Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιο embargo του Biden; Οι ΗΠΑ εισάγουν ακόμη ρωσικά αγαθά ύψους 1 δις δολαρίων κάθε μήνα

Ποιο embargo του Biden; Οι ΗΠΑ εισάγουν ακόμη ρωσικά αγαθά ύψους 1 δις δολαρίων κάθε μήνα
Περισσότερα από 3.600 πλοία από τη Ρωσία έχουν φτάσει στα λιμάνια των ΗΠΑ από τις 24 Φεβρουαρίου μεταφέροντας ρωσικά αγαθά αξίας άνω των 6 δις δολαρίων
Σχετικά Άρθρα

Σε απάντηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden  υποσχέθηκε να απομονώσει και να «σακατέψει» τη ρωσική οικονομία.
Ωστόσο, η Ρωσία διατηρεί την οικονομική της ισχύ, εν μέρει επειδή εξάγει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα προϊόντα και πρώτες ύλες, ξύλο, μέταλλα, τρόφιμα και άλλα αγαθά, στις ίδιες τις ΗΠΑ.
Περισσότερα από 3.600 πλοία με αγαθά από τη Ρωσία έχουν φτάσει στα λιμάνια των ΗΠΑ από τις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Associated Press.
Κι ενώ οι εισαγωγές αυτές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των αποστολών της αντίστοιχης περσινής περιόδου, οι εισαγωγές ρωσικών προϊόντων στις ΗΠΑ ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.
Ο αριθμός των ρωσικών προϊόντων που εισέρχονται στα λιμάνια των ΗΠΑ υποδηλώνει ότι ο Biden  δεν εκπληρώνει τη δέσμευσή του να απομονώσει την οικονομία της Μόσχας.
Λόγω των αποκαλούμενων «περιόδων χάριτος» που επιτρέπουν στις εταιρείες να ολοκληρώσουν προηγούμενες συμφωνίες που είχαν κλείσει με ρώσους εξαγωγείς, ορισμένα από τα αγαθά συνεχίζουν να εισέρχονται στη χώρα πολύ αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε κυρώσεις στα συγκεκριμένα ρωσικά προϊόντα, που προφανώς συμπεριλαμβάνουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. 

Ο ίδιος ο Biden ζήτησε από τις αμερικανικές εταιρείες να εισάγουν λιπάσματα από τη Ρωσία

Παραδόξως, άλλες ρωσικές εισαγωγές, όπως οι εισαγωγές λιπασμάτων, έγιναν κατόπιν αιτήματος της ίδιας της κυβέρνησης Biden,  η οποία προέτρεψε τις αμερικανικές εταιρείες να φροντίσουν να καλύψουν τις ελλείψεις μέσω των εισαγωγών από τη Ρωσία.
Και ενώ ο Λευκός Οίκος έχει κατασχέσει πολλά πολυτελή γιοτ που ανήκουν σε πλούσιους Ρώσους με χαλαρούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, το AP διαπίστωσε ότι αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες εισάγουν μέταλλα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων  από μια ρωσική εταιρεία που κατασκευάζει ανταλλακτικά για τα μαχητικά αεροσκάφη της Μόσχας, αναδεικνύοντας άλλη μια περίεργη ασυμφωνία στην εκστρατεία κυρώσεων του Biden.
Συν τοις άλλοις, παρά τη διπλωματική πίεση από την Ουάσιγκτον, και  άλλοι  σύμμαχοι των ΗΠΑ αυξάνουν τους οικονομικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία.
Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ,  διπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τις αρχές του χρόνου.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Biden, οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει επίσης σε σημαντικά βήματα να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με το Νέο Δελχί, με τα αμερικανικά στρατεύματα να συμμετέχουν επί του παρόντος σε πολεμικούς αγώνες με την Ινδία στα κινεζικά σύνορα.
Όμως, όπως η Άγκυρα, έτσι και η Ινδία έχει αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές πετρελαίου  από τη Μόσχα.

Μέσω της ινδικής ρουπίας η παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων για το εμπόριο  των ρωσικών διαμαντιών

Η ινδική ρουπία έχει γίνει επίσης σημαντικό νόμισμα για το εμπόριο διαμαντιών, επιτρέποντας στους αγοραστές των ρωσικών διαμαντιών να παρακάμπτουν τις αμερικανικές κυρώσεις.
Ο δυτικός οικονομικός πόλεμος είχε σκοπό να απορρίψει τα τετελεσμένα της στρατιωτικής ισχύος της Μόσχας και να οδηγήσει τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο μέχρι στιγμής είχε ελάχιστη επιτυχία.
Με τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας να ξεπερνούν τα προπολεμικά επίπεδα τους τελευταίους μήνες και το ρούβλι να ενισχύεται έναντι του δολαρίου, η οικονομία της Ρωσίας φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από ό,τι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης