Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναπόφευκτη μια μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω των πάγων που λιώνουν στην Γροιλανδία

Αναπόφευκτη μια μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω των πάγων που λιώνουν στην Γροιλανδία
Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παράκτιες περιοχές, καθιστώντας τις πλημμύρες λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας μία από τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Η μεγάλη άνοδος της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο του πάγου της Γροιλανδίας είναι πλέον αναπόφευκτη, διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ακόμη και αν η καύση ορυκτών καυσίμων που οδηγεί την κλιματική κρίση παύσει.... εν μία νυκτί.

Η έρευνα δείχνει ότι η παγκόσμια θέρμανση μέχρι σήμερα θα προκαλέσει μια απόλυτη ελάχιστη άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 27 εκατοστά (10,6 ίντσες) μόνο από τη Γροιλανδία καθώς λιώνουν 110 τόνοι πάγου.
Με τις συνεχείς εκπομπές άνθρακα, το λιώσιμο άλλων πάγων και τη θερμική διαστολή του ωκεανού, μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά πολλά μέτρα φαίνεται πιθανή.
Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε παράκτιες περιοχές, καθιστώντας τις πλημμύρες λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας μία από τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Εάν το έτος τήξης ρεκόρ της Γροιλανδίας το 2012 γίνει ένα φαινόμενο ρουτίνας αργότερα αυτόν τον αιώνα, όπως είναι δυνατόν, τότε το κάλυμμα πάγου θα προσφέρει μια «απίστευτη» άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 78 εκατοστά, είπαν οι επιστήμονες.
Προηγούμενες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει μοντέλα υπολογιστών για τη συμπεριφορά του καλύμματος πάγου για την εκτίμηση των μελλοντικών απωλειών, αλλά οι φυσικές διαδικασίες είναι πολύπλοκες και αυτό οδηγεί σε σημαντικές αβεβαιότητες στα αποτελέσματα.
Αντίθετα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change χρησιμοποίησε δορυφορικές μετρήσεις για τις απώλειες πάγου από τη Γροιλανδία και το σχήμα του καλύμματος πάγου από το 2000-19.
Αυτά τα δεδομένα επέτρεψαν στους επιστήμονες να υπολογίσουν πόσο μακριά η παγκόσμια θέρμανση μέχρι σήμερα έχει ωθήσει το στρώμα πάγου από μια ισορροπία όπου η χιονόπτωση ταιριάζει με τον πάγο που χάθηκε. Αυτό επέτρεψε τον υπολογισμό του πόσος περισσότερος πάγος πρέπει να χαθεί για να ανακτηθεί η σταθερότητα.
«Είναι ένα πολύ συντηρητικό ελάχιστο» είπε ο καθηγητής Τζέισον Μποξ από το Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας (Geus), ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Ρεαλιστικά, θα δούμε αυτό το ποσοστό υπερδιπλάσιο μέσα σε αυτόν τον αιώνα».
Η εκτίμηση των 27 εκατοστών είναι η ελάχιστη, επειδή αντιπροσωπεύει μόνο την παγκόσμια θέρμανση μέχρι στιγμής και επειδή ορισμένοι τρόποι με τους οποίους χάνεται ο πάγος του παγετώνα στα περιθώρια του στρώματος πάγου δεν περιλαμβάνονται.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης