος εισαγωγέας ρωσικών ορυκτών καυσίμων παρέμεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση (έναντι 85,1 δισεκ. ευρώ), ακολουθούμενη από την Κίνα και την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ έχει επιβάλλει embargo στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, ενώ έχει αποφασίσει να βάλει τέλος στις αγορές ρωσικού άνθρακα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης