Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκβιασμός Ιράν: Απαιτεί ευρύτερες εγγυήσεις των ΗΠΑ για την ανανέωση της συμφωνίας με τα πυρηνικά

Εκβιασμός Ιράν: Απαιτεί ευρύτερες εγγυήσεις των ΗΠΑ για την ανανέωση της συμφωνίας με τα πυρηνικά
Για την επανέναρξη της πυρηνικής συμφωνίας, το Ιράν χρειάζεται ευρύτερες εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abdollahian κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine.
Σχετικά Άρθρα

Εν μέσω προσπαθειών για επανέναρξη της πυρηνικής συμφωνίας, το Ιράν απαιτεί ισχυρότερες διασφαλίσεις από τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μόσχα την Τετάρτη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abdollahian είπε ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τις πολιτικές της πεποιθήσεις και να σταματήσει να ερευνά τις προηγούμενες δραστηριότητες της Τεχεράνης στον πυρηνικό τομέα.
Το Ιράν χρειάζεται ευρύτερες εγγυήσεις για να καταλήξει σε συμφωνία, είπε.
Ο Abdollahian δεν διευκρίνισε τι είδους εγγυήσεις είχε στο μυαλό του, γράφει η Frankfurter Allgemeine.
Ο επικεφαλής του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τεχεράνη μελετά προσεκτικά την τελευταία πρόταση της ΕΕ για επανέναρξη της πυρηνικής συμφωνίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος των Βρυξελλών, δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω αλλαγές στο προσχέδιο κειμένου, το οποίο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση εδώ και περίπου 16 μήνες.
Ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είπε ότι δεν γνωρίζει για τι είδους εγγυήσεις μιλάει ο Abdollahian.
Νωρίτερα στις συνομιλίες, το Ιράν αναζήτησε μια εγγύηση ότι, εάν επιτευχθεί συμφωνία, οι ΗΠΑ δεν θα αποχωρούσαν από τη συμφωνία μόλις ανέλθει στην εξουσία ένας νέος πρόεδρος. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δεν μπορεί να παράσχει τέτοια εγγύηση, αφού η συμφωνία είναι περισσότερο μια πολιτική συμφωνία παρά μια νομικά δεσμευτική συμφωνία.
Νωρίτερα, αμερικανική πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις είπε ότι το Ιράν δεν επιμένει πλέον στον τερματισμό από τους επιθεωρητές του ΔΟΑΕ της έρευνας για ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου, την προέλευση της οποίας δεν μπορεί να εξηγήσει.

Ο διχασμός 

Το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης του 2015 (JCPOA), το οποίο ζητούσε τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων στη χώρα, βρίσκεται σε «κενό» από το 2018, όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία υπό τον Trump.
Η Δύση προσπαθεί να «σώσει τη συμφωνία» εδώ και πολύ καιρό, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine.
Μετά από 11 μήνες έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν στη Βιέννη, μια συμφωνία φαινόταν αναπόφευκτη.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, τα κόμματα δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ξεπεράσουν όλες τις διαφορές.
Ανάλογα με τον βαθμό εμπλουτισμού, το ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής όσο και για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Το Ιράν έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ειρηνικό.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης