Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ίδρυμα Climate Intelligence: 1.100 επιστήμονες και επαγγελματίες δηλώνουν πως «δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα»

Ίδρυμα Climate Intelligence: 1.100 επιστήμονες και επαγγελματίες δηλώνουν πως «δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα»
Όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η αύξηση του CO2 και η άνοδος της θερμοκρασίας [δεν είναι] επιβλαβείς για εμάς ή για τη φύση και επομένως η κλιματική υστερία που περιβάλλει το θέμα είναι εντελώς αδικαιολόγητη [και] ότι η «θεραπεία» — το να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο και να τα αντικαταστήσουμε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – πιθανότατα θα είναι χειρότερο από την «ασθένεια» [κλιματική αλλαγή]», είπε εκπρόσωπος του Ιδρύματος Climate Intelligence
Σχετικά Άρθρα

Περισσότεροι από 1.100 επιστήμονες και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει την Παγκόσμια Διακήρυξη για το Κλίμα (WCD) που δηλώνει ότι δεν υπάρχει έκτακτη κλιματική ανάγκη.
Το ανεξάρτητο ίδρυμα Climate Intelligence (CLINTEL) εξέδωσε τη μονοσέλιδη περίληψη στις 27 Ιουνίου 2022, συγκεντρώνοντας συνολικά 1.152 υπογραφές σε 15 χώρες έως τις 23 Αυγούστου.
«Η επιστήμη του κλίματος πρέπει να είναι λιγότερο πολιτική, ενώ οι κλιματικές πολιτικές θα πρέπει να είναι πιο επιστημονικές.

Αβεβαιότητες και υπερβολές

Οι επιστήμονες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ανοιχτά τις αβεβαιότητες και τις υπερβολές στις προβλέψεις τους για την υπερθέρμανση του πλανήτη».
Ταυτόχρονα, «οι πολιτικοί θα πρέπει να μετρούν απαθώς το πραγματικό κόστος καθώς και τα φανταστικά οφέλη των μέτρων πολιτικής τους» , αναφέρει η δήλωση των ειδικών.
Το CLINTEL ιδρύθηκε το 2019 από τον επίτιμο καθηγητή γεωφυσικής Guus Berkhout και τον επιστημονικό δημοσιογράφο Marcel Crok για να προωθήσει τη γνώση και την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής στη διαμόρφωση της κλιματικής πολιτικής.
Ο Crok είπε ότι η δύναμη της παρούσας έκθεσης, βρίσκεται στο μήνυμα, τη συντομία και την αμεσότητά του.
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο : δεν υπάρχει έκτακτη κλιματική ανάγκη», τονίζει, προσθέτοντας μια σημαντική παράμετρο, πως, αυτό ισχύει ακόμα κι αν αποδεχτούμε ότι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι ο κύριος μοχλός της τρέχουσας κλιματικής αλλαγής», έγραψε ο Crok σε ένα email προς τους The Epoch Times.

Δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού

«Δηλώνουμε απλώς ότι όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η αύξηση του CO2 και η άνοδος της θερμοκρασίας [δεν είναι] επιβλαβείς για εμάς ή για τη φύση και επομένως η κλιματική υστερία που περιβάλλει το θέμα είναι εντελώς αδικαιολόγητη [και] ότι η «θεραπεία»— το να απαλλαγούμε από τα ορυκτά καύσιμα το συντομότερο και να τα αντικαταστήσουμε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – πιθανότατα θα είναι χειρότερο από την «ασθένεια» [κλιματική αλλαγή]», είπε ο Crok.
Ο Crok είπε ότι το έγγραφο της CLINTEL έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις από ακτιβιστές για το κλίμα.
Είπε ότι ο οργανισμός έστειλε πολλές ανοιχτές επιστολές σε οργανισμούς όπως η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, τα Ηνωμένα Έθνη και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ζητώντας μια συνάντηση υψηλού επιπέδου με επιστήμονες της CLINTEL.
«Συνήθως δεν παίρνουμε καν μια ευγενική απάντηση», είπε ο Crok.

Οι αντιρρήσεις των ακτιβιστών

«Οι ακτιβιστές δεν συμπαθούν το WCD μας για τον απλό λόγο ότι πάντα ισχυρίζονται ότι υπάρχει συναίνεση 97%, 99% ή 99,9%».
«Έτσι, έχουν δύο γενικούς τρόπους να επιτεθούν στο WCD.
Λένε ότι μόνο λίγοι [υπογράφοντες] είναι ενεργοί επιστήμονες του κλίματος και πολλοί είναι συνταξιούχοι.
Και τα δύο είναι αληθινά και πολύ κατανοητά».
Ο Crok είπε ότι εάν ένας επιστήμονας του εργασιακού κλίματος που εξαρτάται από τα κρατικά χρήματα υπογράψει το WCD, υπάρχει ο κίνδυνος να απολυθεί.
«Έχουμε μερικούς αρκετά γενναίους να μιλούν ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολλές επικρίσεις και προσπάθειες να σας δυσφημήσουν», είπε.
Οι άμεσες δεσμεύσεις με τους ακτιβιστές είναι σπάνιες, είπε ο Crok.
«Απλώς κυριαρχούν στα μέσα ενημέρωσης και αν νιώσουν ότι το WCD μας έχει κάποιο αντίκτυπο, θα κανονίσουν να απαξιωθεί στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Το κύμα υποστήριξης προς το CLINTEL 

Τις τελευταίες εβδομάδες, το CLINTEL έχει λάβει αυξημένη προσοχή και νέους υπογράφοντες, πολλοί από τους οποίους έχουν εργαστεί στον ακαδημαϊκό χώρο.
Το WCD καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιστήμη της κλιματικής αλλαγής απέχει πολύ από το να έχει παγιωθεί και ότι το γεωλογικό αρχείο δείχνει ότι το κλίμα της Γης ήταν σε κίνηση για όσο διάστημα υπήρχε ο πλανήτης.
«Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τώρα βιώνουμε μια περίοδο θέρμανσης.
Φυσικοί αλλά και ανθρωπογενείς παράγοντες προκαλούν υπερθέρμανση.
Ο κόσμος έχει θερμανθεί σημαντικά λιγότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί [με βάση] μοντελοποιημένες ανθρωπογενείς δυνάμεις», αναφέρει το WCD.

Το χάσμα μεταξύ πραγματικού κόσμου και μοντελοποιημένου και τα θετικά του CO2

«Το χάσμα μεταξύ του πραγματικού κόσμου και του μοντελοποιημένου κόσμου μας λέει ότι απέχουμε πολύ από το να κατανοήσουμε την κλιματική αλλαγή».
Το WCD αναφέρει ότι τα κλιματικά μοντέλα έχουν «πολλές ελλείψεις» και είναι μη ικανοποιητικά εργαλεία πολιτικής.
«Όχι μόνο μεγαλοποιούν την επίδραση των αερίων του θερμοκηπίου, [αλλά] αγνοούν επίσης ότι ο εμπλουτισμός της ατμόσφαιρας με CO2 είναι ευεργετικός.
Το CO2 δεν είναι ρύπος.
Είναι απαραίτητο για όλη τη ζωή στη Γη.
Περισσότερο CO2 είναι ευνοϊκό για τη φύση, πρασινίζοντας τον πλανήτη μας.
«Το πρόσθετο CO2 στον αέρα έχει προωθήσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας φυτικής βιομάζας.
Είναι επίσης κερδοφόρο για τη γεωργία, αυξάνοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών παγκοσμίως».

Δίκτυο δέσμευσης άνθρακα

Η εταιρεία με έδρα το Τέξας Navigator Heartland Greenway ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για την κατασκευή ενός δικτύου δέσμευσης άνθρακα σε πέντε πολιτείες στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η εταιρεία πραγματοποίησε δημόσιες συναντήσεις σχετικά με πιθανές αγορές γης για να ανοίξει ο δρόμος για το έργο νωρίτερα φέτος.
Ο προτεινόμενος αγωγός Heartland Greenway θα εκτείνεται σε 1.300 μίλια σε όλη τη Νότια Ντακότα, τη Μινεσότα, τη Νεμπράσκα, την Αϊόβα και το Ιλινόις, σε σχεδόν 20 σημεία παραλήπτη.
Το CO2 θα μετατραπεί σε υγρή μορφή και θα θαφτεί υπόγεια.
«Το CO2 είναι φυτική τροφή, η βάση όλης της ζωής στη Γη», αναφέρει η δήλωση.
«Δεν υπάρχουν στατιστικές αποδείξεις ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνει τυφώνες, πλημμύρες, ξηρασίες και παρόμοιες φυσικές καταστροφές ή τις κάνει πιο συχνές.
Ωστόσο, υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι τα μέτρα μετριασμού του CO2 είναι τόσο επιζήμια όσο και δαπανηρά.

«Δεν υπάρχει κλιματική έκτακτη ανάγκη.

Επομένως, δεν υπάρχει λόγος πανικού και συναγερμού».
Αντιτιθέμεθα σθεναρά στην επιβλαβή και μη ρεαλιστική πολιτική καθαρού μηδενικού CO2 που προτείνεται για το 2050».
Η διακήρυξη συμβουλεύει τους ευρωπαίους ηγέτες ότι η πολιτική για το κλίμα πρέπει «να σέβεται την επιστημονική και οικονομική πραγματικότητα».
«Το να πιστεύεις το αποτέλεσμα ενός κλιματικού μοντέλου σημαίνει να πιστεύεις αυτό που έχουν βάλει οι κατασκευαστές μοντέλων.
Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα της σημερινής συζήτησης για το κλίμα στο οποίο τα κλιματικά μοντέλα έχουν κεντρική θέση.
«Η επιστήμη του κλίματος έχει εκφυλιστεί σε μια συζήτηση που βασίζεται σε πεποιθήσεις, όχι σε υγιή αυτοκριτική επιστήμη.
Δεν πρέπει να απελευθερωθούμε από την αφελή πίστη στα ανώριμα κλιματικά μοντέλα;» αναφέρει το WCD.
Ο Crok είπε ότι ο κύριος στόχος του εγγράφου είναι να καταστήσει σαφές ότι ακόμα κι αν αποδεχτείτε τους περισσότερους από τους ισχυρισμούς της IPCC, μπορείτε ακόμα να συμπεράνετε ότι δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το κλίμα.
Από αυτή την άποψη, το WCD μας θα πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης