Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γερμανία εθνικοποεί την Gazprom Germania, ακολουθώντας την Γαλλία (EDF) - Στα άκρα οι ενεργειακές αντοχές στην ΕΕ

Η Γερμανία εθνικοποεί την Gazprom Germania, ακολουθώντας την Γαλλία (EDF) - Στα άκρα οι ενεργειακές αντοχές στην ΕΕ
Η εταιρεία συμμετοχών, με διακριτικό τίτλο Securing Energy for Europe Holding GmbH (SEEHG), θα είναι υπεύθυνη για τις επενδύσεις της εταιρείας, σημειώνει το ρεπορτάζ της Welt, που επικαλείται κυβερνητικό έγγραφο.
Σχετικά Άρθρα

Η γερμανική κυβέρνηση δημιούργησε εταιρεία συμμετοχών, η οποία θα αναλάβει την εθνικοποίηση της Gazprom Germania, της θυγατρικής του ρωσικού γίγαντα του τομέα της ενέργειας στη Γερμανία, η οποία πρακτικά εγκαταλείφθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Welt am Sonntag.
Ο εποπτικός φορέας ενέργειας στη Γερμανία είχε διαβεβαιώσει τον Απρίλιο πως θα διαχειρίζεται την εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην εμπορία, την αποθήκευση και τη μεταφορά αερίου, προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Η εταιρεία συμμετοχών, με διακριτικό τίτλο Securing Energy for Europe Holding GmbH (SEEHG), θα είναι υπεύθυνη για τις επενδύσεις της εταιρείας, σημειώνει το ρεπορτάζ της Welt, που επικαλείται κυβερνητικό έγγραφο.

Τη διεύθυνσή της θα αναλάβουν δύο δικηγόροι του γραφείου CMS Hasche Sigle, πρόσθεσε η εφημερίδα.
Το δικηγορικό γραφείο δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, επικαλούμενο τις υποχρεώσεις του σε ό,τι αφορά την τήρηση εμπιστευτικότητας.
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανέφερε ότι είναι ενήμερο για την ίδρυση της εταιρείας συμμετοχών, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για προληπτικό μέτρο ενόψει ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης της γερμανικής θυγατρικής της Gazprom.
Πρόκειται για «εντελώς προληπτικό» σχήμα που προς το παρόν είναι απλώς άδειο «εταιρικό νομικό κέλυφος», εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου στη Welt am Sonntag.

Μετά την Γαλλία, η Γερμανία - Ποια έχει σειρά; Η... Βρετανία;

Η εθνικοποίηση του γερμανικού σκέλους της ρωσικής εταιρίας ακολουθεί το κύμα εθνικοποιήσεων εταιριών ενέργειας στην Ευρώπη παρότι κάθε χώρα το κάνει για διαφορετικούς λόγους.
Ο κοινός παρονομαστής ωστόσο είναι η ενέργειακή επάρκεια και πως θα επιτευχθεί με την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών που δυσκολεύει σύσσωμη την οικονομία, όχι μόνο τους καταναλωτές.

Γαλλία: Πλήρη εθνικοποίηση του κολοσσού EDF αποφάσισε η κυβέρνηση Macron - Στο επίκεντρο η πυρηνική ενέργεια

Στις αρχές Ιουλίου (6/7) η Γαλλία ανακοίνωσε πως στο γαλλικό Δημόσιο θα περάσει ο κολοσσός EDF, μετά το χάος που προκλήθηκε στην αγορά ενέργειας λόγω της ρωσοουκρανικής εισβολής…
Τα σχέδια αναδιάρθρωσης καταρτίζονταν εδώ και καιρό, ωστόσο η κυβέρνηση Macron αποφάσισε επιτάχυνση.
Ειδικότερα, η γαλλική κυβέρνηση θα αναβιώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για εθνικοποίηση της φορτωμένης με χρέη Electricite de France και την αναδιοργάνωση της επιχείρησής της με επίκεντρο την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, υποστήριξαν πηγές με γνώση του θέματος στο Bloomberg. 
«Η κλιματική έκτακτη ανάγκη απαιτεί ισχυρές, ριζοσπαστικές αποφάσεις.

Πρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής και του ενεργειακού μας μέλλοντος.

Πρέπει να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και τις κολοσσιαίες προκλήσεις που έρχονται», δήλωσε η πρωθυπουργός Élisabeth Borne στο γαλλικό κοινοβούλιο σήμερα Τετάρτη 18.00.
«Γι’ αυτό επιβεβαιώνω την πρόθεση του κράτους να κατέχει το 100% του κεφαλαίου της EDF».
Η Born δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο εθνικοποίησης της εταιρείας, που ανήκει κατά 84% στο κράτος.
Ο πρόεδρος Emmanuel Macron είχε πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ότι μέρος της εταιρείας θα πρέπει να εθνικοποιηθεί ούτως ώστε να στηριχτεί η γαλλική ενεργειακή ανεξαρτησία και η φιλοδοξία για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, με την κατασκευή νέων ατομικών σταθμών.

Βρετανία: Εθνικοποίηση των ενεργειακών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός, Gordon Brown

Την εθνικοποίηση των ενεργειακών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που δεν μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Gordon Brown.
Σε άρθρο του στον Guardian, ο Gordon Brown έγραψε ότι το ενεργειακό όριο στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αφαιρεθεί και τα «απροσδόκητα κέρδη και τα μπόνους των ενεργειακών εταιρειών πρέπει να φορολογηθούν σωστά τώρα πριν φύγουν τα χρήματα από τη χώρα".
Η «κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του ανώτατου ορίου, να εκτιμήσει το πραγματικό κόστος των προμηθειών ενέργειας που πωλούνται στους καταναλωτές από τις μεγάλες εταιρείες και, αφού εξετάσει τα περιθώρια κέρδους, να διαπραγματευτεί ξεχωριστές εταιρικές συμφωνίες για να διατηρήσει τις τιμές χαμηλά», υποστήριξε ο Brown.
Εάν κάποιες εταιρείες ενέργειας δεν συμμορφωνόταν με αυτές τις απαιτήσεις, συνέχισε, έπρεπε να κρατικοποιηθούν, ως έσχατη λύση, «μέχρι να τελειώσει η κρίση».

Ενεργειακή φτώχεια

Ένας αυξανόμενος αριθμός Βρετανών αντιμετωπίζει ενεργειακή φτώχεια καθώς η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται.
Το CNN ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι ετήσιοι λογαριασμοί θα μπορούσαν σύντομα να φτάσουν τα 5.000 δολάρια ή πάνω από 400 δολάρια το μήνα.
Αυτό θα ήταν μια τριπλάσια αύξηση των τιμών από την αρχή του τρέχοντος έτους, η οποία θα ωθούσε το ένα τρίτο του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου σε ενεργειακή φτώχεια.
Εν τω μεταξύ, οι βρετανικές ενεργειακές εταιρείες πιέζονται να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη τους από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για να επενδύσουν σε περισσότερη ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανέφεραν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης