Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή στην Ουκρανία κατά της Τουρκίας - «Άνοιξε» τον Βόσπορο για ρωσικό πλοίο με όπλα

Οργή στην Ουκρανία κατά της Τουρκίας - «Άνοιξε» τον Βόσπορο για ρωσικό πλοίο με όπλα
Απαντήσεις για το φορτίο του ρωσικού πλοίου ζητά από την Τουρκία η Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Την οργή της Ουκρανίας προκάλεσε η Τουρκία, καθώς φέρεται να επέτρεψε σε ρωσικό φορτηγό πλοίο φορτωμένο με όπλα, να περάσει από τα Στενά του Βοσπόρου, καλώντας τον Τούρκο πρεσβευτή για να υποβάλει επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε ότι επετράπη διέλευση ρωσικού «θωρηκτού» κατά παράβαση της Συνθήκης του Μοντρέ - όπως αναφέρει η διπλωματική νότα στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ουκρανία Yagmur Ahmet Guldere, «σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης σχετικά με το καθεστώς των Στενών, από τις 20 Ιουλίου 1936, το συγκεκριμένο σκάφος εμπίπτει στον ορισμό του πολεμικού πλοίου για τους σκοπούς της παρούσας Σύμβασης».

Απαντήσεις για το φορτίο ζητά η Ουκρανία

Απαιτούνται απαντήσεις για τα συγκεκριμένα αντικείμενα που μετέφερε ρωσικό φορτηγό πλοίο, το οποίο ταυτοποιήθηκε ως Sparta II, όταν διέσχιζε τον Βόσπορο από τη Μεσόγειο Θάλασσα στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με ευρέως διαδεδομένες αναφορές, οι οποίες φαίνεται να προέρχονται από αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής ιδιωτικής εταιρείας πληροφοριών ImageSat Intl., η Ρωσία έστειλε μια αντιαερική μπαταρία S-300 από τη συριακή ακτή πίσω στη Ρωσία για πιθανή χρήση στην Ουκρανία:
Το πλοίο φέρεται να μεταφέρει τη μπαταρία για το πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος S-300 (SAM) μέσω του στενού, το οποίο η Τουρκία έκλεισε στα πολεμικά πλοία από την αρχή της εισβολή της Ρωσίας.
Δορυφορικές εικόνες δίπλα-δίπλα που αναρτήθηκαν στο Twitter από την ισραηλινή ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών ImageSat Intl. έδειξαν την προηγούμενη θέση της μπαταρίας S-300 στη Συρία και την ίδια θέση χωρίς την μπαταρία.
Το Naval News επιβεβαίωσε το πέρασμα του πλοίου με μια χρονογραφημένη εικόνα του σκάφους στο στενό καθώς περνούσε από την Κωνσταντινούπολη.
Το πλοίο ήταν ήδη στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, δεδομένου ότι «εννοείται ότι ανήκει στην Oboronlogistika, που ουσιαστικά σημαίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας».
«Το πλοίο έχει προστεθεί συγκεκριμένα στον κατάλογο κυρώσεων του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Το πλήρωμα είναι πολιτικό, αλλά το φορτίο του είναι συχνά στρατιωτικό», σημειώνει η ναυτιλιακή έκθεση.



Ορισμένοι παρατηρητές εικάζουν ότι η Ρωσία χρειάζεται τα πρόσθετα συστήματα που έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια στη βορειοδυτική Συρία, ιδιαίτερα κοντά στη Latakia, καθώς πρέπει να επανατοποθετήσει πρόσθετες δυνάμεις και εξοπλισμό για να αποκρούσει τις νέες αντεπιθέσεις της Ουκρανίας που επικεντρώνονται στο νότο.
Πληροφορίες στο Reuters έδειξαν ότι το Sparta II αναχώρησε από τις ακτές της Συρίας στις 20 Αυγούστου και to Refinitiv Eikon ανέφερε ότι το σκάφος βρίσκεται τώρα στο Novorossiysk, ένα ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας κοντά στην Κριμαία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης