Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση,εμπρός στο επερχόμενο χάος – Οι κρίσιμες ημερομηνίες, το ελληνικό μοντέλο

Ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση,εμπρός στο επερχόμενο χάος – Οι κρίσιμες ημερομηνίες, το ελληνικό μοντέλο
Στις 14 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, το σχέδιο για τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές της ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Λύση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του περιορισμού του αυξημένου κόστους αναζητά η Κομισιόν, ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, με το ελληνικό μοντέλο της επιβολής πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο, να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.
Στις 9 Σεπτεμβρίου η έκτακτη σύνοδος θα εξετάσει προτάσεις, όπως η επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά ενέργειας.
Ήδη, στο τραπέζι έχουν μπει τα υπέρ και τα κατά των εναλλακτικών λύσεων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen, να δηλώνει την Παρασκευή 2/9 υπέρ της επιβολής πλαφόν και στις τιμές εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην ΕΕ.
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι είναι καιρός για ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου στην Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ, Von der Leyen, στο περιθώριο συνάντησης των Γερμανών στο Murnau της Βαυαρίας, με τη Ρωσία να απαντά δια στόματος του αναπληρωτή επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας DM. Medvedev ότι το ρωσικό αέριο «δεν θα υπάρχει πλέον» στην Ευρώπη εάν η ΕΕ επιβάλει ανώτατο όριο τιμών.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας, Jozef Síkela, την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου θα εξεταστούν προτάσεις, όπως η επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή παρεμβάσεις για να αποτραπούν δυσλειτουργίες στην αγορά, σημειώνοντας ότι «η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε».
Σε κάθε περίπτωση, στις 14 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, το σχέδιο για τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές της ενέργειας.
«Η von der Leyen, η πρόεδρός μας, θα το περιγράψει αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου», δήλωσε η Mechthild Wörsdörfer, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Επιτροπής, σε συνεδρίαση της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ελληνικό μοντέλο στο μικροσκόπιο

Στο …μικροσκόπιο των διαβουλεύσεων σε επίπεδο ΕΕ για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα ανακοινώσει η Κομισιόν με στόχο τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους, βρίσκεται το ελληνικό μοντέλο της επιβολής πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο.
Βασικό πλεονέκτημα του πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών είναι ότι μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί, αλλά και πως ακυρώνει στην πράξη την επίπτωση των τιμών του φυσικού αερίου στο κόστος αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις άλλες πηγές (υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, άνθρακα κλπ.), καθώς οι μονάδες αυτές δεν θα εισπράττουν την τιμή που ορίζει η ακριβότερη μονάδα που απαιτείται ώστε να καλυφθεί η ζήτηση (όπως ορίζει το μοντέλο αγοράς βάσει του ισχύοντα Κοινοτικού πλαισίου) αλλά την διοικητικά καθοριζόμενη τιμή - πλαφόν.
Πλέον, με τοις σημερινές συνθήκες είναι ακριβότερες οι μονάδες φυσικού αερίου, των οποίων το υψηλό κόστος μεταφέρεται στο σύνολο των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής.
Πάντως, η υιοθέτηση του μέτρου, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα πρέπει να συνοδεύεται από κατάργηση της φορολόγησης των υπερκερδών (windfall profits) των ηλεκτροπαραγωγών που έχει υιοθετήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες (η Ελλάδα με ποσοστό 90 %).
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήδη είχε προχωρήσει από πέρυσι στην άμεση ανάκτηση των υπερεσόδων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ το μοντέλο αυτό επεκτάθηκε από τον Ιούλιο στο σύνολο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου - Η αντίδραση της Ρωσίας

Επιπλέον, στο τραπέζι βρίσκεται η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, προκειμένου να μην οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου (επειδή θα μειωθεί η τιμή).
Πρόκειται για λύση που εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία, η οποία περιλαμβάνει και αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών για τη διαφορά της πραγματικής τιμής αγοράς του καυσίμου από το πλαφόν.
Ωστόσο, σε περίπτωση επιβολής πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου, θα πρέπει να διασφαλισθεί η επάρκεια εφοδιασμού, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα δεδομένου ότι η Ρωσία ήδη κάνει λόγο για διακοπή εφοδιασμού εάν επιβληθεί το πλαφόν στο ρωσικό αέριο.

Τα μέτρα των ευρωπαϊκών κρατών – Διαδηλώσεις πολιτών

Και ενώ δρομολογείται η κοινή ευρωπαϊκή λύση, πολλές χώρες της ΕΕ λαμβάνουν ήδη μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας, εν μέσω διαδηλώσεων ωστόσο, σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας και την πολιτική των κυβερνήσεών τους.
Στην Ιταλία, από την αρχή του έτους η κυβέρνηση ενέκρινε έκτακτη βοήθεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, συνολικού ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και μεταξύ άλλων, μείωσε κατά 0,35 λεπτά του ευρώ το λίτρο τους κρατικούς φόρους στα καύσιμα, ενέκρινε επιστροφή φόρων στις επιχειρήσεις που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου και τη μείωση τoυ ΦΠΑ στο 5% για τους λογαριασμούς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που αποστέλλονται σε 30εκατομμύρια νοικοκυριά και 6 εκατομμύρια εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ έγινε προσπάθεια για στόχο να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιριών του τομέα της ενέργειας. Μέχρι στιγμής, σε σύνολο οφειλών προς το δημόσιο που υπολογίσθηκε ότι πλησιάζει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, καταβλήθηκε στα κρατικά ταμεία μόνο 1 δισεκατομμύριο. Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει και νέα μέτρα στήριξης, τα οποία αναμένεται να φτάσουν περίπου τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο μέτωπο της εξοικονόμησης ενέργειας, στα κτήρια που ανήκουν στο ιταλικό δημόσιο προβλέπεται ότι η θερμοκρασία του κλιματιστικού δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 25 βαθμούς και του καλοριφέρ υψηλότερη από 21, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εγκριθεί νέο κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο θα αφορά τον ιδιωτικό τομέα και τις ιδιωτικές κατοικίες, που όπως φαίνεται θα αφορά τη μείωση της λειτουργίας του καλοριφέρ κατά μια ώρα την ημέρα, με παράλληλη μείωση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό.
Την ίδια ώρα, η Γαλλία προετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα, με τον πρόεδρο Macron να έχει εξαγγείλει «το τέλος της αφθονίας και της ανεμελιάς». Στην κατεύθυνση αυτή, βέβαιο είναι ότι οι μισοί γαλλικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες θα δουλεύουν εφεξής «στο φουλ», θα αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, ενώ στα σενάρια σε περίπτωση της πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου, είναι και η πιθανή διακοπή για κάποιες ώρες ημερησίως της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά. Εξίσου βέβαιο θεωρείται ότι πολλά νοικοκυριά πολλά θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν και το 2023 οικονομικές ενισχύσεις,
Στη Γερμανία τέθηκαν από 1η Σεπτεμβρίου και για έξι μήνες μέτρα σε δημόσιο, επιχειρήσεις, καταστήματα και καταναλωτές με στόχο την εξοικονόμηση ενέργεια και κυρίως φυσικού αερίου, η οποία πρέπει να φθάσει το 20% για να αποτραπεί ο κίνδυνος επιβολής δελτίου. Ήδη, στα δημόσια κτίρια η μέγιστη θερμοκρασία ορίστηκε στους 19 βαθμούς, καταργήθηκε η θέρμανση διαδρόμων και κλιμακοστασίων και το ζεστό νερό στις τουαλέτες, μνημεία και δημόσια κτίρια δεν φωτίζονται πλέον τη νύχτα, τα φώτα σε διαφημιστικές ταμπέλες θα σβήνουν κάθε βράδυ στις 22:00, θα είναι κλειστές οι πόρτες στα εμπορικά καταστήματα που λειτουργεί ο κλιματισμός, κ.α.
Παράλληλα, στη Γερμανία από την 1η Οκτωβρίου αναμένεται η εισαγωγή του ειδικού τέλους φυσικού αερίου, ύψους 2,419 σεντ/kWh, με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας και τη διάσωση των παρόχων, που θα μετακυλίουν στους καταναλωτές το 90% του επιπλέον κόστους προμήθειας ενέργειας. Ήδη, το ομοσπονδιακό κράτος έχει ανταποκριθεί στο αίτημα της Uniper για έκτακτη στήριξη, παράλληλα με «τεράστιες στοχευμένες και ακριβείς» ελαφρύνσεις για τους πολίτες, στο πλαίσιο πακέτου βοήθειας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην Αυστρία, η ομοσπονδιακή αυστριακή κυβέρνηση και η πόλη της Βιέννης συμφώνησαν προ ημερών στη διάσωση του μεγαλύτερου παρόχου ενέργειας στη χώρα, της Wien Energie, με μια πιστωτική γραμμή τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τον Απρίλιο. Επιπλέον, η Βιέννη ανακοίνωσε ότι θα είναι σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο και στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές ο φωτισμός θα ανάβει μία ώρα αργότερα, ενώ τα εμπορικά καταστήματα περιορίζουν τον εξωτερικό φωτισμό τους και στα χιονοδρομικά κέντρα σχεδιάζεται περιορισμός της λειτουργίας των λιφτ.
Τέλος, στο Βέλγιο η κυβέρνηση αποφάσισε ήδη τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια στο 6% σε μόνιμη βάση, μέτρο που υιοθετήθηκε αρχικώς σε προσωρινή βάση το Μάρτιο του 2022, ενώ τις επόμενες ημέρες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συναντηθεί με τις ομοσπονδίες εργοδοτών και αυτοαπασχολούμενων και τους εκπροσώπους κλάδων που πλήττονται ιδιαίτερα από την ενεργειακή κρίση, για να εξεταστούν μέτρα στήριξης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης