Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα γυρνάνε οι οίκοι για ΕΚΤ: Στη μέγγενη του πληθωρισμού η Ευρωζώνη, προς επιθετική αύξηση επιτοκίων 75 μ.β.

Τα γυρνάνε οι οίκοι για ΕΚΤ: Στη μέγγενη του πληθωρισμού η Ευρωζώνη, προς επιθετική αύξηση επιτοκίων 75 μ.β.
Oι Ευρωπαίοι policy makers θα επιλέξουν την πιο επιθετική αύξηση των 50 μονάδων βάσης, βάσης, αντί για 75 μ.β
Σχετικά Άρθρα

Στην πλέον επιθετική επιτοκιακή αύξηση των τελευταίων χρόνων προκειμένου να επιτύχει τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων (+9,1% τον Αύγουστο) αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με σειρά αναλυτών, που «βλέπουν» το οικονομικό τοπίο να γίνεται ολοένα και πιο ζοφερό, δεδομένου ότι η Ευρωζώνη «πνίγεται» στη μέγγενη των ανατιμήσεων.
Όπως φαίνεται λοιπόν, οι Ευρωπαίοι policy makers θα επιλέξουν την πιο επιθετική αύξηση των 75 μονάδων βάσης, αντί για 50 μ.β. που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

ΒofA: Αλλάζουμε την εκτίμησή μας, αναμένουμε αύξηση 75 μ.β.

Αναμένουμε επιτοκιακή αύξηση, εκ μέρους της ΕΚΤ, στις 75 μ.β., αντί για 50 μ.β., όπως είχαμε εκτιμήσει σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, αναφέρει η Bank of America, λόγω της «ανοδικής πληθωριστικής αύξησης τον Αύγουστο».
Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτευχθεί συναίνεση στο Διοικητικό Συμβούλιο για μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, δεδομένης της επιθυμίας ορισμένων για αύξηση λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών για τις τιμές. 
«Τούτου λεχθέντος, ανησυχούμε ότι η αυστηροποίηση της front-loading πολιτικής θα μπορούσε να συνεπάγεται μεγαλύτερες αυξήσεις πολιτικής από ό,τι υποθέτουμε τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο επί του παρόντος, με αποτέλεσμα τελικά να υπάρξει μεγαλύτερη αυστηροποίηση με την πάροδο του χρόνου» αναφέρει η BofA, που συμπληρώνει:
«Προς το παρόν, παραμένουμε στην προβλεπόμενη πορεία αύξησης επιτοκίων μετά τον Σεπτέμβριο, δηλαδή 50 μ.β. τον Οκτώβριο, 25 μ.β. τον Δεκέμβριο και τρεις ακόμη αυξήσεις 25 μ.β. το 1ο εξάμηνο του 2023 (Μάρτιος, Μάιος και Ιούνιος).
Η BofA αναμένει επίσης ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωθεί στο 2,25% τον Ιούνιο, προτού ξεκινήσει η ευρωτράπεζα μειώσεις επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

ING: Ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ δεν έχει κορυφώσει

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο από 8,9% σε 9,1%, λέει η ΙΝG, που θεωρεί ότι ακόμη δεν έχει κορυφωθεί.
«Ο ρυθμός πληθωρισμού εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών για την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό αυξήθηκε από 4,0% σε 4,3%.
Αντίθετα, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να εκτιναχθεί ανοδικά τον Σεπτέμβριο.
Κατά συνέπεια, η πίεση στην ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει σημαντικά τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή.
Το αν η ΕΚΤ θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά 50 ή 75 μ.β. την επόμενη εβδομάδα παραμένει ανοιχτό ερώτημα ακόμη και μετά τα σημερινά στοιχεία» λέει η ολλανδική εταιρεία και συμπληρώνει:
«Ο πληθωρισμός δεν έχει φτάσει ακόμη στο αποκορύφωμά του.
Τον Σεπτέμβριο είναι πιθανό να σημειώσει ένα ακόμη σημαντικό άλμα προς τα πάνω.
Τους επόμενους μήνες, περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να ωθήσουν τον πληθωρισμό ακόμη και πάνω από το 10%».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος της ΕΚΤ να ωθήσει τον πληθωρισμό πίσω σε μόλις κάτω από το 2% σε βιώσιμη βάση φαίνεται πολύ μακριά.
Καθώς η οικονομία επιβραδύνεται με ταχείς ρυθμούς –και ίσως ήδη συρρικνώνεται σε αυτό το σημείο– το ερώτημα είναι πόσο χρειάζεται η ΕΚΤ για να πατήσει φρένο.
Μια άλλη αύξηση τουλάχιστον 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο φαίνεται να είναι τελειωμένη, με τα γεράκια να πιέζουν για 75 μονάδες βάσης, καταλήγει η ING. 

Commerzbank: Ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί τον Σεπτέμβριο

Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο από 8,9% σε 9,1%, επισημαίνει η γερμανική Commerzbank και συμπληρώνει:
«Τους επόμενους μήνες, περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας είναι πιθανό να ωθήσουν τον πληθωρισμό ακόμη και πάνω από το 10%».
Εάν οι τιμές της ενέργειας σταθεροποιηθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ο πληθωρισμός θα μειωθεί σταδιακά.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές εταιρείες δεν έχουν ακόμη μετακυλίσει πλήρως το υψηλότερο κόστος παραγωγής τους στους καταναλωτές.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις σημαντικής αύξησης της αύξησης των μισθών.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συνδικάτα θα απαιτήσουν τουλάχιστον μερική αποζημίωση για τον ολοένα υψηλότερο πληθωρισμό στις προσεχείς διαπραγματεύσεις για τους μισθούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος της ΕΚΤ να ωθήσει τον πληθωρισμό πίσω σε μόλις κάτω από το 2% απομακρύνεται…
Μια επιτοκιακή αύξηση 75 μ.β. τον Σεπτέμβριο φαίνεται πολύ πιθανή, λέει η Commerzbank. 
Καταγραφή_338.JPG
Goldman Sachs: Σε νέο υψηλό ρεκόρ ο πληθωρισμός


Η Goldman Sachs αναμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα, αφού τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ.
«Δεδομένων των σημερινών ισχυρότερων από το αναμενόμενο δεδομένων για τον πληθωρισμό -μαζί με επιθετικά σχόλια και ανοδικούς κινδύνους για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη- αναμένουμε τώρα το Διοικητικό Συμβούλιο να αυξηθεί κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου» ανέφερε η αμερικανική τράπεζα σε σημείωμα την Τετάρτη.
Οι οικονομολόγοι της τράπεζας αύξησαν επίσης εκεί που αναμένουν τα επιτόκια να κορυφωθούν, στο 1,75% τον Φεβρουάριο του 2023, από 1,50% προηγουμένως.
ecb_hikes.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης