Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενεργειακή κρίση: Πλαφόν, αλλά μόνο για τους παραγωγούς που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο εισηγείται η Κομισιόν

Ενεργειακή κρίση: Πλαφόν, αλλά μόνο για τους παραγωγούς που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο εισηγείται η Κομισιόν
Απρόσμενα δειλό και ανώριμο μοιάζει το έγγραφο της Κομισιόν...
Σχετικά Άρθρα

Oι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εκρηκτικών τιμών ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής για ορισμένους ηλεκτροπαραγωγούς που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο, αναφέρει έγγραφο της Κομισιόν που επικαλείται το Reuters.
Το πλαφόν αυτό θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να συγκεντρώνουν έσοδα έτσι ώστε να τα χρησιμποποιούν και να μειώνουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών και θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με μια πανευρωπαϊκή μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρει το έγγραφο.
«Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και τα πυρηνικά εργοστάσια, που έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο», αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν.

Πώς το ευρωπαϊκό μοντέλο αυξάνει τις τιμές της ενέργειας

Με βάση το ευρωπαϊκό ενεργειακό μοντέλο, όλοι οι παραγωγοί, πωλούν την ενέργεια που παράγουν στην τιμή που δίνει ο ακριβότερος παραγωγός, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση - κατά κανόνα μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής η οποία λειτουργεί με φυσικό αέριο.
Ο συνδυασμός του συγκεκριμένου μοντέλου με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου οδηγεί σε ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας
Οι εθνικές κυβερνήσεις «θα είναι υποχρεωμένες να μοιράζονται τα έσοδα που προκύπτουν με τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας τους», αναφέρεται στο έγγραφο.
Ωστόσο, το προτεινόμενο σύστημα δεν είναι συμβατό με τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζουν ορισμενες χώρες, επιβάλλοντας έκτακτη φορολογία στα ουρανοκετάβατα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών και αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να καταργηθούν, αναφέρει το έγγραφο.
Πρόσφατα, η Ιταλία εισήγαγε μεγάλο φόρο επί των συγκυριακών κερδών των ενεργειακών εταιριεών της.
Το ίδιο έχει κάνει η Ελλάδα.

Πρώιμη αξιολόγηση, όχι επίσημη πρόταση πολιτικής

Το έγγραφο τονίζει επίσης ότι οι ιδέες αποτελούν μια πρώιμη αξιολόγηση των επιλογών της ΕΕ για πρωτοβουλίες που θα μειώσουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι μια επίσημη πρόταση πολιτικής.
Οι προτάσεις της ΕΕ θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει το έγγραφο.
Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου φέτος τον χειμώνα, αλλά ενώ ορισμένες κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει εθνικά μέτρα για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, δεν υπάρχει κοινός συντονισμός και προσπάθεια μεταξύ των κρατών μελών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν γρήγορα για να αποφέρουν «άμεσο όφελος» κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν.
Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν την απάντησή τους στην άνοδο των τιμών.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Layen θα περιγράψει τις ιδέες της Επιτροπής για έκτακτα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης