Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Τσέχος πρωθυπουργός αποδίδει τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε «φιλορωσική προπαγάνδα»

Ο Τσέχος πρωθυπουργός αποδίδει τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε «φιλορωσική προπαγάνδα»
Οι διαδηλωτές ζήτησαν, μεταξύ των άλλων,  να προχωρήσουν η Τσεχία και η Ευρώπη μια νέα συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Petr Fiala υποστήριξε ότι οι μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν στην Πράγα στο Σαββατοκύριακο 3-4/9, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού, οφείλεται στη δράση φιλορωσικών δυνάμεων και σε «φιλορωσική προπαγάνδα».
Στη διαδήλωση με κεντρικό σύνθημα «Πρώτα η Τσεχία» συγκεντρώθηκαν 70.000 άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης σε μια εξέλιξη που ο Τσέχος πρωθυπουργός, αποδίδει σε στοιχεία επηρεασμένα από τη ρωσική προπαγάνδα.
«Είναι σαφές ότι οι ρωσικές εκστρατείες προπαγάνδας και παραπληροφόρησης εμφανίζονται επανειλημμένα στο έδαφός μας και ότι κάποιοι απλώς υποκύπτουν σε αυτές», είπε ο Fiala, όπως αναφέρει το Euractiv.
Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα του Κομμουνιστικού Κόμματος, του Κόμματος Ελευθερίας και του Άμεσου Δημοκρατικού Κόμματος καθώς και άλλων ομάδων που χαρακτηρίζονται ως «ριζοσπαστικές» και προέρχονται τόσο από την άκρα αριστερά όσο και από την άκρα δεξιά, κάλεσαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ενάντια στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και το υψηλότερο κόστος διαβίωσης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 για τα πάντα, από τη στέγαση μέχρι τα καταναλωτικά αγαθά.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης να προχωρήσουν η Τσεχία και η Ευρώπη μια νέα συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου, μόλις μια ημέρα αφότου η Μόσχα ανακοινωσε ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 προς την Ευρώπη που είχαν διακοπεί λόγω συντήρησης δεν θα αποκαταθίσταντο τελικά  το Σάββατο 3/9, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί και θα καθυστερούσαν επ' αόριστον.
Ο πληθωρισμός στη Τσεχία έχει φτάσει στο 17% και κινείται προς το 20% τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το Fortune, που επικαλείται την τσεχική κεντρική τράπεζα.
Οι μαζικές διαδηλώσεις της Πράγας σημειώθηκαν επίσης μόλις μία μέρα μετά αδυναμία της κυβέρνησης που αποτελείται από ένα συνασπισμό πέντε κομμάτων να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Σε αντιδιαστολή πάντως με τον πρωθυπουργό Fiala που απέδωσε τις διαδηλώσεις σε ρωσική επιρροή, άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης συνασπισμού προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να παραμεριστούν πραγματικά οικονομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο λαός.
Σε κάποια δημοσιεύματα καταγράφηκε ότι ορισμένοι διαδηλωτές φόρεσαν μπλουζάκια υπέρ του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και κάποιοι έφεραν αφίσες κατά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Η κοινωνική αναταραχή βρίσκεται σε έξαρση στην Ευρώπη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, με τις δυτικές κυρώσεις και τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας να δημιουργούν ένα τοξικό μείγμα, σε συνδυασμό με την εισροή Ουκρανών προσφύγων, ιδιαίτερα στις χώρες μέλη της ΕΕ που έχουν κοινά σύνορα με την Ουκρανία.
Οι εντάσεις αυξάνονται ενόψει ενός χειμώνα που αναμένεται να επιδεινωθεί η ενεργειακή κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης