Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς διπλασιασμό των επιτοκίων οδεύει η Fed - Πάνω από 4% ο στόχος του 2023

Προς διπλασιασμό των επιτοκίων οδεύει η Fed - Πάνω από 4% ο στόχος του 2023
Οι αγορές επί του παρόντος τιμολογούν με μόνο μια πιθανότητα στις 3 το επιτόκιο των αμοιβαίων κεφαλαίων να ανέβει πάνω από το 4% το επόμενο έτος
Τον διπλασιασμό του επιπέδου των επιτοκίων της Federal Reserve προμηνύουν οι περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, στα επίπεδα του 4% έως το 2023.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Loretta Mester, δήλωσε μάλιστα ότι βλέπει τα επιτόκια να αυξάνονται σημαντικά πριν η κεντρική τράπεζα καταφέρει να χαλαρώσει στη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Η Mester, μέλος με δικαίωμα ψήφου φέτος της Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων, είπε ότι βλέπει τα επιτόκια αναφοράς να αυξάνονται πάνω από 4% τους επόμενους μήνες.
Αυτό είναι πολύ πάνω από το τρέχον εύρος στόχου του 2,25%-2,5% για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων, το οποίο καθορίζει τι χρεώνουν η μία την άλλη για δανεισμό μίας ημέρας, αλλά συνδέεται με πολλά χρεόγραφα.
Οι αγορές επί του παρόντος τιμολογούν με μόνο μια πιθανότητα στις 3 το επιτόκιο των αμοιβαίων κεφαλαίων να ανέβει πάνω από το 4% το επόμενο έτος.
«Η τρέχουσα άποψή μου είναι ότι θα χρειαστεί να αυξηθεί το επιτόκιο των Fed Funds κάπως πάνω από το 4% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και να παραμείνει εκεί», είπε σε ομιλία στο Dayton.
«Δεν αναμένω ότι η Fed θα μειώσει τον στόχο των επιτοκίων των Fed Funds το επόμενο έτος».
Σύμφωνα με αυτό, η Mester είπε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά «για κάποιο χρονικό διάστημα», μια φράση που χρησιμοποιείται τις τελευταίες ημέρες τόσο από τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell, όσο και από τον πρόεδρο της Fed της Νέας Υόρκης, John Williams.
Είπε ότι τα πραγματικά επιτόκια, ή η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου των Fed Funds και του πληθωρισμού, θα πρέπει να «μετακομίσουν σε θετικό έδαφος».
Η Fed φέτος αύξησε τα επιτόκια τέσσερις φορές για συνολικά 2,25 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι αγορές τιμολογούν με τρίτη συνεχή αύξηση 0,75 ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και αναζητούν μειώσεις επιτοκίων που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2023.
Η Mester είπε ότι αναμένει οι αυξήσεις των επιτοκίων θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, την οποία θεωρεί «πολύ κάτω από το 2%» ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται και οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν ασταθείς.
Αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα πέσει στο εύρος του 5%-6% φέτος και στη συνέχεια θα πλησιάσει τον στόχο της Fed τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης