Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Fed οδεύει προς διπλή σύσφιξη - Νέο πλήγμα για τη Wall Street

H Fed οδεύει προς διπλή σύσφιξη - Νέο πλήγμα για τη Wall Street
Εκτός από τη συνέχιση των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων, η Fed θα επιταχύνει σημαντικά και τον ρυθμό συρρίκνωσης του ισολογισμού της
Σχετικά Άρθρα

Η Fed είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αναμένεται αστάθεια άνω του μέσου όρου και απόδοση κάτω του μέσου όρου στη Wall Street, τον Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, σε δημοσίευμα του MarketWatch επισημαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο, η Fed -εκτός από τη συνέχιση της επιθετικής αύξησης επιτοκίων- θα επιταχύνει σημαντικά και τον ρυθμό συρρίκνωσης του ισολογισμού της.
Αυτή η διπλή σύσφιξη αναμένεται -τουλάχιστον- να αυξήσει την αστάθεια στην αγορά. Ο Kent Engelke από Capitol Securities Management επεσήμανε σε ενημερωτικό σημείωμα προς του πελάτες: «Οι αγορές και η οικονομία εισέρχονται σε μια εποχή που κανείς δεν έχει βιώσει ξανά. Επιπλέον, λόγω έλλειψης εμπειρίας θα γίνουν λάθη. Ένας trader περιέγραψε τη σημερινή πολιτική της Fed ως οδήγηση με 60 μίλια/ώρα πάνω στον πάγο και τραβώντας το χειρόφρενο».
Είναι λογικό ότι η διπλή σύσφιξη της Fed θα οδηγήσει σε απώλειες στη Wall Street. Ωστόσο, το γεγονός ότι η πλειοψηφία των παραγόντων της αγοράς δεν έχει εστιάσει σε αυτό, σημαίνει ότι η διπλή σύσφιξη δεν έχει προεξογληθεί από την αγορά.
Ένας άλλος λόγος για το οποίο φαίνεται ότι η διπλή σύσφιξη της Fed δεν έχει ακόμη προεξοφληθεί από τη Wall Street είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στενή συσχέτιση μεταξύ των αλλαγών στον ισολογισμό της Fed και του S&P 500. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, ο S&P 500 ενισχύθηκε σημαντικά στον απόηχο της ραγδαίας αύξησης του ισολογισμού της Fed τον Μάρτιο του 2020 — και δυσκολεύτηκε το 2022 καθώς ο ρυθμός αύξησης του ισολογισμού της Fed άρχισε να επιπεδώνεται.
Market.JPG

Πάντως, το MarketWatch επισημαίνεται ότι είναι κακό σημάδι ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει ήδη υποχωρήσει τόσο πολύ στον απόηχο μιας μέτριας μείωσης στον ισολογισμό της Fed. Αυτό υποδηλώνει ότι οι αγορές μετοχών είναι πιο εκτεθειμένες στη νομισματική χαλάρωση από ποτέ. Είναι τρομακτικό να αναλογιστεί κανείς πόσο πόνος θα χρειαστεί για να ξεπεράσουν οι αγορές αυτή την εξάρτηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης