Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Borne (Γαλλία) επιμένει στον έκτακτο φόρο στα «υπερκέρδη» των ενεργειακών εταιρειών

Η Borne (Γαλλία) επιμένει στον έκτακτο φόρο στα «υπερκέρδη» των ενεργειακών εταιρειών
Σε συνέντευξή της στην Le Parisien, η Γαλλία πρωθυπουργός Ε. Borne διαβεβαιώνει πως δεν θα αφήσουμε τις τιμές ενέργειας να εκτοξευτούν - Δεν μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο να πληρώνει ενώ οι εταιρείες συγκεντρώνουν υπερκέρδη
Σχετικά Άρθρα

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Élisabeth Borne θέτει ξανά θέμα ενός νέου φόρου στα "υπερκέρδη" των ενεργειακών επιχειρήσεων, αφού οι βουλευτές απέρριψαν την κίνηση αυτή τον περασμένο μήνα.
Σε συνέντευξή της που δημοσιεύει η εφημερίδα Le Parisien, η Borne δήλωσε ότι θα προτιμούσε εναλλακτικές λύσεις αντί ενός έκτακτου φόρου, όπως οι εταιρείες να μειώσουν τις τιμές για τους καταναλωτές και να δώσουν μπόνους στους εργαζόμενους για να ενισχύσουν την αγοραστική τους δύναμη.
Σημείωσε όμως ότι, ενώ η πολιτική της κυβέρνησης είναι να μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων, το κοινό θα δυσκολευόταν να κατανοήσει πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκομίζουν τεράστια κέρδη, ενώ οι απλοί άνθρωποι αγωνιούν για να τα βγάλουν πέρα.
Τα σχόλιά της θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τροφοδότηση νέων εκκλήσεων για την επιβολή έκτακτου φόρου στους παραγωγούς ενέργειας, όπως η TotalEnergies και η Engie, καθώς και ο ναυτιλιακός γίγαντας CMA.

Ένας προτεινόμενος νόμος έκτακτης φορολόγησης καταψηφίστηκε τον περασμένο μήνα από την Εθνοσυνέλευση.

Ενώ η κυβέρνηση δεν είχε υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση, συγκέντρωσε κάποια υποστήριξη μεταξύ των βουλευτών του κόμματος του προέδρου Emmanuel Macron.
Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει φόρο απροσδόκητου κέρδους στις ενεργειακές εταιρείες, με την πρόταση να αποκτά δυναμική καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός προσπαθεί να επιλύσει μια διαμάχη σχετικά με το ποιος θα πρέπει να επωμιστεί το βάρος της ραγδαίας αύξησης του κόστους του φυσικού αερίου.
Η Ισπανία παρουσίασε τον περασμένο μήνα σχέδια για επιβολή εισφορών στις τράπεζες και τις εταιρείες ενέργειας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η απάντηση της κυβέρνησης στην αυξανόμενη κρίση κόστους ζωής.

Νέο «πράσινο ταμείο»

Η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει να μην εκμεταλλευτούν οι εταιρείες έναν νέο νόμο που τους επιτρέπει να δίνουν στο προσωπικό τους περισσότερα αφορολόγητα μπόνους, είπε.
Σχεδιάζει επίσης ένα νέο "πράσινο ταμείο" ύψους 1,5 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολάρια) για να βοηθήσει τις τοπικές κυβερνήσεις με την περιβαλλοντική μετάβαση, είπε, χωρίς να πει από πού θα προέλθουν τα χρήματα.
Η Borne έχει προγραμματιστεί να μιλήσει τη Δευτέρα σε συνέδριο που διοργανώνει το κύριο λόμπι των εργοδοτών της Γαλλίας Medef.
Η πρωθυπουργός αναγνώρισε επίσης τη συζήτηση γύρω από τις εκκλήσεις για απαγόρευση ή φορολόγηση των πτήσεων ιδιωτικών τζετ, λέγοντας ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές όπως όλοι οι άλλοι.
1_451.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης